Πολιτική Υγείας

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώσει την απόφαση Roe εναντίον Wade, τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώσει την απόφαση Roe εναντίον Wade, τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Σε 19 πολιτείες υπάρχουν ήδη νόμοι που απαγορεύουν τη διαδικασία. Μερικά έχουν γραφτεί ρητά με την ελπίδα ότι το Roe θα ανατραπεί. Εάν συμβεί αυτό, τέτοιοι νόμοι θα τεθούν γρήγορα σε ισχύ.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώσει την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade, περισσότερες πολιτείες πιθανότατα θα προχωρήσουν με απαγορεύσεις και περιορισμούς στις αμβλώσεις. Ένα προσχέδιο των συζητήσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που διέρρευσε σε μια σχετική υπόθεση υποδηλώνει ότι το Δικαστήριο σχεδιάζει να ανατρέψει την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade που θεσπίζει ένα συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ο ανώτατος δικαστής του Δικαστηρίου λέει ότι το προσχέδιο δεν αντικατοπτρίζει τις τελικές απόψεις των δικαστών.

Είτε πιστεύει κανείς ότι η άμβλωση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ είτε όχι, το προσχέδιο έχει προκαλέσει μια δίνη διαμάχης και ερωτημάτων.

Στις 2 Μαΐου 2022, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico έλαβε ένα προσχέδιο της επικείμενης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization. Αυτή η υπόθεση παρέχει ένα άνοιγμα για τους συντηρητικούς δικαστές να επανεκτιμήσουν την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe εναντίον Wade που προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση πριν από τη βιωσιμότητα του εμβρύου στις Η.Π.Α. Το προσχέδιο της 10ης Φεβρουαρίου 2022 αποκαλύπτει την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκείνη την ημερομηνία να ανατρέψει εντελώς το Roe.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε μια δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι το προσχέδιο ήταν γνήσιο, αλλά είπε ότι, ως προσχέδιο, «δεν αντιπροσωπεύει μια απόφαση του Δικαστηρίου ή την τελική θέση οποιουδήποτε μέλους για τα ζητήματα της υπόθεσης».

Ο ανώτατος δικαστής John G. Roberts, Jr. είπε ότι το έργο του Δικαστηρίου «δεν θα επηρεαστεί με κανέναν τρόπο» και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την πηγή της διαρροής.

Ωστόσο, η δημοσίευση του σχεδίου ειδοποίησε ότι η επερχόμενη τελική απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί κάλλιστα να εξαλείψει ένα μακροχρόνιο συνταγματικό δικαίωμα που πολλοί θεωρούσαν δεδομένο.

Το προσχέδιο αφήνει αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει, ιδιαίτερα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των ανθρώπων και τη φυλετική και οικονομική ισότητα. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο καταργήσει το Roe, η νομιμότητα των υπηρεσιών άμβλωσης θα καθοριστεί κατά κράτος. Κανείς δεν μπορεί να δει το μέλλον.

Ωστόσο, συμβαίνει ήδη ότι η άμβλωση δεν είναι παγκοσμίως διαθέσιμη σε έγκυες που τη χρειάζονται για διάφορους λόγους, και πολλά είναι γνωστά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έλλειψη πρόσβασης. Μια τέτοια υπάρχουσα έρευνα παρέχει μια ματιά στο τι πρόκειται να γίνει ακόμη εάν το Δικαστήριο ακυρώσει την απόφαση Roe κατά Wade. Εδώ είναι τι ξέρουμε και τι να περιμένουμε.

Κράτη όπου η άμβλωση θα παραμείνει νόμιμη Σε 16 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια, η πρόσβαση στην άμβλωση έχει ήδη γίνει θεμελιώδες δικαίωμα από τα νομοθετικά σώματα και τα δικαστήρια των πολιτειών, ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Έτσι, η άμβλωση θα παραμείνει διαθέσιμη σε κάθε έγκυο άτομο που ζει ή έχει την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψει σε μια τέτοια πολιτεία για τη διαδικασία.

Το κύριο βάρος της δράσης του Δικαστηρίου θα βαρύνει τις έγκυες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια θεραπεία εκτός κράτους.

Οι πολιτείες όπου η άμβλωση θα παραμείνει νόμιμη είναι η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, το Ντέλαγουερ, η Περιφέρεια της Κολούμπια, η Χαβάη, το Ιλινόις, το Μέιν, το Μέριλαντ, η Μασαχουσέτη, η Νεβάδα, το Νιου Τζέρσεϊ, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον, το Ρόουντ Άιλαντ, το Βερμόντ και η Ουάσιγκτον.

Άλλες πολιτείες ενδέχεται να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη λίστα στο μέλλον.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι πολιτείες με απαγορεύσεις θα επιχειρήσουν να καταστήσουν παράνομο το ταξίδι σε άλλη πολιτεία για άμβλωση, αν και καμία δεν το απαγορεύει επί του παρόντος.

Όπου η άμβλωση θα απαγορευτεί ή θα περιοριστεί

Εάν το Δικαστήριο ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade, η άμβλωση πιθανότατα θα περιοριστεί αυστηρά ή θα απαγορευτεί γρήγορα σε 22 πολιτείες.

Χωρίς ομοσπονδιακή προστασία, άλλες τέσσερις πολιτείες – η Φλόριντα, η Ιντιάνα, η Μοντάνα και η Νεμπράσκα – αναμένεται να προχωρήσουν στην απαγόρευση των αμβλώσεων.

Σε 19 πολιτείες υπάρχουν ήδη νόμοι που απαγορεύουν τη διαδικασία. Μερικά έχουν γραφτεί ρητά με την ελπίδα ότι το Roe θα ανατραπεί. Εάν συμβεί αυτό, τέτοιοι νόμοι θα τεθούν γρήγορα σε ισχύ.

Οι πολιτείες είναι η Αλαμπάμα, η Αριζόνα, το Αρκάνσας, το Αϊντάχο, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, το Μίσιγκαν, ο Μισισίπι, το Μιζούρι, η Βόρεια Καρολίνα, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, το Τενεσί, το Τέξας, η Γιούτα, η Δυτική Βιρτζίνια, το Ουισκόνσιν και το Ουαϊόμινγκ.

Αρκετές από αυτές τις 19 πολιτείες έχουν νόμους πριν από το Roe που εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά είναι ανεφάρμοστοι βάσει του Roe, και ορισμένες πολιτείες έχουν πολλαπλούς τύπους περιορισμών ή απαγορεύσεων για τις αμβλώσεις. Υπάρχουν επί του παρόντος τρεις πολιτείες — η Αϊόβα, το Οχάιο και η Νότια Καρολίνα — που έχουν αντισυνταγματικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς μετά το Roe που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ εάν το Δικαστήριο ανατρέψει το Roe.

Η κατάργηση των προστατευτικών μέτρων για το Roe μπορεί επίσης να προκαλέσει μια βιασύνη για τη θέσπιση νέων κανονισμών κατά των αμβλώσεων όταν το Roe είναι εκτός λειτουργίας. Τον τελευταίο χρόνο πριν από το προσχέδιο, εισήχθησαν νέοι περιοριστικοί νόμοι σε 30 νομοθετικά σώματα πολιτειών σε όλη τη χώρα. Συνολικά, είναι πιθανό ότι οι κλινικές που προσφέρουν άμβλωση σε πολιτείες που την περιορίζουν θα δυσκολευτούν να παραμείνουν ανοιχτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γνώμη της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις χτύπησε την Ουάσιγκτον σαν κεραυνός εν αιθρία αργά τη Δευτέρα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της ανατροπής του 50 ετών αμερικανικού νόμου για τις αμβλώσεις

Έχουν οι ΗΠΑ αρκετούς παρόχους αμβλώσεων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) Παναγιώτης Σγούρας.

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

Είμαστε αντιμέτωποι με το στοίχημα να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους. Να μην είναι, δηλαδή, μόνο εύχρηστες οι νέες υποδομές που εγκαταστάθηκαν, αλλά και να συνδέονται αρμονικά με το μνημείο, σεβόμενοι απολύτως τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου.

«Ψηφιακός βοηθός» του gov.gr - Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές «η γενιά αυτή θα έχει μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύσει» τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Ήπειρος ΥΠΕ: Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ηπείρου και ενημερώθηκε για την πορεία του εκσυγχρονισμού τους, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε για τυχόν ελλείψεις και προβλήματα.