Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΕΣΥ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ

ΕΣΥ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ

ΕΣΥ: "Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ. Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών, τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά'', σύμφωνα όσα είπε η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, κατά την παρουσίαση του Εθνικόυ Σχέδιου Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρουσιάστηκε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ στο ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς”, με έμφαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι ασθενείς με εγκεφαλικό να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη βελτιστοποίηση της εξατομικευμένης φροντίδας τους. Τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων  παρουσίασαν ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, ο Επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ “Γ.Γεννηματάς”, Νίκος Πτώχης, ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου, Ευτύχιος Αρχοντάκης και ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Μίνα Γκάγκα: Στόχος μας η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Τον λόγο έλαβε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, η οποία μίλησε για τα εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών που ήδη λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. ”Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Από τη διάγνωση και στη μεταφορά του ασθενή και από εκεί και πέρα όλη τη φροντίδα στο κέντρο. Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ.“, είπε μεταξύ άλλων .  Ενώ τόνισε η κ.  Γκάγκα ότι ”Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν και οι δύο σοβαρές αιτίες των εγκεφαλικών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε”. Τέλος, μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό και δεν μπόρεσε να παραστεί.

 

Γιώργος Τσιβγούλης: 50 με 60.000 νέοι συμπολίτες μας κάθε χρόνο εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό στην Ελλάδα

Ο Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως είναι μεγάλη τιμή να συνοψίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 από τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη. Δημιουργήθηκε μια ομάδα επιστημόνων με την παρουσία του Διευθυντή του ΕΚΑΒ, κ. Πύρρου. Τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά. Αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ στη χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με 587 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. 50 με 60.000 νέοι συμπολίτες κάθε χρόνο υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ελλάδα.

  • Υπάρχουν 27 αναγνωρισμένα κέντρα που χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση στην χώρα, έτσι ώστε να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.
  • Τα πιο βαριά εγκεφαλικά αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς απαιτούν μηχανική θρομβοεκτομή. Πρέπει να γίνει ταχεία αναγνώριση των συμπτωμάτων για την βέλτιστη φροντίδα.
  • 20% των εγκεφαλικών είναι αιμορραγικά. Εκεί υπάρχει μια άλλη θεραπεία, η οποία είναι ο εμβολισμός. Στον Ερυθρό Σταυρό υπάρχει ένα εξαιρετικό κέντρο.

Νίκος Πτώχης: Σύγχρονες τεχνικές που αποτελούν την πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Στη συνέχεια, ο Επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ “Γ.Γεννηματάς” μίλησε για την μηχανική θρομβοεκτομή. Μπορεί να δώσει μια λύση σε περιπτώσεις βαρέων εγκεφαλικών. Από το 2019 που δημιουργήθηκαν οι 3 ομάδες εργασίας, έγιναν τα πρώτα βήματα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν και χρειάζεται ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η αρχή έχει γίνει. Ο κ. Πτώχης ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της κ. Παγώνη. Τέλος, ευχαρίστησε το Υπουργείο και την Πολιτεία που εμπράκτως στηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης παροχής υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης.

Ευτύχιος Αρχοντάκης: Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση για τη χορήγηση επείγουσας θρομβόλυσης

Ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου πήρε το λόγο στην συνέχεια. Η προσπάθεια που γίνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Χρειάζεται κατανόηση και υπομονή. Η θρομβοεκτομή έχει 6 με 8 ώρες ενώ στο ανεύρυσμα έχουμε 48 ώρες, μέσα στις οποίες μπορεί να γίνει η διαδικασία. Για την καλύτερη και έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών, οργανώθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ, ένα κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών για 9 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 10 δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και για 6 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 5 δημόσια νοσοκομεία του νομού Θεσσαλονίκης, για την επείγουσα θρομβόλυση.

Δημήτρης Πύρρος: Ειδική κάρτα για την πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την ταχεία διαλογή

Τέλος, ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ αναφέρθηκε από το 2014. Μια αεροδιακομιδή ενός ασθενούς 45 ετών στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει μια αναζήτηση σχετικά με την θρομβόλυση. Προσπάθησε να βρει τον κ. Τσιβγούλη και από εκεί και πέρα με επικεφαλής εκείνον άρχισε μια προσπάθεια με τεράστιο αντίκτυπο. Πλέον υπάρχει ένα σταθερό σύστημα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου γίνονται θρομβολύσεις. Στο ΕΚΑΒ υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την αναγνώριση των επειγόντων περιστατικών στα εγκεφαλικά. Με τη δημιουργία μιας κάρτας για το τηλεφωνικό κέντρο, τους διαβιβαστές αλλά και τα πληρώματα του ασθενοφόρου, μπορούν εύκολα ποια από τα εγκεφαλικά να αναγνωριστούν ως επείγοντα και πρέπει να κατευθυνθούν αμέσως σε κέντρα θρομβόλυσης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακοινώσεις σήμερα για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ».

«Σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω», λέει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Γιάννης Υφαντόπουλος στο healthweb.gr: Νέα έρευνα: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Υγεία, την Οικονομία και την Κοινωνία

ΜΕΘ Υπουργείο Υγείας: Η πραγματικότητα σε αριθμούς, 4 μύθοι και 1 αλήθεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Close Icon