Επιστημονικά Νέα

Ούλα ασθένειες υγεία: Οι περιοδοντικές παθήσεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες

Ούλα ασθένειες υγεία: Οι περιοδοντικές παθήσεις σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες

Ούλα ασθένειες υγεία: Καθώς οι περιοδοντικές ασθένειες είναι πολύ συχνές, ο αυξημένος κίνδυνος άλλων χρόνιων ασθενειών μπορεί να αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία, επειδή οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με κακή στοματική υγεία.

Η ασθένεια των ούλων δεν αποτελεί απειλή μόνο για τα δόντια σας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ψυχικά προβλήματα και πολλά άλλα, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές. “Η μελέτη ενισχύει τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης αναγνώρισης και θεραπείας της περιοδοντικής νόσου και την ανάγκη για τα μέλη του κοινού να παρακολουθούν τακτικούς ελέγχους στοματικής υγείας με έναν οδοντίατρο ή επαγγελματία οδοντιάτρου”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Joht Singh Chandan. Εξετάζοντας χιλιάδες ανθρώπους με ουλίτιδα, οι ερευνητές βρήκαν συνδέσμους με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις. Σε σύγκριση με άτομα με υγιή ούλα, τα άτομα με «ροζ στο νεροχύτη» είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, αγγειακή άνοια, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, ψωρίαση και διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Επίσης, κατάθλιψη, άγχος και άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Πώς σχετίζονται οι περιοδοντικές παθήσεις με χρόνιες ασθένειες;

“Βρήκαμε στοιχεία ότι οι περιοδοντικές παθήσεις φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των σχετιζόμενων χρόνιων ασθενειών”, δήλωσε ο Singh Chandan, λέκτορας δημόσιας υγείας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. “Καθώς οι περιοδοντικές ασθένειες είναι πολύ συχνές, ο αυξημένος κίνδυνος άλλων χρόνιων ασθενειών μπορεί να αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία, επειδή οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με κακή στοματική υγεία”, είπε. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί άνω των 30 ετών έχουν ασθένεια των ούλων ή περιοδοντική νόσο. Το πρώιμο στάδιο της, που ονομάζεται ουλίτιδα, χαρακτηρίζεται από πρησμένα και κόκκινα ούλα που μπορεί να αιμορραγούν. Στην μεταγενέστερη μορφή της, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, τα ούλα μπορεί να απομακρυνθούν από το δόντι, τα οστά μπορεί να μειωθούν και τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν ή να πέσουν.

Η Δρ Leena Palomo είναι καθηγήτρια και πρόεδρος της περιοδοντολογίας και της οδοντιατρικής εμφυτευμάτων στο NYU College of Dentistry στη Νέα Υόρκη. Η Palomo είπε ότι αν και αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ασθένεια των ούλων προκαλεί όλες αυτές τις ασθένειες, ως “περιοδοντολόγοι, ζούμε αυτά τα δεδομένα καθημερινά”. Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλεξε δεδομένα για σχεδόν 64.400 ασθενείς με ιστορικό ουλίτιδας. Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με περισσότερους από 250.000 ασθενείς χωρίς την πάθηση. Μεταξύ αυτών που πάσχουν από ουλίτιδα, σχεδόν 61.000 είχαν ουλίτιδα και σχεδόν 3.400 είχαν περιοδοντίτιδα, που και οι δύο προκαλούν φλεγμονή. Κατά τη διάρκεια τριών ετών παρακολούθησης, τα άτομα με ουλίτιδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άλλα ιατρικά προβλήματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα άτομα με ουλίτιδα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια πάθηση ψυχικής υγείας, 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτοάνοση νόσο και 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Είχαν επίσης 7% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολική διαταραχή, με 26% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σημείωσαν οι ερευνητές. Αν η ασθένεια των ούλων προκαλεί αυτά τα προβλήματα ή η ασθένεια των ούλων προκαλείται από αυτά δεν είναι ξεκάθαρο, είπε η Palomo. “Μερικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι αμφίδρομος. Αυτό συμβαίνει με τον διαβήτη. Σε άλλους τομείς, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη έρευνα”, είπε.

Εάν τα ούλα σας δεν είναι υγιή, θα πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να ελέγξει για άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν, συμβουλεύει η Palomo. Όταν η ασθένεια των ούλων εντοπιστεί έγκαιρα, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί, είπε. Για ένα υγιές στόμα, είναι σημαντικό να τηρείτε τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρο. “Η συμβουλή είναι να είστε υπερεπαγρύπνηση”, είπε η Palomo. “Ακριβώς επειδή δεν πονάει τίποτα στο στόμα σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοείτε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο ή τις βασικές αρχές του βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος. Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν αυτές τις βασικές αρχές μέχρι να εμφανιστεί πονόδοντο ή απόστημα.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να λευκάνετε φυσικά τα δόντια σας

Τι είναι ο βρουξισμός και πού ενδεχομένως εμπλέκεται η ψυχική μας υγεία

Πώς να γλιτώσετε από την κακοσμία στόματος

Πώς να ανακάμψετε μετά από την εξαγωγή ενός δοντιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.