Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Περιοδοντική Θεραπεία: Μπορεί να μειώσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς με εγκεφαλικό;

Περιοδοντική Θεραπεία: Μπορεί να μειώσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς με εγκεφαλικό;

Νομίζω ότι το κύριο σημείο αναφοράς είναι ότι και οι δύο ομάδες που ήρθαν για επισκέψεις στον οδοντίατρο είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο άλλου συμβάντος από την ομάδα που δεν εμφανίστηκε για παρακολούθηση», δήλωσε ο McCullough, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας, McGovern Medical School, University of Texas Health Science Center, Χιούστον. "Σαφώς, το να δεις έναν πάροχο κάνει τη διαφορά.

Περιοδοντική Θεραπεία: Η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που διερεύνησε εάν η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή εγκεφαλικού υποδηλώνει κάποια υπόσχεση με αυτήν τη στρατηγική. Η μελέτη PREMIERS, η οποία διεξήχθη σε ασθενείς με πρόσφατο εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) που είχαν επίσης νόσο των ούλων, δεν έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ της εντατικής περιοδοντικής θεραπείας και της καθιερωμένης θεραπείας στο ποσοστό υποτροπιάζοντος εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου αν και υπήρχε μια ισχυρή τάση οφέλους στην εντατική ομάδα.

Και οι δύο ομάδες είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό συμβάντων σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου ιστορικού που αποτελείται από παρόμοιους ασθενείς.

Επιπλέον, ο αριθμός των οδοντιατρικών επισκέψεων συσχετίστηκε σημαντικά με τη μείωση του σύνθετου ποσοστού συμβάντων στη μελέτη.

«Το μήνυμά μου από αυτή τη μελέτη είναι ότι η περιοδοντική θεραπεία φαίνεται να επηρεάζει τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο/ΤΙΑ», είπε στο the heart ο επικεφαλής συγγραφέας Souvik Sen, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας. “Ακόμη και η τυπική περιοδοντική φροντίδα – ένας οδοντικός καθαρισμός κάθε 3 μήνες – ήταν ευεργετικός.”

Ο Sen παρουσίασε τη μελέτη στις 9 Φεβρουαρίου στο International Stroke Conference (ISC), που έλαβε χώρα στη Νέα Ορλεάνη και εικονικά.

«Αυτή ήταν μια πολύ φιλόδοξη μελέτη και αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ αδύναμη για τις συγκρίσεις, αλλά εντυπωσιάστηκα που είδαμε μια τόσο ισχυρή τάση προς όφελος στην εντατική ομάδα», είπε.

Ο Sen εξήγησε ότι αρχικά ξεκίνησαν να συγκρίνουν την περιοδοντική θεραπεία με τη μη θεραπεία, αλλά δεν μπόρεσαν να έχουν μια ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε καμία θεραπεία για ηθικούς λόγους, και έτσι κατέληξαν να συγκρίνουν την τυπική θεραπεία με την εντατική θεραπεία.

“Μάλλον χρειαζόμασταν μια μελέτη διπλάσιου μεγέθους για αυτή τη σύγκριση.

Αλλά τα αποτελέσματά μας είναι ενθαρρυντικά και τώρα σχεδιάζουμε να κάνουμε μια μεγαλύτερη μελέτη”, είπε.

Ο Sen ανέφερε ότι η ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα) είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, και εμφανίζεται περίπου στον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο νοτιοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό ως «Ζώνη Εγκεφαλικού» λόγω της πολύ μεγαλύτερης συχνότητας εγκεφαλικού σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Η ουλίτιδα είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικού.

Για τη μελέτη, 280 ασθενείς από την περιοχή του Stroke Belt με πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο ή TIA και περιοδοντική νόσο κατατάχθηκαν τυχαία σε τυπική περιοδοντική θεραπεία ή εντατική περιοδοντική θεραπεία και παρακολουθήθηκαν για 1 χρόνο.

Η τυπική θεραπεία αποτελούνταν από τακτική (κάθε 3 μήνες) υπερουλική αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας. Οι ασθενείς έλαβαν επίσης μια τακτική οδοντόβουρτσα και συμβουλές σχετικά με την οδοντιατρική φροντίδα.

Η εντατική ομάδα έλαβε υπερουλική και υποουλική αφαίρεση πλάκας και πέτρας (επίσης κάθε 3 μήνες), εξαγωγή δοντιών χωρίς ελπίδα, τοπικά χορηγούμενα αντιβιοτικά και στους ασθενείς χορηγήθηκε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, στοματικό διάλυμα και νήμα αέρα για οδοντιατρική φροντίδα.

Όλοι οι ασθενείς έλαβαν ολοκληρωμένη συμβατική θεραπεία παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικού.

Η μελέτη είχε έναν προσαρμοστικό σχεδιασμό τυχαιοποίησης για να διασφαλίσει ότι και οι δύο ομάδες ήταν ισορροπημένες όσον αφορά την ηλικία, τα αίτια του εγκεφαλικού επεισοδίου, τη φυλή, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 1 έτος παρακολούθησης, το πρωτογενές αποτέλεσμα (εγκεφαλικό επεισόδιο/έμφραγμα του μυοκαρδίου/θάνατος) είχε συμβεί στο 7,7% της ομάδας εντατικής θεραπείας έναντι 12,3% της ομάδας τυπικής θεραπείας.

Όμως και οι δύο ομάδες είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό αν υποτροπίαζαν σε σύγκριση με μια ομάδα ιστορικού ελέγχου που εμφάνισε ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου/ΕΜ/θάνατου 1 έτους 24%. Οι ιστορικοί έλεγχοι ήταν μέρος μιας μελέτης παρατήρησης που η ίδια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε προηγουμένως σε παρόμοιο πληθυσμό.

Και στις δύο ομάδες τυπικής και εντατικής θεραπείας, ο συνδυασμένος αριθμός επισκέψεων στον οδοντίατρο συσχετίστηκε ισχυρά με τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το 65% παρακολούθησε και τις πέντε επισκέψεις, το 25% παρακολούθησε δύο έως τέσσερις και το 10% δεν παρακολούθησε καμία μετά την αρχική αξιολόγηση. Όσοι παρακολούθησαν όλες τις επισκέψεις κατά τη διάρκεια του έτους είχαν ποσοστό εγκεφαλικού επεισοδίου/ΕΜ/θάνατου στο 1 έτος 8%. Και όσοι δεν παρακολούθησαν άλλες επισκέψεις μετά την επίσκεψη αναφοράς είχαν ποσοστό συμβάντων 25% σε παρακολούθηση 1 έτους, το οποίο ο Sen παρατήρησε ότι ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό των ιστορικών ελέγχων.

Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της αρτηριακής πίεσης, και καλύτερα λιπιδικά προφίλ σε όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία — τόσο στην τυπική όσο και στην εντατική θεραπεία. “Προηγούμενα δεδομένα σχετικά με το πώς η νόσος των ούλων και η περιοδοντική θεραπεία σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα προέρχονται από μελέτες παρατήρησης. Έδειξαν ότι η τακτική οδοντιατρική περίθαλψη σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αλλά μέχρι τώρα, δεν είχαμε τυχαιοποιημένα δεδομένα », σημείωσε ο Σεν. Πιστεύει ότι οι συμβουλές για στοματική και οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να αποτελούν μέρος της κλινικής πρακτικής ρουτίνας για ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

“Αυτό δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε αυτήν τη στιγμή, αλλά θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στα μελλοντικά ποσοστά εκδηλώσεων.”

Ο Sen είπε ότι η τρέχουσα μελέτη είχε αυξήσει το ενδιαφέρον για το θέμα και η παρουσίασή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό.

“Βρισκόμαστε στη Νότια Καρολίνα στη ζώνη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ασθένεια των ούλων είναι πολύ διαδεδομένη σε αυτήν την περιοχή. Οι άνθρωποι σε αυτήν την περιοχή έχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά δεν γνωρίζουμε όλους τους αποδιδόμενους παράγοντες κινδύνου.

Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό δεν φαίνεται να ευθύνονται για όλον τον υπερβολικό κίνδυνο», είπε ο Sen.

«Η περιοδοντική νόσος θα μπορούσε να είναι ένας από τους πρόσθετους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε αυτόν τον πληθυσμό. «Πιστεύω ότι οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς με εγκεφαλικό θα πρέπει να τους συμβουλεύουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη στοματική φροντίδα και να επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο για περιοδοντική θεραπεία εάν έχουν νόσο των ούλων. Είναι πολύ ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να κάνουν τακτικό οδοντικό καθαρισμό. Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνει αυτό», είπε.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να δείξουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ισχυρή σύσταση στις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές δευτερογενούς πρόληψης.

«Ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιαγγειακό επεισόδιο, οι πληθυσμιακές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μόλυνση των ούλων συνδέεται με μελλοντικό κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού και ότι η τακτική οδοντιατρική περίθαλψη (μία ή περισσότερες επισκέψεις ετησίως) μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή στον γενικό πληθυσμό – αυτό θα χρειαζόταν τεράστιους αριθμούς.

Θα πρέπει να βασιστούμε στις μελέτες παρατήρησης εδώ”, πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την τρέχουσα μελέτη για το theheart.org  η καρδιολόγος Louise McCullough, Πρόεδρος του προγράμματος ISC 2022, είπε ότι πιστεύει πως τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα. “Δεν υπήρχε διαφορά στην ομάδα εντατικού καθαρισμού έναντι του τυπικού καθαρισμού, αλλά ο αριθμός των εκδηλώσεων ήταν μικρός, επομένως δεν ήταν δυνατή η εμφάνιση διαφορών.

Νομίζω ότι το κύριο σημείο αναφοράς είναι ότι και οι δύο ομάδες που ήρθαν για επισκέψεις στον οδοντίατρο είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο άλλου συμβάντος από την ομάδα που δεν εμφανίστηκε για παρακολούθηση», δήλωσε ο McCullough, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας, McGovern Medical School, University of Texas Health Science Center, Χιούστον. “Σαφώς, το να δεις έναν πάροχο κάνει τη διαφορά.

Είναι πιθανό ότι η επαφή με έναν οδοντίατρο, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης κ.λπ., κάνουν δραματική διαφορά.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Όλα ξεκινούν εδώ, Στόμα Υγιές, Σώμα Υγιές

Επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί η οδοντιατρική στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης παραμελούν τα δόντια τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια φυσική θεραπεία με ξινό χυμό κερασιού και το οφέλη του στη γλυκόζη στο αίμα

Χυμός κερασιού: Ο χυμός  κερασιού, που προέρχεται από τα κεράσια Montmorency, έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ αυτών, η επίδρασή του στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη

Μήπως τελικά βοηθάει την σχέση σας με τον σύντροφο σας;

Τηλεόραση σχέση: Η παρακολούθηση μιας εκπομπής με τον σύζυγό σας μπορεί να είναι μια εμπειρία δεσμού για διάφορους λόγους, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της σχέσης σας και στην ενίσχυση της σύνδεσής σας.

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο του γήρατος;

Γήρανση αντιμετώπιση: Ο φόβος της γήρανσης είναι ένα φυσικό συναίσθημα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διαχειριστείτε αυτόν τον φόβο

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι η νυχτερινή εφίδρωση;

Νυχτερινή εφίδρωση: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις γίνονται ανησυχητικές όταν εμφανίζονται συχνά, διαταράσσουν τον ύπνο ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση

Close Icon