Πολιτική Υγείας

Covax Εμβολιασμοί: Η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Πρόσβασης στο εμβόλιο ενισχύθηκε με δόσεις εμβολίου covid της Moderna 500 εκατομμυρίων

Covax Εμβολιασμοί: Η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Πρόσβασης στο εμβόλιο ενισχύθηκε με δόσεις εμβολίου covid της Moderna 500 εκατομμυρίων

Το πρόγραμμα έχει επίσης απομακρυνθεί από την αγορά από τις πλούσιες χώρες που επιτυγχάνουν τις δικές τους συμφωνίες με τους κατασκευαστές και προχωρούν μπροστά στην ανοσοποίηση των πολιτών τους. Η εγκατάσταση χρειάζεται επειγόντως 20 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου για να καλύψει την έλλειψη εφοδιασμού και παρακαλεί τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν υπερβολικές δόσεις.

Covax Εμβολιασμοί: Το παγκόσμιο πρόγραμμα Covax, το οποίο βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα εμβόλια AstraZeneca, δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει συνάψει συμφωνία για την αγορά 500 εκατομμυρίων δόσεων από τα εμβόλια Covid-19 της Moderna. Οι δόσεις θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο εμβολίων στο πλαίσιο του Covax, το οποίο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι φτωχές χώρες έχουν δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η Moderna αναμένεται να αρχίσει να παρέχει στο Covax στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, 34 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο συνηγέτης του προγράμματος Covax, Gavi. Περαιτέρω 466 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων θα ακολουθήσουν το 2022.

Το πρόγραμμα Covax διευθύνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τη συμμαχία εμβολίων Gavi και τον Συνασπισμό για καινοτομίες ετοιμότητας επιδημίας (CEPI).

«Είμαστε πολύ ευτυχείς να υπογράψουμε αυτήν τη νέα συμφωνία με τη Moderna, δίνοντας στους συμμετέχοντες της εγκατάστασης Covax πρόσβαση σε ένα ακόμη πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gavi, Seth Berkley.

«Η επέκταση και η ύπαρξη ενός διαφορετικού χαρτοφυλακίου ήταν πάντα ένας βασικός στόχος για το Covax και για να παραμείνει προσαρμόσιμο ενόψει αυτής της συνεχώς εξελισσόμενης πανδημίας – συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης απειλής που δημιουργούν οι νέες παραλλαγές». Η συμφωνία περιέχει επίσης επιλογές για πιθανή πρόσβαση σε μελλοντικές εκδόσεις προσαρμοσμένες σε παραλλαγές του ιού.

Σύμφωνα με το Covax, το κόστος των εμβολίων για τις 92 φτωχότερες συμμετέχουσες οικονομίες καλύπτεται από δωρητές.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη διανομή αρκετών δόσεων για να αγγίξει έως και το 27% του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές μέχρι το τέλος του 2021.

Δεκάδες πλουσιότερες συμμετέχουσες χώρες αγοράζουν επίσης προμήθεια εμβολίων μέσω της εγκατάστασης με συλλογική αγορά. Τα εμβόλια Covax πρέπει να έχουν άδεια από τον ΠΟΥ.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ υπέγραψε το προϊόν Moderna την Παρασκευή, καθιστώντας το αμερικανικό εμβόλιο το τέταρτο εμβόλιο στο οποίο θα δοθεί η λίστα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ μετά τις δόσεις Pfizer-BioNTech, Janssen και AstraZeneca που έγιναν στην Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Μόνο το AstraZeneca και ορισμένα εμβόλια Pfizer διατρέχουν αυτή τη στιγμή το σύστημα Covax.

Η Covax έχει μέχρι τώρα αποστείλει περισσότερες από 49 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 παγκοσμίως σε 121 συμμετέχουσες οικονομίες.

«Αναγνωρίζουμε ότι πολλές χώρες έχουν περιορισμένους πόρους για την πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel, καλωσορίζοντας τη συμφωνία.

«Υποστηρίζουμε την αποστολή της Covax να διασφαλίσει ευρεία, προσιτή και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 και παραμένουμε δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τερματίσουμε αυτήν τη συνεχιζόμενη πανδημία». Η Moderna δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένεται να παράγει έως και τρία δισεκατομμύρια δόσεις το 2022 μέσω νέων δεσμεύσεων χρηματοδότησης για την ενίσχυση της προσφοράς σε εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εμβόλιο Moderna χρησιμοποιείται ήδη σε 46 περιοχές σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση AFP. – Καθυστερήσεις και δωρεές –

Ο κύριος προμηθευτής της Covax είναι το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, το οποίο παράγει εμβόλια AstraZeneca.

Όμως, η αυξημένη ζήτηση για δόσεις στην ίδια την Ινδία, όπου μαίνεται η πανδημία, διέκοψε τη μεταφορά του εφοδιασμού για την Covax.

Το πρόγραμμα έχει επίσης απομακρυνθεί από την αγορά από τις πλούσιες χώρες που επιτυγχάνουν τις δικές τους συμφωνίες με τους κατασκευαστές και προχωρούν μπροστά στην ανοσοποίηση των πολιτών τους.

Η εγκατάσταση χρειάζεται επειγόντως 20 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου για να καλύψει την έλλειψη εφοδιασμού και παρακαλεί τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν υπερβολικές δόσεις.

Η Σουηδία, η οποία από τις 25 Μαρτίου χρησιμοποιεί μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών, τη Δευτέρα δωρίζει ένα εκατομμύριο δόσεις

  • Covax: H Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Πρόσβασης στο εμβόλιο COVID-19 (Vaccine Global Access – COVAX)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων θα δυσκολέψει τον τερματισμό της πανδημίας

Ο Καναδάς λαμβάνει την πρώτη αποστολή εμβολίων COVID-19 μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας εμβολίων

Ο Π.Ο.Υ προτρέπει τα πλούσια κράτη να μην υπονομεύσουν το σχέδιο COVAX

Οι οικονομικές ανισότητες στον εμβολιασμό της ανθρωπότητας καλά κρατούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού άλλαξε ακόμη και τις μεθόδους εκπαίδευσης

Κολλέγιο Saint Vincent (3 Μαΐου) Λόγω της αύξησης του αριθμού των θετικών κρουσμάτων COVID-19 στην πανεπιστημιούπολη, αυτό το πανεπιστήμιο διέταξε τη διεξαγωγή των μαθημάτων όλων των τάξεων από απόσταση.

Νίκος Χαρδαλιάς : "Προσπαθούμε να επιλύσουμε παθογένειες και αρρυθμίες δεκαετιών"

Νίκος Χαρδαλιάς : "Είναι έκδηλη η αγωνία μας για κάποιες περιοχές. Η κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε τη δυσκολία κάποιων εμπλεκόμενων φορέων να ανταποκριθούν σε βασικές αρμοδιότητες".

Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του ειδικού προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας για τη "θωράκιση" της χώρας

Σχέδιο «ΑΙΓΙΣ»: Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 της Πολιτικής Προστασίας που διασφαλίζει μια σημαντική χρηματοδότηση για τη θωράκιση της χώρας.

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Επιστρέφουν σε κανονική λειτουργία τα νοσοκομεία

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο τέλος του εξάμηνου lockdown, που ξεκίνησε από σήμερα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ενώ παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δέκα περιοχές. «Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Δείχνει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας

Γκίκας Μαγιορκίνης: Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα. Ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Νέοι 20 - 36 ετών κατά βάση όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια» είπε. Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι όπως είπε, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. «Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test» είπε. Όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι.