Πολιτική Φαρμάκoυ

Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με μικρό μερίδιο αγοράς έχει 95% νέων επενδύσεων

Τρύφων: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με μικρό μερίδιο αγοράς έχει 95% νέων επενδύσεων

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με το μικρό μερίδιο αγοράς, έχει 65% της απασχόλησης και 95% των νέων επενδύσεων. Αποστολή Νικολέτα Ντάμπου στην Τρίπολη.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρότι είχε κάποια πολύ δυσμενή στοιχεία. Δηλαδή έχουμε μικρό μερίδιο αγοράς. Δεύτερον, πουλάμε σε μέσον όρο πολύ χαμηλών τιμών.» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος την Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στην Ενημερωτική Εκδήλωση που είναι σε εξέλιξη σημερα Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στην Τρίπολη, με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα & Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας».

Στην συνέχεια είπε ο κύριος Τρύφων : «Παρ’ όλα αυτά με το μικρό μερίδιο αγοράς, έχουμε 65% της απασχόλησης και 95% των νέων επενδύσεων. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, το 10% του παραγωγικού ευρωπαϊκού ιστού [στα 450 εργοστάσια που έχει η Ευρώπη από 800 λόγω αποβιομηχάνισης – πολλά πήγαν στην Ασία Ινδία, μεγάλο θέμα και λόγω αυτού είχαμε ελλείψεις μέσα στην πανδημία] το 10% και στην Ελλάδα. Απίστευτο και όμως αληθινό.».

Κάλυψη ασθενών με θεραπεία

«Αυτή τη στιγμή με τις παραγωγές που κάνουμε τα εργοστάσια στην Ελλάδα καλύπτουμε 40 εκατομμύρια ασφαλισμένους παγκοσμίως και αυτό μπορεί να πάει 50% πάνω με συνεχείς επενδύσεις. Μπορούμε και καλύπτουμε το 60% των αναγκών σήμερα των Ελλήνων πολιτών σε φάρμακα. Θα μπορούσαμε να καλύψουμε γιατί δεν προτιμώνται πολλές φορές τα δικά μας φάρμακα. Προτιμώνται εισαγόμενα φάρμακα και με τις νέες επενδύσεις θα πάμε σε πάνω από 70%. Επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες τελικά καταλήγουν αι σε προϊόντα τα οποία είναι διεθνώς ανταγωνιστικά. Εξαγωγές, βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Πολύ σημαντικό αυτό και βέβαια χρησιμοποιούμε μια σειρά από εργαλεία», τόνισε ο προεδρος της ΠΕΦ.

Στο υπό κατασκευή εργοστάσιο της DEMO στην Τρίπολη

Κοιτώντας τους επίτιμους καλεσμένους συνέχισε λέγοντας «βλέπω εδώ και την κυρία Λοΐζου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, υλοποιούμε τα υπάρχοντα, σχεδιάζουμε και νέα επενδυτικά προγράμματα, επενδυτικός συμψηφισμός RRF. Έχουμε το υπάρχον, θα ξεκινήσει και το νέο πρόγραμμα 2024-2025, υπάρχει εξαγγελία του πρωθυπουργού και του κυρίου Γεωργιάδη για το επόμενο το 2027. Γιατί οι επενδύσεις στο φάρμακο είναι μακροπρόθεσμες, στρατηγικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Συνεργασίες με πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, εξωστρέφεια και εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού.»

Ο κύριος Τρυφών σημείωσε ότι «Είναι παρά πολύ σημαντικό ότι δίνουμε προοπτική σε νέους και νέες και να δουλέψουν στον τόπο τους και στην Ελλάδα και σε κάποιες περιοχές, οι οποίες μπορεί να είναι η καταγωγή τους. Αυτό είναι για μένα το πιο βασικό κομμάτι. Και στη βιομηχανία φαρμάκου υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Προχωράμε και εκπαιδεύουμε σαν φαρμακοβιομηχανία νέους και νέες και στα εργοστάσιά μας και στα αμφιθέατρα για να γίνουν τα μελλοντικά μας στελέχη.»

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ εξιστορώντας τις δυσκολίες του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας το 2019 είπε «είχαμε πάει με τον Δημήτρη Δέμο στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη. Μόλις είχε αναλάβει Υπουργός Ανάπτυξης. Όλοι θυμόσαστε ότι περάσαμε μια δεκαετή κρίση, η οποία άφησε ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα και κοινωνικό αλλά και οικονομικό στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Στη φαρμακοβιομηχανία αυτή η δεκαετή κρίση ουσιαστικά μας στέρησε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Και με τις υπέρογκες επιστροφές που πληρώναμε, πολύ περισσότερες από άλλα κράτη της Ευρώπης, άρχισε να δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός. Βέβαια, με τις εξαγωγές είχαμε μια καλή δυνατότητα επιβίωσης. Παρ’ όλα αυτά ήταν πάρα πολύ δυσμενές το περιβάλλον αυτό.»

Στο υπό κατασκευή εργοστάσιο της Win Medica στην Τρίπολη

Είπε στην συνέχεια ότι «Από το 2017-2018 λοιπόν σκεφτήκαμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι. Θα έπρεπε να μην έχουμε μια χαμένη πενταετία, θα έπρεπε να πάμε άμεσα σε εκσυγχρονισμό και των παραγωγικών μας υποδομών και ανάπτυξη και επέκταση και βέβαια και των ερευνητικών δυνατοτήτων που έχει η βιομηχανία, έτσι ώστε να έχουμε ανταγωνιστική παρουσία και προϊόντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από 2018-2019 ακόμη και ο κύριος Δραγασάκης τότε το είχε δει θετικά, παρά τις διαφορετικές τους οπτικές. Δεν προχώρησε κάτι. Πήγαμε λοιπόν κατευθείαν στον Άδωνι Γεωργιάδη με τον Δημήτρη τον Δέμο. Μετά μιλήσαμε με τον Άδωνι και με τον πρωθυπουργό και ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα τα οποία πήρε τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τη δυνατότητα σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Ενώ είχε η βιομηχανία 20 επιστροφές πήγε στο 50 και από το 50 δίνεται το 10% πίσω με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται επενδύσεις.»

Σημερα, είπε, «Είμαι λοιπόν μετά από 5 χρόνια πάρα πολύ περήφανος και χαρούμενος που είμαι εδώ διότι ούτε εγώ πίστευα την επενδυτική δυναμική που έχουμε οι ελληνικές βιομηχανίες και την αντοχή που έχουμε οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε παρουσία στην κοινωνία, που θέλουμε να κρατήσουμε τους εργαζομένους μας και θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικές και να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και να παράγει και να ερευνά και να υπάρχει ανταγωνιστικά σε έναν δύσκολο και βασικό κλάδο, όπως τα φάρμακα.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γεωργιάδης: Οι ασθενείς δεν χρειάζονται τα 3/4 των φαρμάκων που τους συνταγογραφούνται

Με τη συμμετοχή σημαντικά αξιόλογων κεντρικών ομιλητών ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management

ΣΦΕΕ: Η Ευρώπη καθιστά την Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική

Κορυφής Economist Impact - Η πρόοδος και το μέλλον της Ελλάδας στον αγώνα κατά του καρκίνου μεταξύ άλλων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

K. Παπαγιάννης- Novartis Hellas : Ανάγκη η ενίσχυση της αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας

Η Novartis Hellas στηρίζει πρωτοβουλίες με στόχο την οικοδόμηση του υγειονομικού οικοσυστήματος του 21ου αιώνα. Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, συμμετείχε στο9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στο πάνελ με τίτλο “Future-Proofing Businesses, Humans, Tech, and Innovation at Scale” και αναφέρθηκε στην ανάγκη μετασχηματισμού των εταιρειών με στόχο την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και την ενίσχυση της αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας.

Επενδυτικό  clawback : Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2024 -2025

Ευχάριστα νέα για την φαρμακοβιομηχανία καθώς δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για  δικαιούχους επιχειρήσεις για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2024 -2025 η οποία ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ . Πληροφορίες σχετικά με την δράση παρέχονται από το φορέα υλοποίησης, την γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, gsri.gov.gr Η […]

Ολ. Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Η συμπίεση του data protection θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης

Ο κλάδος της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στενάζει από την υποχρηματοδότηση αλλά οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα ή σχεδόν τίποτα για να διασφαλίσουν τον εξορθολογισμό της ζήτησης, ανέφερε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Bristol Myers Squibb :Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει την έγκριση του luspatercept

Τέταρτη εγκεκριμένη ένδειξη στην Ευρώπη για το luspatercept, μία πρώτη στην κατηγορία της, θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με σχετιζόμενη με νόσο αναιμία και η πρώτη θεραπεία που καταδεικνύει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της εποετίνης άλφα σε μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα χαμηλότερου κινδύνου