Πολιτική Υγείας

Έρευνα Εμβόλιο Covid-19: Πότε και γιατί οι κυβερνήσεις μπορούν να επιλέξουν καθυστέρηση στις δόσεις

Έρευνα Εμβόλιο Covid-19: Πότε και γιατί οι κυβερνήσεις μπορούν να επιλέξουν καθυστέρηση στις δόσεις

Τον Φεβρουάριο, ο Δρ Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων ήταν πολύ περιορισμένα για να προτείνει αυτή την προσέγγιση στις ΗΠΑ.

Έρευνα Εμβόλιο Covid-19: Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο, οι επιστήμονες διερευνούν τις επιπτώσεις της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων COVID-19. • Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο, οι ερευνητές διερεύνησαν πώς η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης είτε των εμβολίων Moderna είτε Pfizer για την COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτων σε περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένη παροχή εμβολίων.Το μοντέλο των ερευνητών δείχνει ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης και των δύο εμβολίων μπορεί να αποτρέψει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Ωστόσο, η μελέτη υποδηλώνει ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer ενδέχεται να μην μειώσει τον αριθμό των μολύνσεων SARS-CoV-2. Αξιωματούχοι της διοίκησης Biden πιστεύουν ότι η διαθέσιμη προσφορά του εμβολίου COVID-19 θα υπερβεί τη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τα μέσα Μαΐου. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες: τα εμβόλια COVID-19 δεν έχουν διανεμηθεί εξίσου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε γενικές γραμμές, οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου έχουν εξασφαλίσει μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης προσφοράς από τις φτωχότερες.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν επί του παρόντος δύο εμβόλια COVID-19: της Moderna και της Pfizer. Και οι δύο απαιτούν δύο δόσεις, χορηγούμενες σε απόσταση 3-4 εβδομάδων. Με νέες, δυνητικά πιο μεταδοτικές παραλλαγές SARS-CoV-2, οι αξιωματούχοι υγείας σε όλον τον κόσμο συζητούν την επιλογή εμβολιασμού περισσότερων ατόμων με την πρώτη δόση, πιέζοντας πίσω την ημερομηνία για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης αυτών των εμβολίων.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Wall Street Journal, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρότεινε πρόσφατα ότι σε χώρες χωρίς επαρκή παροχή εμβολίων, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στη λήψη της πρώτης δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει καθυστέρηση δεύτερης δόσης περισσότερο από τις συνιστώμενες 12 εβδομάδες.

Τον Φεβρουάριο, ο Δρ Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων ήταν πολύ περιορισμένα για να προτείνει αυτή την προσέγγιση στις ΗΠΑ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, οι αξιωματούχοι υγείας καθυστερούν συχνά τη δεύτερη δόση εμβολίου έως και 12 εβδομάδες προκειμένου να λάβουν την πρώτη δόση περισσότερα άτομα.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης του Καναδά, μια εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή, ενημέρωσε ότι οι δεύτερες δόσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν έως και 16 εβδομάδες.

Χαμηλότερη προστασία για περισσότερα άτομα

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology, υποδηλώνει ότι η παράταση του χρόνου μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης θα μπορούσε να είναι μια σταθερή στρατηγική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης ενός από τα εμβόλια για 9-15 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση μπορεί να ελαχιστοποιήσει νέες μολύνσεις, νοσηλεία και θανάτους σε περιοχές όπου υπάρχει περιορισμένη ικανότητα εφοδιασμού και διανομής εμβολίων.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να συγκρίνουν την επιδημιολογική επίδραση διαφορετικών στρατηγικών εμβολιασμού.

Το μοντέλο προσομοίωσε τόσο τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 όσο και διαφορετικά προγράμματα για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και έλαβε υπόψη τα επίπεδα προϋπάρχουσας ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό.

Για να προσδιοριστεί ο καλύτερος χρόνος για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, βασίστηκαν στην ανάλυσή τους στην «αποτελεσματικότητα του εμβολίου που εκτιμήθηκε σε κλινικές δοκιμές και μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού μετά από την πρώτη και τη δεύτερη δόση».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου Moderna πιθανότατα θα εμπόδιζε περισσότερες λοιμώξεις σε σύγκριση με την τήρηση του προτεινόμενου προγράμματος 28 ημερών μεταξύ των δόσεων.

Ωστόσο, με το εμβόλιο Pfizer, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης δεν μείωσε τον αριθμό των λοιμώξεων.

Ωστόσο, το μοντέλο διαπίστωσε ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης και των δύο εμβολίων απέτρεψε επιπλέον νοσηλεία και θανάτους.

Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου Moderna κατά 12-15 εβδομάδες θα μπορούσε να επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση των νοσηλείας και των θανάτων, σύμφωνα με το μοντέλο των ερευνητών.

Με το εμβόλιο Pfizer, η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης κατά 6-12 εβδομάδες θα επιτύχει «τα υψηλότερα οφέλη» στη μείωση των νοσηλείας και των θανάτων, γράφουν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χαμηλότερος από όσο περίμεναν ο αριθμός όσων έλαβαν το εμβόλιο, στις Η.Π.Α

Εμβόλια ίσα - ίσα για τους γιατρούς - Σε λίστα αναμονής ο κόσμος

Με ρυθμούς χελώνας οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε την έγκριση και τρίτου εμβολίου με την ονομασία CoviVac

Η Δανία δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19 μετά από αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκτακτη σύσκεψη με Χαρδαλιά καιΤσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα

Κορωνοϊός Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. "Καμπανάκι κινδύνου" για την Κρήτη, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν τα 15 εκ των 18 νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν σήμερα (24/06) στη χώρα.

ΣΦΕΕ ΙΟΒΕ : €6,7 δισεκ. η συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου στο ΑΕΠ το 2019

H κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική υποχώρηση στην ελληνική οικονομία (ύφεση -8,2%), όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες και βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου. Συγχρόνως, τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας καλούνται να επαναξιολογήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, σύμφωνα με την  ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ με τίτλο «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2020. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €6,7 δισεκ. (3,6% του ΑΕΠ) το 2019.

Μικρότερη η εμβολιαστική κάλυψη των νέων ενηλίκων έναντι των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ

Οι προσπάθειες προσέγγισης που βασίζονται στην κοινότητα για την αύξηση της εμπιστοσύνης των εμβολίων και τη μείωση των πιθανών εμποδίων στην πρόσβαση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έναρξη εμβολιασμού COVID-19, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων ηλικίας 18-29 ετών και να μειώσουν την εξάπλωση και τον αντίκτυπο της COVID-19 μεταξύ του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ ", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης

Μονή Πετράκη: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα της επίθεσης στη Μονή Πετράκη.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα αποφευχθεί με επίσπευση του εμβολιασμού

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως η έντονη μεταδοτικότητα και περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη.

Νίκος Χαρδαλιάς: Αίρεται από αύριο (24/06) η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό

Νίκος Χαρδαλιάς: Τις κυβερνητικές αποφάσεις για την περαιτέρω άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Βάνα Παπαευαγγέλου: 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι μεταξύ 25 ως 55 ετών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Βελτιωμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, είπε η κα Παπαευαγγέλου, με τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες να είναι πράσινες ή κίτρινες. Απασχολούν ωστόσο περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, όπως επίσης και η διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα. Κατά τη διάρκεια δε των τελευταίων εβδομάδων η πανδημία αλλάζει πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, με 1 στους 3 νοσηλευόμενους να είναι 25-55 ετών. Αναφορικά με τη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η κα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε τη μη χρήση της αποκλειστικά όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.