Πολιτική Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Μπορεί να σταματήσει εκτός ενδημικών χωρών, λέει ο ΠΟΥ

Ευλογιά των Πιθήκων: Μπορεί να σταματήσει εκτός ενδημικών χωρών, λέει ο ΠΟΥ

H Van Kerkhove είπε ότι η μετάδοση γινόταν μέσω «στενής σωματικής επαφής: επαφή δέρματος με δέρμα» και ότι τα περισσότερα από τα άτομα που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής δεν είχαν σοβαρό κρούσμα της νόσου.

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να σταματήσει εκτός ενδημικών χωρών, δήλωσε ο ΠΟΥ τη Δευτέρα. Πολλαπλές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές ότι η επικίνδυνη, αν και συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί  Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες μπορούν να περιοριστούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Λιγότερα από 200 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δήλωσε η επικεφαλής της αναδυόμενης νόσου του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove.

«Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να περιοριστεί, ιδιαίτερα στις χώρες όπου βλέπουμε αυτά τα κρούσματα που συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, επίσης», είπε η Van Kerkhove σε ζωντανή αλληλεπίδραση στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό στις μη ενδημικές χώρες. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία δημόσιας υγείας έγκαιρης αναγνώρισης, υποστηριζόμενης απομόνωσης κρουσμάτων. «Μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

H Van Kerkhove είπε ότι η μετάδοση γινόταν μέσω «στενής σωματικής επαφής: επαφή δέρματος με δέρμα» και ότι τα περισσότερα από τα άτομα που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής δεν είχαν σοβαρό κρούσμα της νόσου.

Η Rosamund Lewis, επικεφαλής της γραμματείας της ευλογιάς στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια και μερικά κρούσματα είχαν εμφανιστεί στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια σε ταξιδιώτες από τις ενδημικές περιοχές.

Ωστόσο, «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κρούσματα σε πολλές χώρες ταυτόχρονα και ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές της Αφρικής», είπε. Ανέφερε τη Νιγηρία, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Βρίσκεται κυρίως στο ζωικό βασίλειο σε δασικές περιοχές. Τώρα το βλέπουμε περισσότερο στις αστικές περιοχές», είπε.

Μελέτες μεταλλάξεων H Lewis είπε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο ιός είχε μεταλλαχθεί, αλλά οι ιοί στην ευρύτερη ομάδα του ορθοποξικού ιού «τείνουν να μην μεταλλάσσονται και τείνουν να είναι αρκετά σταθεροί. «Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία ότι υπάρχει μετάλλαξη στον ίδιο τον ιό», είπε.

Οι ιολόγοι θα μελετήσουν τις πρώτες γονιδιωματικές αλληλουχίες του ιού, πρόσθεσε.

Ενημερωτικό αρχείο για την ευλογιά των πιθήκων και το τρέχον ξέσπασμά της

Η Van Kerkhove είπε ότι μια μεγάλη παγκόσμια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει την έρευνα, την επιδημιολογία, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τα εμβόλια.

Ο Andy Seale, σύμβουλος στρατηγικών στα παγκόσμια προγράμματα του ΠΟΥ για τον HIV, την ηπατίτιδα και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, τόνισε ότι ενώ ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας, δεν ήταν μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

«Ενώ βλέπουμε κάποιες περιπτώσεις μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άντρες, δεν πρόκειται για ομοφυλοφιλική ασθένεια, όπως μερικοί άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησαν να τη χαρακτηρίσουν. Απλώς δεν ισχύει αυτό. «Αυτό το δημογραφικό είναι γενικά ένα δημογραφικό που πραγματικά φροντίζει για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της υγείας… Ήταν προληπτικοί όσον αφορά την ανταπόκριση σε ασυνήθιστα συμπτώματα. «Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων μέσω στενής επαφής».

Η Van Kerkhove πρόσθεσε ότι καθώς διευρύνθηκε η παρακολούθηση, οι ειδικοί περίμεναν να δουν περισσότερα κρούσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απειλή της ευλογιάς των πιθήκων δεν ανεβαίνει στο επίπεδο της COVID-19

Μπάιντεν ευλογιά των πιθήκων: Πηγή ανησυχίας για όλους, οι ΗΠΑ εξετάζουν θεραπείες και εμβόλια

Αφρικανοί επιστήμονες μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea.