Πολιτική Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Αυξάνεται το όριο δαπάνης του Οργανισμού στην κατηγορία «υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων» αναδρομικά για το 2022

ΕΟΠΥΥ: Αυξάνεται το όριο δαπάνης του Οργανισμού στην κατηγορία «υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων» αναδρομικά για το 2022

Ειδικά για τον υπολογισμό της μηνιαίας προείσπραξης clawback του 4ου τριμήνου 2022, η παραπάνω αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατανέμεται ισόποσα στο μηνιαίο όριο δαπανών των τριών τελευταίων μηνών του 2022 στις υποκατηγορίες που αλλάζουν τα όρια δαπανών. Σε επίπεδο εξαμήνου υπολογίζεται και βεβαιώνεται το οριστικό ύψος του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) που αναλογεί σε κάθε πάροχο.

ΕΟΠΥΥ: Αύξηση των ορίων δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε διάφορες εξετάσεις, οδηγεί σε μείωση του clawback για τους παρόχους – Το 70% του clawback θα προεισπράττεται κάθε μήνα Ενίσχυση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για εξετάσεις βιολογικών υλικών, καθώς και για απεικονιστικές εξετάσεις με αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, υπερήχους και τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT), δίνεται αναδρομικά για το 2022. Η σχετική κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αυξάνει το όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ στην κατηγορία «υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων» στα 480,2 εκατ. ευρώ από 465,2 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε με την τελευταία αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα πρόσθετα ποσά κατανέμονται στο β΄ εξάμηνο του έτους, προκειμένου να μειωθεί ανάλογα το clawback των παρόχων που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό.

Με την εφαρμογή των νέων ορίων, οι επιτρεπόμενες δαπάνες για τις συγκεκριμένες υποκατηγορίες αυξάνονται:

  • Για εξετάσεις βιολογικών υλικών κατά 11,95 εκατ. ευρώ στα 262,79 εκατ. ευρώ από 250,84 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 137,37 εκατ. ευρώ.
  • Για μαγνητικές τομογραφίες κατά 1,5 εκατ. ευρώ στα 66,4 εκατ. ευρώ από 64,9 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 33,9 εκατ. ευρώ.
  • Για αξονικές τομογραφίες κατά 750.000 ευρώ στα 30,75 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 15,75 εκατ. ευρώ.
  • Για υπερηχογραφήματα ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων κατά 500.000 ευρώ στα 48,5 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 24,5 εκατ. ευρώ.
  • Για απεικόνιση PET/CT κατά 300.000 ευρώ στα 4,5 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Προείσπραξη clawback

Παράλληλα, η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να προεισπράττει το 70% του clawback των παρόχων σε επίπεδο μηνός, κατά τον χρόνο της εξόφλησης, πριν ακόμη εκδοθούν οι βεβαιώσεις που καταλογίζουν το ποσό του clawback και πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η τελική εκκαθάριση της δαπάνης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης σε επίπεδο μηνός – βάσει των ορίων που έχουν καθοριστεί για την κάθε υποκατηγορία ξεχωριστά – το πλεονάζον ποσό μεταφέρεται στον επόμενο μήνα δαπανών για την ίδια υποκατηγορία, εντός του ίδιου εξαμήνου.

Τελευταίο τρίμηνο

Ειδικά για τον υπολογισμό της μηνιαίας προείσπραξης clawback του 4ου τριμήνου 2022, η παραπάνω αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατανέμεται ισόποσα στο μηνιαίο όριο δαπανών των τριών τελευταίων μηνών του 2022 στις υποκατηγορίες που αλλάζουν τα όρια δαπανών. Σε επίπεδο εξαμήνου υπολογίζεται και βεβαιώνεται το οριστικό ύψος του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) που αναλογεί σε κάθε πάροχο.

  • Η απεικόνιση PETCT προσφέρει πρώιμη διάγνωση καρκινικών όγκων, ή υποτροπής τους καθώς επίσης και άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επετειακή Εκδήλωση για τον ΕΟΠΥΥ

Δίνονται αποζημιώσεις σε ασθενείς που κάνουν χρήση ακουστικών και υγειονομικών υλικών

Εκδόθηκε ο νέος ΕΚΠΥ . Όλες οι αλλαγές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα κίνητρα για την πλήρη εφαρμογή του απαραίτητου για την ΠΦΥ θεσμού του Προσωπικού Γιατρού

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, αναμένεται να «χαλαρώσει» κάπως το δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εξετάζουν και ιδιωτικά κάποιους ασθενείς οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.