Πολιτική Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο ΠΟΥ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την παγκόσμια επιδημία

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο ΠΟΥ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την παγκόσμια επιδημία

Το CDC, μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας και τον FDA κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού με την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ευλογιάς και θεραπειών για ασθενείς, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, κτηνιάτρους και άλλους χειριστές ζώων.

Ευλογιά των Πιθήκων: Πολλαπλές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές ότι η επικίνδυνη, αν και συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί – Οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία διερευνούν ένα πρόσφατο ξέσπασμα κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, μιας σπάνιας ιογενούς ασθένειας που απαντάται συνήθως στην Αφρική. Πιστεύεται ότι τα κύρια θέματα της συζήτησης θα είναι γύρω από το πώς μεταδίδεται ο ιός, ο ασυνήθιστα υψηλός επιπολασμός στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, καθώς και η κατάσταση του εμβολιασμού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν την Παρασκευή, με τον Sajid Javid, τον Υπουργό Υγείας, να επιβεβαιώνει την ανακάλυψη άλλων 11 περιπτώσεων, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 20. Αυτό οδηγεί σε φόβους ότι ο ιός εξαπλώνεται στη χώρα ανεξέλεγκτα , αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Το Reuters αναφέρει ότι πάνω από 100 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί παγκοσμίως σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Η Γερμανία ανέφερε την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα του ιού, καθιστώντας την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που εντόπισε ξέσπασμα.

Ενώ ορισμένα κρούσματα έχουν συνδεθεί με ταξίδια από την Αφρική, πιο πρόσφατες μολύνσεις πιστεύεται ότι έχουν εξαπλωθεί στην κοινότητα, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας ευρύτερης επιδημίας.

Στις 19 Μαΐου, στο Κεμπέκ του Καναδά, επιβεβαιώθηκαν δύο περιπτώσεις, ενώ άλλες 20 ύποπτες περιπτώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έρευνα, σύμφωνα με το CTV News Canada.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσαν ότι ερευνούν μια σειρά κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και προέτρεψαν τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, ειδικότερα, να γνωρίζουν τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες, αναφέρει το CNBC News.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν δύο κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα, εξ ου και η ονομασία «ευλογιά των πιθήκων».

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον άνθρωπο καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εντατικών προσπαθειών για την εξάλειψη της ευλογιάς.

Έκτοτε, η ευλογιά των πιθήκων έχει αναφερθεί σε ανθρώπους σε άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων συμβαίνει όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με τον ιό από ζώο, άνθρωπο ή υλικά μολυσμένα με τον ιό.

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω σπασμένου δέρματος (ακόμα και αν δεν είναι ορατός), της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη ή στόμα).

Το CDC ανέφερε ότι το 2003, ένα ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ προέκυψε λόγω μιας αποστολής ζώων από τη Γκάνα στο Τέξας.

Οι εργαστηριακές δοκιμές του CDC έδειξαν ότι δύο αφρικανικοί γιγάντιοι αρουραίοι, εννέα κοιτώνες και τρεις σκίουροι με σχοινί είχαν μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Μετά την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα από τα μολυσμένα ζώα στεγάστηκαν κοντά σε σκύλους λιβαδιών στις εγκαταστάσεις ενός πωλητή ζώων στο Ιλινόις.

Αυτά τα σκυλιά πωλήθηκαν ως κατοικίδια πριν εμφανίσουν σημάδια μόλυνσης. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την ευλογιά των πιθήκων αρρώστησαν μετά από επαφή με μολυσμένους σκύλους λιβαδιών. Το CDC, μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας και τον FDA κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού με την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ευλογιάς και θεραπειών για ασθενείς, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, κτηνιάτρους και άλλους χειριστές ζώων.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων.

Το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση με 85% αποτελεσματικότητα.

Το 2019, ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, το Jynneos, εγκρίθηκε για ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Στο "Αττικόν" το ύποπτο κρούσμα παρακολουθείται από τον κ. Τσιόδρα, αύριο τα αποτελέσματα

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Μπάιντεν ευλογιά των πιθήκων: Πηγή ανησυχίας για όλους, οι ΗΠΑ εξετάζουν θεραπείες και εμβόλια

Αφρικανοί επιστήμονες μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".