Πολιτική Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο ΠΟΥ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την παγκόσμια επιδημία

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο ΠΟΥ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για την παγκόσμια επιδημία

Το CDC, μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας και τον FDA κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού με την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ευλογιάς και θεραπειών για ασθενείς, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, κτηνιάτρους και άλλους χειριστές ζώων.

Ευλογιά των Πιθήκων: Πολλαπλές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές ότι η επικίνδυνη, αν και συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί – Οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία διερευνούν ένα πρόσφατο ξέσπασμα κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, μιας σπάνιας ιογενούς ασθένειας που απαντάται συνήθως στην Αφρική. Πιστεύεται ότι τα κύρια θέματα της συζήτησης θα είναι γύρω από το πώς μεταδίδεται ο ιός, ο ασυνήθιστα υψηλός επιπολασμός στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, καθώς και η κατάσταση του εμβολιασμού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν την Παρασκευή, με τον Sajid Javid, τον Υπουργό Υγείας, να επιβεβαιώνει την ανακάλυψη άλλων 11 περιπτώσεων, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 20. Αυτό οδηγεί σε φόβους ότι ο ιός εξαπλώνεται στη χώρα ανεξέλεγκτα , αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Το Reuters αναφέρει ότι πάνω από 100 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί παγκοσμίως σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Η Γερμανία ανέφερε την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα του ιού, καθιστώντας την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που εντόπισε ξέσπασμα.

Ενώ ορισμένα κρούσματα έχουν συνδεθεί με ταξίδια από την Αφρική, πιο πρόσφατες μολύνσεις πιστεύεται ότι έχουν εξαπλωθεί στην κοινότητα, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας ευρύτερης επιδημίας.

Στις 19 Μαΐου, στο Κεμπέκ του Καναδά, επιβεβαιώθηκαν δύο περιπτώσεις, ενώ άλλες 20 ύποπτες περιπτώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έρευνα, σύμφωνα με το CTV News Canada.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσαν ότι ερευνούν μια σειρά κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και προέτρεψαν τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, ειδικότερα, να γνωρίζουν τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες, αναφέρει το CNBC News.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958, όταν δύο κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα, εξ ου και η ονομασία «ευλογιά των πιθήκων».

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον άνθρωπο καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εντατικών προσπαθειών για την εξάλειψη της ευλογιάς.

Έκτοτε, η ευλογιά των πιθήκων έχει αναφερθεί σε ανθρώπους σε άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων συμβαίνει όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με τον ιό από ζώο, άνθρωπο ή υλικά μολυσμένα με τον ιό.

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω σπασμένου δέρματος (ακόμα και αν δεν είναι ορατός), της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη ή στόμα).

Το CDC ανέφερε ότι το 2003, ένα ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ προέκυψε λόγω μιας αποστολής ζώων από τη Γκάνα στο Τέξας.

Οι εργαστηριακές δοκιμές του CDC έδειξαν ότι δύο αφρικανικοί γιγάντιοι αρουραίοι, εννέα κοιτώνες και τρεις σκίουροι με σχοινί είχαν μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Μετά την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα από τα μολυσμένα ζώα στεγάστηκαν κοντά σε σκύλους λιβαδιών στις εγκαταστάσεις ενός πωλητή ζώων στο Ιλινόις.

Αυτά τα σκυλιά πωλήθηκαν ως κατοικίδια πριν εμφανίσουν σημάδια μόλυνσης. Όλοι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την ευλογιά των πιθήκων αρρώστησαν μετά από επαφή με μολυσμένους σκύλους λιβαδιών. Το CDC, μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας και τον FDA κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού με την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ευλογιάς και θεραπειών για ασθενείς, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, κτηνιάτρους και άλλους χειριστές ζώων.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων.

Το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση με 85% αποτελεσματικότητα.

Το 2019, ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, το Jynneos, εγκρίθηκε για ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Στο "Αττικόν" το ύποπτο κρούσμα παρακολουθείται από τον κ. Τσιόδρα, αύριο τα αποτελέσματα

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Μπάιντεν ευλογιά των πιθήκων: Πηγή ανησυχίας για όλους, οι ΗΠΑ εξετάζουν θεραπείες και εμβόλια

Αφρικανοί επιστήμονες μπερδεμένοι από κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση - Ποιους αφορά

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Μάιο, δεν έχουν προσέλθει σε ικανό αριθμό να εμβολιαστούν με το ποσοστό τους να αγγίζει μόλις το 15%.

3ος γύρος υποχρεωτικών τεστ Covid στο Μακάο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Μακάο Covid: Το Μακάο τηρεί την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των εστιών, σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος, αντίθετη με μια παγκόσμια τάση προσπάθειας συνύπαρξης με τον ιό. 

Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστριακή Κυβέρνηση

Αυστρία: Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της. «Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», […]

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ εμποδίζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19 χωρίς ιατρική συνταγή

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν φάρμακα, ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των θεραπευτικών επιλογών και των πιθανών ακούσιων συνεπειών από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να περιορίσει άλλες επιλογές θεραπείας στο μέλλον», είπε ο Sununu.

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.