Πολιτική Υγείας

G7 πανδημία: Επιστήμονες καλούν την G7 να βελτιώσει την ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία

G7 πανδημία: Επιστήμονες καλούν την G7 να βελτιώσει την ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία

G7 πανδημία: Οι επιστήμονες κάλεσαν τη G7 να λάβει επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ετοιμότητας του κόσμου για την επόμενη πανδημία.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τη G7 να λάβει επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ετοιμότητας του κόσμου για την επόμενη πανδημία, προειδοποιώντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και εμβόλια που σώζουν ζωές. Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε για να συμπέσει με τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, η People’s Vaccine Alliance ανέφερε ότι οι επιστημονικές πρόοδοι που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 εξακολουθούν να ωφελούν πρωτίστως τις πλουσιότερες χώρες και τις κατώτατες γραμμές των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Είναι κρίσιμο στην επόμενη κρίση υγείας ο κόσμος να εφαρμόζει γρήγορα ιατρικά αντίμετρα σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώσουν. Αυτό απαιτεί την άρση κάθε φραγμού στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων – έναν τομέα όπου ο κόσμος απέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και του AIDS», ανέφερε η ομάδα.

«Η τήρηση αυστηρών κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας εξασφάλισε μονοπώλια για τις φαρμακευτικές εταιρείες και απέτρεψε την ευρεία παραγωγή φθηνών γενόσημων εμβολίων και φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες». Η συμμαχία, η οποία αποτελείται από περισσότερους από 100 πρώην παγκόσμιους ηγέτες, νομπελίστες, επιστήμονες και οικονομολόγους, δήλωσε ότι ανησυχεί που οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πιέσει τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν μια «μαξιμαλιστική προσέγγιση» στους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια και θεραπείες.

Τον περασμένο μήνα, διευθυντές φαρμακευτικών εταιρειών συναντήθηκαν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, ο οποίος φιλοξενεί την G7, για να ασκήσουν πιέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας εν μέσω εκκλήσεων από ειδικούς της δημόσιας υγείας για αναστολή τέτοιων κανόνων. «Ως ηγέτες της G7, έχετε τη δύναμη να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επιλέγει να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε μελλοντικές πανδημίες», ανέφερε η ομάδα.

«Ελπίζουμε ότι θα σταθείτε στο πλευρό των επιστημόνων και των γιατρών για να υποστηρίξετε την ισότητα και το δικαίωμα στη ζωή έναντι του δικαιώματος να αποκομίζετε απροσδόκητα κέρδη από μια έκτακτη ανάγκη για την υγεία». Οι ηγέτες των G7 – Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – συναντώνται στη Χιροσίμα από την Παρασκευή για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να κυριαρχηθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για την αυξανόμενη ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα αυτό το μήνα κήρυξε το τέλος της πανδημίας COVID-19 ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ενώ το τέλος της πανδημίας ήταν αφορμή για εορτασμούς, ο κόσμος πρέπει να μάθει από λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα την άσκοπη απώλεια ζωών.

«Ο COVID έχει αλλάξει τον κόσμο μας και μας έχει αλλάξει», είπε ο Tedros. «Έτσι πρέπει να είναι. Αν όλοι επιστρέψουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν από τον COVID-19, θα έχουμε αποτύχει να μάθουμε τα μαθήματά μας και θα έχουμε αποτύχει στις επόμενες γενιές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ανησυχούν οι εγκυμονούσες μετά την πανδημία;

Η αυξανόμενη σημασία της κυβερνοασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη

Αλλαγές στη διάγνωση και τη θεραπεία της COVID-19 στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πώς η πανδημία covid διατάραξε τη ζωή των οικογενειών με παιδιά που πάσχουν από ΔΕΠΥ  

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Από την Τρίτη, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και μέσω των ΚΕΠ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Dentist Pass ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».