Πολιτική Υγείας

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα φθηνά φάρμακα

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα φθηνά φάρμακα

Γεωργιάδης: Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον πως οι ογκολογικοί ασθενείς λαμβάνουν συνταγές για φάρμακα που δεν χρειάζονται σε ποσοστό 75%, γεγονός που προωθεί την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κατά την χτεσινή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην Τρίπολη, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν εκ νέου τα φθηνά φάρμακα που πωλούνται στην αγορά. Ο λόγος γι’ αυτό είναι να παραμείνουν ανταγωνιστικά και να μην σταματήσουν να κατασκευάζονται ή να εξάγονται σε άλλες χώρες χάριν του μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους. Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον πως οι ογκολογικοί ασθενείς λαμβάνουν συνταγές για φάρμακα που δεν χρειάζονται σε ποσοστό 75%, γεγονός που προωθεί την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ανασκόπηση της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας

“Είμαι ο συνεφευρέτης του Clawback. Από τους πρώτους με τους οποίους συναντήθηκα ήταν ο Θεόδωρος Τρύφων, ο Δημήτρης Δέμος και ο Βασίλης Κάτσος εκ μέρους της Πανελληνίου Ενώσεως Φαρμακοβιομηχανίας. Τότε είχαμε τον περίφημο Τζουζέπε Καρόνε, που έκανε κουμάντο μέσω της τρόικα για τη φαρμακευτική δαπάνη. Και σιγά σιγά γνώρισα και πολλούς από τους υπόλοιπους. Από την αρχή κατάλαβα ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα να έχει Εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Γιατί μπορεί η εποχή της σπατάλης πριν από τη χρεοκοπία να είχε ρίξει χρήματα δεξιά και αριστερά, αλλά τα περισσότερα χρήματα απλώς έπεσαν και δεν ακούμπησαν.

Στην περίπτωση της φαρμακοβιομηχανίας, τα χρήματα εκεί έπιασαν τόπο. Δημιούργησαν ένα μεγάλο οικοσύστημα, το οποίο έχει ήδη παρά την κρίση σημαντική συμβολή στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας, στις εξαγωγές και τις θέσεις εργασίας. Τότε, την περίοδο 2013-2014, ήμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα. Προσπαθήσαμε ως εκεί. Τότε είχε συμβάλει πάρα πολύ ο Δημήτρης Πτωχός με την τότε ιδιότητά του. Ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, ο Επόπτης των Υπουργών και ήταν και δικός μου επόπτης τότε στο Υπουργείο και είχαμε πολύ καλή συνεργασία.

Έτσι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις εκείνης της περιόδου που έθεταν ζητήματα πραγματικής επιβίωσης της φαρμακοβιομηχανίας, δεδομένου ότι είχε μόλις εξέλθει από το PSI και το τραύμα που είχε δημιουργήσει το κούρεμα των ομολόγων, αλλά είχε να αντιμετωπίσει και τις καθυστερήσεις πληρωμών τότε από το κράτος, τα μεγάλα ληξιπρόθεσμα, τη μείωση τιμών, τη μείωση κατανάλωσης λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Ήταν μια επικίνδυνη περίοδος την οποία καταφέραμε και την εξισορροπήσαμε στο μέτρο του εφικτού. Ήδη από τότε είχε βοηθήσει πάρα πολύ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας επί Μάκη Βορίδη.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με μικρό μερίδιο αγοράς έχει 95% νέων επενδύσεων

Γεωργιάδης: Οι ασθενείς δεν χρειάζονται τα 3/4 των φαρμάκων που τους συνταγογραφούνται

ΦΣΘ-ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκαν 19 περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων σε φαρμακεία - Ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες

Παπαπροδρόμου στο healthweb: Ολιγωρία της Ελλάδας στην υπογραφή σύμβασης για φάρμακα στο διαδίκτυο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.