Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

G7 πανδημία: Επιστήμονες καλούν την G7 να βελτιώσει την ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία

G7 πανδημία: Επιστήμονες καλούν την G7 να βελτιώσει την ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία

G7 πανδημία: Οι επιστήμονες κάλεσαν τη G7 να λάβει επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ετοιμότητας του κόσμου για την επόμενη πανδημία.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τη G7 να λάβει επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ετοιμότητας του κόσμου για την επόμενη πανδημία, προειδοποιώντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και εμβόλια που σώζουν ζωές. Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε για να συμπέσει με τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, η People’s Vaccine Alliance ανέφερε ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 εξακολουθούν να ωφελούν πρωτίστως τις πλουσιότερες χώρες και τις κατώτατες γραμμές των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Είναι κρίσιμο στην επόμενη κρίση υγείας ο κόσμος να εφαρμόζει γρήγορα ιατρικά αντίμετρα σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώσουν. Αυτό απαιτεί την άρση κάθε φραγμού στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων – έναν τομέα όπου ο κόσμος απέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και του AIDS», ανέφερε η ομάδα.

«Η τήρηση αυστηρών κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας εξασφάλισε μονοπώλια για τις φαρμακευτικές εταιρείες και απέτρεψε την ευρεία παραγωγή φθηνών γενόσημων εμβολίων και φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες». Η συμμαχία, η οποία αποτελείται από περισσότερους από 100 πρώην παγκόσμιους ηγέτες, νομπελίστες, επιστήμονες και οικονομολόγους, δήλωσε ότι ανησυχεί που οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πιέσει τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν μια «μαξιμαλιστική προσέγγιση» στους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια και θεραπείες.

Τον περασμένο μήνα, διευθυντές φαρμακευτικών εταιρειών συναντήθηκαν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, ο οποίος φιλοξενεί την G7, για να ασκήσουν πιέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας εν μέσω εκκλήσεων από ειδικούς της δημόσιας υγείας για αναστολή τέτοιων κανόνων. «Ως ηγέτες της G7, έχετε τη δύναμη να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επιλέγει να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε μελλοντικές πανδημίες», ανέφερε η ομάδα.

«Ελπίζουμε ότι θα σταθείτε στο πλευρό των επιστημόνων και των γιατρών για να υποστηρίξετε την ισότητα και το δικαίωμα στη ζωή έναντι του δικαιώματος να αποκομίζετε απροσδόκητα κέρδη από μια έκτακτη ανάγκη για την υγεία». Οι ηγέτες των G7 – Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – συναντώνται στη Χιροσίμα από την Παρασκευή για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να κυριαρχηθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για την αυξανόμενη ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα αυτό το μήνα κήρυξε το τέλος της πανδημίας COVID-19 ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ενώ το τέλος της πανδημίας ήταν αφορμή για εορτασμούς, ο κόσμος πρέπει να μάθει από λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα την άσκοπη απώλεια ζωών.

«Ο COVID έχει αλλάξει τον κόσμο μας και μας έχει αλλάξει», είπε ο Tedros. «Έτσι πρέπει να είναι. Αν όλοι επιστρέψουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν από τον COVID-19, θα έχουμε αποτύχει να μάθουμε τα μαθήματά μας και θα έχουμε αποτύχει στις επόμενες γενιές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ανησυχούν οι εγκυμονούσες μετά την πανδημία;

Η αυξανόμενη σημασία της κυβερνοασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη

Αλλαγές στη διάγνωση και τη θεραπεία της COVID-19 στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πώς η πανδημία covid διατάραξε τη ζωή των οικογενειών με παιδιά που πάσχουν από ΔΕΠΥ  

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Γεωργιάδης: Ελάχιστη αναμονή για αιματολογικές εξετάσεις με τα online ραντεβού

Γεωργιάδης: Μέσα από την πλατφόρμα μπορούν όλοι οι πολίτες εύκολα και γρήγορα να κλείνουν το ραντεβού τους για αιματολογικές εξετάσεις χωρίς καμία χρέωση, χωρίς τις αναμονές που πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν αποτρεπτικές ως προς την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ραντεβού. 

Επισημάνσεις για τις ελλείψεις γιατρών στο σύστημα Υγείας της Περιφέρειας σε εκδήλωση του ΙΣΑ

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το γραφείο δικτύωσης των Ιατρικών Συλλόγων όπου θα υπάρχει αμφίδρομη σχέση των προβλημάτων και των λύσεων. Χρειαζόμαστε ενωμένους, δυνατούς Ιατρικούς Συλλόγους».

Η Λουιζιάνα ψηφίζει να κάνει τα χάπια για την άμβλωση ελεγχόμενες ουσίες

Ωστόσο, η Michelle Erenberg, εκτελεστική διευθύντρια του Lift Louisiana, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα της αναπαραγωγής, είπε ότι οι ομάδες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα διερευνήσουν μια νομική αμφισβήτηση του νομοσχεδίου. «Σίγουρα έχω ανησυχίες για το ότι αυτό επαναλαμβάνεται και σε άλλες πολιτείες», είπε στους Times.

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: Να αναπτύξουμε τις υποδομές για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: "Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό".

Κικίλιας: "Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι"

Κικίλιας: Σήμερα συνελήφθη ο υπαίτιος εμπρηστής, Τούρκος υπήκοος, που ομολόγησε την εγκληματική του πράξη. Θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη βάσει του νέου νόμου. Το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι.

Μητσοτάκης: Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαρκής

Μητσοτάκης: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, άλλη μια παρέμβαση που μπορεί να σώσει ζωές.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Close Icon