Πολιτική Υγείας

Γαλλία Βρετανία: Επιβάλλουν ελέγχους COVID σε ταξιδιώτες από την Κίνα

Γαλλία Βρετανία: Επιβάλλουν ελέγχους COVID σε ταξιδιώτες από την Κίνα

Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα υποβαθμίσει τη διαχείριση της COVID-19 από τις 8 Ιανουαρίου, αντιμετωπίζοντάς την ως λοίμωξη κατηγορίας Β αντί για την πιο σοβαρή κατηγορία Α.

Γαλλία Βρετανία: Η Γαλλία και η Βρετανία εντάχθηκαν την Παρασκευή σε έναν αυξανόμενο κατάλογο κρατών που επιβάλλουν τεστ COVID σε ταξιδιώτες από την Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πίεσε το Πεκίνο να είναι πιο προσιτό σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο εν μέσω μιας έκρηξης των κρουσμάτων εκεί. Η Ισπανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ δήλωσαν επίσης ότι θα απαιτούν απόδειξη αρνητικής εξέτασης για τους ταξιδιώτες που φεύγουν από την Κίνα. Παρά την υπερφόρτωση των νοσοκομείων και των νεκροτομείων της -και τη διεθνή ανησυχία για τα χαμηλά επίσημα στοιχεία σχετικά με τις λοιμώξεις και τους θανάτους εκεί- η Κίνα επέμεινε την Παρασκευή ότι ήταν διαφανής στην ανταλλαγή των δεδομένων της για την COVID-19.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στον τομέα της υγείας δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε παράσχει μόνο περιορισμένα δεδομένα σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων σχετικά με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα και ότι οι δοκιμές και οι αναφορές για νέα κρούσματα είχαν μειωθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με έδρα τη Γενεύη κάλεσε Κινέζους αξιωματούχους και “ζήτησε την τακτική ανταλλαγή συγκεκριμένων και σε πραγματικό χρόνο δεδομένων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση”, ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του. “Ο ΠΟΥ υπογράμμισε τη σημασία της παρακολούθησης και της έγκαιρης δημοσίευσης δεδομένων για να βοηθήσει την Κίνα και την παγκόσμια κοινότητα… να ενημερώσουν για αποτελεσματικές απαντήσεις”, ανέφερε. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin διέψευσε τις υποδείξεις ότι η χώρα δεν ήταν πρόθυμη να δώσει στοιχεία: “Από το ξέσπασμα της επιδημίας, η Κίνα μοιράζεται σχετικές πληροφορίες και δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, με ανοιχτό και διαφανή τρόπο. “Μοιραστήκαμε την αλληλουχία του νέου κορωνοϊού σε πρώτη φάση, συμβάλλοντας, έτσι, σημαντικά στην ανάπτυξη σχετικών εμβολίων (και) φαρμάκων σε άλλες χώρες”.

Εθνικός φορέας ελέγχου της νόσου στην Κίνα δήλωσε ότι υπήρχαν περίπου 5.500 νέα τοπικά κρούσματα και ένας θάνατος την Παρασκευή, αλλά, με το τέλος των μαζικών δοκιμών και τον περιορισμό των κριτηρίων για το τι μετράει ως θάνατος από την COVID, οι αριθμοί αυτοί δεν πιστεύεται πλέον ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ προσχώρησαν στην Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτώντας αρνητικές εξετάσεις COVID για όλους τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων παραλλαγών του ιού. Στην περίπτωση της Βρετανίας, η απαίτηση τίθεται σε ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου. Η Ελβετία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα σύνορά της ανοιχτά για τις αφίξεις από την Κίνα.

Διαφορετικές ευρωπαϊκές προσεγγίσεις

Στο Πεκίνο, ο Γουάνγκ υποστήριξε ότι οι εμπειρογνώμονες υγείας σε διάφορες χώρες είχαν αποφασίσει ότι δεν υπήρχε ανάγκη να επιβληθούν περιορισμοί εισόδου σε ταξιδιώτες από την Κίνα. Ο οργανισμός λοιμωδών νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC) δήλωσε την Πέμπτη ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν δικαιολογούνται προς το παρόν, λόγω των υψηλών επιπέδων ανοσίας στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η Γερμανία φάνηκε να το υιοθετεί αυτό την Παρασκευή, λέγοντας ότι, επί του παρόντος, δεν βλέπει την ανάγκη να επιβάλει ελέγχους ρουτίνας στις αφίξεις από την Κίνα. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach τάχθηκε υπέρ ενός συντονισμένου συστήματος σε επίπεδο ΕΕ για την παρακολούθηση των παραλλαγών σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. “Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε. Μια συντονισμένη προσέγγιση θα διευκόλυνε τον γρήγορο εντοπισμό νέων παραλλαγών του κορωνοϊού και τη λήψη κατάλληλων μέτρων, πρόσθεσε. Και ενώ οι εξετάσεις ρουτίνας “δεν ήταν ακόμη απαραίτητες” για τις αφίξεις από την Κίνα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, δεδομένου ότι τα δεδομένα από την Κίνα δεν μπορούν να ληφθούν με αξιοπιστία. Αιτιολογώντας τους περιορισμούς που αποφάσισε να επιβάλει η Ισπανία, η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρία δήλωσε: “Μια μεγάλη ανησυχία έγκειται στην πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών στην Κίνα που δεν έχουν ελεγχθεί. “Δεδομένης της κατάστασης της υγείας στη χώρα αυτή, γνωρίζουμε τη σημασία τού να ενεργούμε με συντονισμό, αλλά και τη σημασία του να ενεργούμε γρήγορα”, πρόσθεσε.

Αντίπαλες εκτιμήσεις

Ο Jiao Yahui, από την Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της Κίνας, επέμεινε την Πέμπτη ότι το Πεκίνο δημοσίευε πάντοτε στοιχεία “για τους θανάτους και τα σοβαρά κρούσματα της COVID-19 στο πνεύμα της ανοιχτότητας και της διαφάνειας”. Το NHC δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον έναν επίσημο ημερήσιο αριθμό θανάτων από την COVID. Αλλά η εταιρεία ανάλυσης κινδύνων για την υγεία Airfinity δήλωσε ότι επί του παρόντος εκτιμά 9.000 ημερήσιους θανάτους και 1,8 εκατομμύρια μολύνσεις την ημέρα στην Κίνα και αναμένει 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος Απριλίου 2023. Η εταιρεία ερευνών με έδρα τη Βρετανία δήλωσε ότι το μοντέλο της βασίστηκε σε δεδομένα από τις περιφερειακές επαρχίες της Κίνας πριν από την εφαρμογή των αλλαγών στην αναφορά των λοιμώξεων, σε συνδυασμό με τα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων από άλλες πρώην χώρες με μηδενική covid, όταν ήραν τους περιορισμούς. Η Κίνα δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα τερματίσει την υποχρεωτική καραντίνα για τους ανθρώπους που φθάνουν στη χώρα και ότι εγκατέλειψε τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού. Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα υποβαθμίσει τη διαχείριση της COVID-19 από τις 8 Ιανουαρίου, αντιμετωπίζοντάς την ως λοίμωξη κατηγορίας Β αντί για την πιο σοβαρή κατηγορία Α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνα Covid: Οι ιατρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη υπό σοβαρή πίεση

Η Γερμανία ζητά επιτακτικά ελέγχους της παραλλαγής COVID της ΕΕ για τις αφίξεις από την Κίνα

Επισημάνσεις Ηλία Μόσιαλου για την παγκόσμια ανησυχία με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων covid στην Κίνα

Στέλλα Κυριακίδου: Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ για την προστασία των πολιτών έναντι του κύματος covid στην Κίνα

Η Ιταλία δεν βρίσκει νέες παραλλαγές της Covid στον έλεγχο της Κίνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στηρίζει τα άτομα με παχυσαρκία

Ο Σύλλογος παρέχει καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις δράσεις του, επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών (ασθενών με παχυσαρκία και ειδικών με την παχυσαρκία επαγγελματιών).

Τέξας: Εκδίκαση υπόθεσης που αμφισβητεί την απαγόρευση των αμβλώσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Η ιατρική εξαίρεση που προτείνεται από τους ενάγοντες "θα κατάπινε, εκ προμελέτης, τον κανόνα", υποστήριξαν οι δικηγόροι του στην έγγραφη απάντησή τους. "Θα επέτρεπε, για παράδειγμα, αμβλώσεις για έγκυες γυναίκες με ιατρικές παθήσεις που κυμαίνονται από πονοκέφαλο μέχρι αισθήματα κατάθλιψης", αναφέρεται στην απάντηση.

Νέος Ποινικός Κώδικας - Όλες οι αλλαγές - Αυστηροποίηση των ποινών για ενδοοικογενειακή βία και απόπειρα βιασμού

-Τη δημιουργία κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα θύματα με την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Αγαπηδάκη: Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., θα συζητηθεί η ανοικτή στρατηγική αυτονομία στον τομέα της υγείας, με έμφαση στα μέτρα για την αντιμετώπιση στις ελλείψεις φαρμάκων.