Πολιτική Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Μέτρα ελέγχου των δαπανών και εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας υπέρ των ασφαλισμένων

ΕΟΠΥΥ: Μέτρα ελέγχου των δαπανών και εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας υπέρ των ασφαλισμένων

Οι υπάλληλοι που επέλεξαν να στελεχώσουν τον ΕΟΠΥΥ κατάφεραν να οργανώσουν ηλεκτρονικά τις υποβολές και την εκκαθάριση και να αυτοματοποιήσουν τις υποδομές με αποτέλεσμα σήμερα να επιτυγχάνεται πληρωμή 20.000 παρόχων στις 90 ημέρες, με συμβασιοποίηση των δαπανών. Αντίστοιχα, αντιμετωπίστηκε και η πληρωμή των ασφαλισμένων που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και να υποβάλουν δικαιολογητικά για την πληρωμή τους μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο.

ΕΟΠΥΥ: Ποιοτικά κριτήρια στις υπηρεσίες υγείας, εξοικονομούν πόρους και βελτιώνουν τις υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους – Έσοδα και από το εξωτερικό. Σειρά μέτρων ελέγχου των δαπανών και διαπραγματεύσεις του του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά και εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας για τις υπηρεσίες που αγοράζει ο Οργανισμός, φέρνει εξοικονομήσεις που χρηματοδοτούν με τη σειρά τους άλλες αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, βελτιώνουν και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός στους ασφαλισμένους του.

Στα αποτελέσματα από τη 10ετή λειτουργία του Οργανισμού από το 2012 μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη στη διάρκεια ομιλίας της στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, σημειώνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε το 2011, με περικοπή κατά 40% των πόρων ταμείων που ενσωματώθηκαν, με χρέη 3 δισ. ευρώ περίπου και χωρίς σχεδιασμό ή υποδομές για τη λειτουργία του. Στην πορεία, αυξήθηκαν οι πληρωμές στις δημόσιες δομές, με αποτέλεσμα σήμερα οι μεταβιβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πληρωμών στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ συνολικά για το σύστημα υγείας. Οι υπάλληλοι που επέλεξαν να στελεχώσουν τον ΕΟΠΥΥ κατάφεραν να οργανώσουν ηλεκτρονικά τις υποβολές και την εκκαθάριση και να αυτοματοποιήσουν τις υποδομές με αποτέλεσμα σήμερα να επιτυγχάνεται πληρωμή 20.000 παρόχων στις 90 ημέρες, με συμβασιοποίηση των δαπανών. Αντίστοιχα, αντιμετωπίστηκε και η πληρωμή των ασφαλισμένων που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και να υποβάλουν δικαιολογητικά για την πληρωμή τους μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023

Επιλογή σειράς περικοπών από υο Υπουργείο υγείας σε νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και φάρμακα, για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα στο κινητό από το Υπουργείο Yγείας για τους πολίτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.