Πολιτική Υγείας

“Ευλογιά των Πιθήκων”: Πώς η ονομασία της νόσου και ονομασίες άλλων ασθενειών έχουν προκαλέσει διαμάχη

“Ευλογιά των Πιθήκων”: Πώς η ονομασία της νόσου και ονομασίες άλλων ασθενειών έχουν προκαλέσει διαμάχη

Στην αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS, και πριν ο ιός μελετηθεί σε βάθος, ονομαζόταν "ανοσοανεπάρκεια που σχετίζεται με τους ομοφυλόφιλους" λόγω της συχνότητάς της μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών. Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός έπρεπε να είναι αιτιώδης παράγοντας της νόσου.

“Ευλογιά των Πιθήκων”: Το Stacker διερεύνησε πώς η “monkeypox” και άλλες ονομασίες ασθενειών έχουν προκαλέσει διαμάχη, χρησιμοποιώντας μια συλλογή από ειδησεογραφικές, επιστημονικές και κυβερνητικές πηγές. Η ονομασία ασθενειών είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Για να είναι χρήσιμο ένα όνομα πρέπει να είναι μοναδικό, περιγραφικό και αξιομνημόνευτο, ώστε να μπορεί να αναφερθεί εύκολα, ιδίως όταν οι ιατρικές καταστάσεις γίνονται επείγουσες. Αν και ο ευκολότερος τρόπος για την ονομασία των ασθενειών μπορεί να είναι απλώς να τους δίνουμε αριθμούς αναγνώρισης, το σύστημα αυτό καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να αναφερθεί αποτελεσματικά όταν ο χρόνος είναι επιτακτικός.

Μπορεί να φαίνεται διαισθητική η ονομασία των ασθενειών με βάση την προέλευση ή τον τόπο ανακάλυψής τους- ωστόσο, αυτή η προσέγγιση παρουσιάζει επίσης προβλήματα.

Καθώς ο κόσμος μας διαθέτει ολοένα και περισσότερο παγκόσμιους πολίτες, οι ασθένειες -και τα ονόματά τους- μπορούν να διαδοθούν σε διάφορους πολιτισμούς, καθιστώντας απαραίτητη την ευαισθησία και τη συμπερίληψη όλων όσων μπορεί να τις συναντήσουν.

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων συζητήσεων σχετικά με την ονοματολογία των ασθενειών, ο Stacker διερεύνησε πώς η “ευλογιά των πιθήκων” και άλλα ονόματα ασθενειών έχουν προκαλέσει διαμάχη, χρησιμοποιώντας μια συλλογή από ειδησεογραφικές, επιστημονικές και κυβερνητικές πηγές. Αν και δεν πρόκειται για έναν πλήρη κατάλογο των ζητημάτων που αφορούν την ονομασία των ασθενειών, διερευνά διάφορα επιβαρυμένα μέσα με τα οποία οι ασθένειες αποκτούν ονοματολογία που γίνεται στενογραφία για τη δημόσια συζήτηση.

Ονόματα ασθενειών συνδεδεμένα με γεωγραφικές τοποθεσίες

Η ονοματοδοσία ασθενειών με βάση τον τόπο από τον οποίο εικάζεται ότι προέρχονται ήταν μια κοινή πρακτική για δεκαετίες.

Η “ισπανική γρίπη” από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 είναι μόνο μία από τις πολλές τοπωνυμικές ασθένειες που κέρδισαν το όνομά τους με βάση έναν φυσικό τόπο. Ωστόσο, το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούσαν να μην εφαρμόζεται αυτή η πρακτική.

Όταν μια ασθένεια συνδέεται αμετάκλητα με έναν τόπο, οι άνθρωποι από αυτόν τον τόπο συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή βία -ακόμη και αν αργότερα αποδειχθεί ότι η ασθένεια προέρχεται από κάποιο διαφορετικό μέρος.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα μιας τοπωνυμικής ασθένειας που προκαλεί αντιδράσεις συνέβη στην αρχή της πανδημίας COVID-19 το 2020, όταν ορισμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκαν στον νέο κορωνοϊό ως “γρίπη της Γουχάν” ή “κινεζικός ιός”. Πολλοί εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου μίλησαν, δηλώνοντας ότι τα παρατσούκλια αυτά ήταν ξενοφοβικά και προκαλούσαν αντι-ασιατικό μίσος.

Άλλες ασθένειες που ονομάστηκαν από μέρη περιλαμβάνουν τον ιό Ζίκα, ο οποίος πήρε το όνομά του από το δάσος Ζίκα στην Ουγκάντα- τον ιό Μάρμπουργκ, ο οποίος πήρε το όνομά του από το Μάρμπουργκ της Γερμανίας, όπου καταγράφηκαν περισσότερα από 30 κρούσματα της ασθένειας- και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, το οποίο πήρε το όνομά του επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία.

Ονόματα ασθενειών που συνδέονται με ένα ζωικό είδος

Ο κατάλογος των ασθενειών που έχουν πάρει το όνομά τους από είδη ζώων είναι μακρύς και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πανώλη των πιθήκων, τη γρίπη των χοίρων και τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο να ονομάζεται μια ασθένεια χρησιμοποιώντας το υποτιθέμενο είδος προέλευσής της ή ένα είδος φορέα, οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ προειδοποιούν επίσης κατά αυτής της πρακτικής.

Στον απόηχο των κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων (γνωστής και ως Η1Ν1) σε άλλες χώρες το 2009, η Αίγυπτος διέταξε τη σφαγή όλων των χοίρων της χώρας, παρόλο που δεν είχε κανένα κρούσμα, με αποτέλεσμα τη θανάτωση περίπου 300.000 ζώων.

Πιο πρόσφατα, η ονομασία “monkeypox” υποκίνησε τους ανθρώπους να επιτίθενται σε πρωτεύοντα θηλαστικά σε ζωολογικούς κήπους και στους φυσικούς τους βιότοπους από φόβο μήπως κολλήσουν τον ιό.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν προσπαθήσει να ανακατευθύνουν τις προσπάθειες πρόληψης της νόσου ώστε να επικεντρωθούν στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά η επικράτηση της ονομασίας “monkeypox” δεν βοηθά την υπόθεση. Επιπλέον, 29 εμπειρογνώμονες έγραψαν τον Αύγουστο του 2022 ένα άρθρο στο οποίο ζητούσαν να αλλάξει ο όρος “monkeypox” λόγω των ρατσιστικών συνειρμών του σε βάρος των μαύρων και των ατόμων αφρικανικής καταγωγής.

Ονόματα ασθενειών που περιλαμβάνουν το όνομα ενός μεμονωμένου ατόμου

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους επιστήμονες να ονομάζουν τις ανακαλύψεις τους με το όνομά τους:

Ο κομήτης του Χάλεϊ, η σιφάκα του Βερό και ο αριθμός του Αβογκάντρο είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Αλλά όταν πρόκειται για σωματικές ασθένειες, η πολιτική της ύπαρξης του ονόματος ενός ατόμου στην ονομασία της ασθένειας γίνεται δύσκολη.

Μια τέτοια ασθένεια που ο ΠΟΥ κατονόμασε συγκεκριμένα στις επικαιροποιημένες οδηγίες του για την ονομασία είναι η ασθένεια Creutzfeldt-Jakob, η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους νευρολόγους Hans Gerhard Creutzfeldt και Alfons Maria Jakob, αλλά ονομάστηκε από έναν τρίτο νευρολόγο, τον Walther Spielmeyer.

Τα ονόματα αυτής της κατηγορίας αποθαρρύνονται επειδή δεν είναι περιγραφικά- ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν η πάθηση φέρει το όνομα μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας. Αυτή είναι η περίπτωση του συνδρόμου Asperger, το οποίο δεν αποτελεί πλέον επίσημη διάγνωση από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση από το 2013.

Ο Χανς Άσπεργκερ ήταν ναζιστής επιστήμονας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων παιδιών, ωστόσο, η σκοτεινή ιστορία του δεν αποκαλύφθηκε δημόσια για πολλά χρόνια αφότου η διάγνωση έγινε κοινή.

Οι σωματικές και ψυχικές καταστάσεις που αρχικά σχετίζονταν με το σύνδρομο Άσπεργκερ κατατάσσονται πλέον στη διάγνωση του αυτισμού. Ωστόσο, οι μη ειδικοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ονομασία παρά την απομάκρυνσή της από τις επίσημες ιατρικές πρακτικές.

Ονόματα ασθενειών που αναφέρονται σε μια ομάδα ανθρώπων

Στην αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS, και πριν ο ιός μελετηθεί σε βάθος, ονομαζόταν “ανοσοανεπάρκεια που σχετίζεται με τους ομοφυλόφιλους” λόγω της συχνότητάς της μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός έπρεπε να είναι αιτιώδης παράγοντας της νόσου.

Αν και είναι πλέον γνωστό ότι ο HIV δεν προκαλείται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή ή επαφή με μολυσμένο αίμα, η ομοφοβία εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την ασθένεια, λειτουργώντας ως προειδοποίηση για μελλοντικές ονομασίες ασθενειών, ώστε να αμβλυνθούν οι διακρίσεις που προκαλούνται από την ονοματολογία.

Πέρα από τον HIV, διαμάχη προέκυψε κατά τη διάρκεια των κρουσμάτων του Η1Ν1, ή γρίπης των χοίρων, στο Ισραήλ.

Επειδή το Ισραήλ έχει μεγάλους εβραϊκούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς, πολλοί από τους πολίτες του προσβλήθηκαν από την αναφορά σε χοίρους στην ονομασία της γρίπης, επειδή οι χοίροι δεν είναι ούτε kosher ούτε halal.

Ως αποτέλεσμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η ασθένεια θα ονομαζόταν αντί γι’ αυτό “μεξικανική γρίπη”, με βάση τη διαπίστωση ότι ο πρώτος ασθενής με Η1Ν1 σε άνθρωπο ήταν Μεξικανός. Αυτό προκάλεσε τον Μεξικανό πρέσβη στο Ισραήλ να ξεκινήσει επίσημη καταγγελία κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τελικά το Ισραήλ να αποδεχθεί τελικά τον όρο “γρίπη των χοίρων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να αποτελεί συνεχή απειλή στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, λέει αξιωματούχος του CDC

Εβδομαδιαία αποτελέσματα κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ευλογιά των πιθήκων

Ποια είναι τα εβδομαδιαία επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης της ευλογιάς των πιθήκων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόβλημα με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα αναστέλλει κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως, είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις δομές υγείας της Πάτρας

Χρυσοχοΐδης Πάτρα: Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ιδίως πανεπιστημιακών, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό.

Η Βιρτζίνια χτίζει ένα εθνικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των εφήβων

Βιρτζίνια υγεία: Αυτός ο μήνας είναι  ο Εθνικός Μήνας Πρόληψης της Αυτοκτονίας, μια σημαντική εστίαση εν μέσω μιας καταστροφικής κρίσης ψυχικής υγείας σε αυτή τη χώρα. 

Από το κόσκινο του Υπουργείου υγείας θα περάσουν και οι Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών

Παρότι οι αρχικές σκέψεις ήταν να ενοποιηθούν η 1η με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής, δεν φαίνεται η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου να μπορεί να διαχωριστεί από τα νησιά. Και αυτό διότι σήμερα τα κενά στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας καλύπτονται με μετακίνηση προσωπικού από τα νοσοκομεία του Πειραιά. Εάν συγχωνευθεί η 2η ΥΠΕ στην 1η ΥΠΕ, δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι υγειονομικές μονάδες στα νησιά.

Μητσοτάκης - Πρώτη μετά τη ΔΕΘ συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - Ίδρυση ειδικών μονάδων για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών.

Κυβερνητική επανεκκίνηση επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου με διπλό υπουργικό σε διάστημα μόνο 14 ημερών, καθώς αναμένεται νέα συνεδρίαση στις 11 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα της μεταρρυθμιστικής επιτάχυνσης με «οδηγίες» προς τους υπουργούς για ταχύτητες, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.