Πολιτική Υγείας

Ενισχυτικά εμβόλια COVID-19: Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

Ενισχυτικά εμβόλια COVID-19: Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

"Οι άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο την πρώτη φορά είναι πιθανό να παραταχθούν και να πάρουν το αναμνηστικό τους", λέει η Swift. "Αλλά δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους μας συνολικά εάν δεν εμβολιαστούν όλοι οι μη εμβολιασμένοι γείτονές τους".

Ενισχυτικά εμβόλια COVID-19: Ο ανοσολόγος Dr. Hooman Noorchashm συμμετέχει στο “Fox News @ Night” για να συζητήσει την ανάγκη να επιβληθούν εμβολιασμοί σε άτομα με φυσική ανοσία. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να συστήσουν αναμνηστικές θεραπείες για την COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς.

Μια ματιά στο τι γνωρίζουμε για τα ενισχυτικά εμβόλια και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού:

Είναι συνηθισμένο να μειώνεται η προστασία από τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, συνιστάται η ενίσχυση τη ανοσοποίησης στον τέτανο κάθε 10 χρόνια.

Ερευνητές και υπάλληλοι υγείας παρακολουθούν την πραγματική απόδοση των εμβολίων COVID-19 για να δουν πόσο διαρκεί η προστασία μεταξύ των εμβολιασμένων.

Τα εγκεκριμένα εμβόλια στις ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν πολύ ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Αλλά οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος έχουν δείξει ότι τα αντισώματα – ένα από τα στρώματα προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος – μπορούν να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προστασία εξαφανίζεται, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι η προστασία δεν είναι τόσο ισχυρή ή ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αντισταθεί το σώμα ενάντια σε μια μόλυνση.

Η παραλλαγή δέλτα περιπλέκει το ερώτημα πότε πρέπει να χορηγούνται ενισχυτικά μβόλια, διότι είναι πολύ πιο μεταδοτική και πολλά από τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με την απόδοση του εμβολίου προέρχονται από πριν από την ευρεία κυκλοφορία της παραλλαγής δέλτα.

Η Delta απογειώνεται την ίδια στιγμή που η ανοσία του εμβολίου μπορεί επίσης να μειώνεται για τα πρώτα άτομα που εμβολιάστηκαν.

Το Ισραήλ προσφέρει ένα ενισχυτικό εμβόλιο σε άτομα άνω των 50 ετών που εμβολιάστηκαν πριν από περισσότερους από πέντε μήνες.

Η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν να προσφέρουν ενισχυτικά εμβόλια σε μερικούς ανθρώπους το φθινόπωρο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι επανεξετάζει επίσης τα δεδομένα για να διαπιστώσει εάν χρειάζονται ενισχυτικά εμβόλια.

Εξαρτάται από το πότε κάνατε τις αρχικές λήψεις σας. Μια πιθανότητα είναι ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι θα συστήσουν στους ανθρώπους να λάβουν αναμνηστική ουσία περίπου οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη λήψη του εμβολίου Pfizer ή Moderna.

Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου, για να καθορίσει πότε θα προτείνει ενισχυτικά.

Οι πρώτοι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν πιθανότατα πρώτοι στη σειρά και για ενισχυτικά εμβόλια.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι κάτοικοι γηροκομείου και άλλοι ηλικιωμένοι Αμερικανοί, ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν μόλις εγκρίθηκαν τα εμβόλια τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι λήπτες μεταμοσχεύσεων και άλλα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην είχαν αρκετή προστασία από τα εμβόλια για αρχή. Μπορούν τώρα να λάβουν μια τρίτη δόση τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό τους ως μέρος της αρχικής σειράς βολών που χρειάζονταν για να εμβολιαστούν πλήρως.

Για όσους έχουν φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, τα ενισχυτικά εμβόλια χορηγούνται πολύ αργότερα μετά τον πλήρη εμβολιασμό – όχι για να δημιουργηθεί προστασία, αλλά για να αναβαθμιστεί ξανά.

Ακόμα άγνωστο είναι εάν οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τον ίδιο τύπο εμβολιασμού που έκαναν όταν εμβολιάστηκαν για πρώτη φορά.

Και οι κορυφαίοι σύμβουλοι υγείας του έθνους θα αναζητήσουν στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των ενισχυτικών εμβολίων και πόσο καλά προστατεύουν από μολύνσεις και σοβαρές ασθένειες.

Η παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια είναι επίσης σημαντική για να σταματήσει η πανδημία και να αποτραπεί η εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Οι ενισχυτικές λήψεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τις ήδη περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες εμβολίων.

Η Δρ Melanie Swift, ηγέτης του προγράμματος εμβολιασμού στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, λέει ότι η λήψη περισσότερων εμβολίων σε άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είναι “το καλύτερο εργαλείο μας, όχι μόνο για την πρόληψη της νοσηλείας και της θνησιμότητας από παραλλαγή δέλτα, αλλά για να σταματήσει η μετάδοση».  Κάθε μόλυνση, λέει, “δίνει στον ιό περισσότερες πιθανότητες να μεταλλαχθεί και ποιος ξέρει ποια θα είναι η επόμενη παραλλαγή”.

“Οι άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο την πρώτη φορά είναι πιθανό να παραταχθούν και να πάρουν το αναμνηστικό τους”, λέει η Swift.

«Αλλά δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους μας συνολικά εάν δεν εμβολιαστούν όλοι οι μη εμβολιασμένοι γείτονές τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κριτήρια της Επιτροπής Εμβολιασμών για την αναμνηστική δόση

Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχουν δεδομένα για αναγκαιότητα τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με εμβόλια COVID-19 της Pfizer ή της Moderna επέστρεψαν για μια τρίτη δόση

Η FDA των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για μια τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους

M. Θεμιστοκλέους: Aν η Επ. Εμβολιασμών το αποφασίσει, είμαστε έτοιμοι αρχές Σεπτεμβρίου για γ' δόση

Εμβόλια mRNA : Δεν επηρεάζουν το σπέρμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επένδυση 2,1 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων για την COVID -19 και τις μελλοντικές μολυσματικές ασθένειες

"Η χρηματοδότηση θα παράσχει σημαντικούς πόρους στα τμήματα δημόσιας υγείας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προστασία κάθε τμήματος του πληθυσμού των ΗΠΑ, ειδικά εκείνων που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, σε μια εποχή που θα πληγούν σκληρά", δήλωσε η Walensky.

Οι εμβολιασμοί για παιδιά 2 ετών ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας την Κούβα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά τόσο μικρά.

"Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο SOBERANA 02 είναι ασφαλές για τη χορήγησή του σε παιδιά και εφήβους και ότι το παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας είναι παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων", ανέφερε το Ινστιτούτο Finlay.

Θάνος Πλεύρης: O ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας - Δεν πληρώνει τίποτα ο ασθενής

Θάνος Πλεύρης: Ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική δωρεάν υπηρεσία.

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»