Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες – Συνέχεια στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες – Συνέχεια στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Σημειώνεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει άλλο ένα από τα τέσσερα προγράμματα προληπτικής ιατρικής τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Μετά την επιτυχία του προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή  το πρόγραμμα για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων που αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30-70 ετών. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δρομολόγηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, έναν θεσμό στον οποίο πιστεύει πολύ καθώς εκτός του ότι σώζουν ζωές, βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία του ΕΣΥ. Ήδη, μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» 4.700 από τις 80.000 γυναίκες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα, έγκαιρα, ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.

Επίσης, ψηφίστηκε από τη Βουλή η κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για άλλο ένα τέτοιο πρόγραμμα για όλα τα παιδιά της χώρας ηλικίας 6 έως 12 ετών και παροχή δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας.  Αφορά 660.000 παιδιά και το κόστος καλύπτεται πλήρως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το επόμενο διάστημα, επίσης, θα εφαρμοστούν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Όσον αφορά στις δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ετοιμαστεί οι κατάλογοι με τους πολίτες και μετά από 1,5 με 2 μήνες θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS με βάση τον ΑΜΚΑ. Η διαδικασία θα είναι δωρεάν και οι εξετάσεις μέσω της άυλης συνταγογράφησης θα διενεργούνται τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές και θα περιλαμβάνουν και κλινική εξέταση. Όσο για τις αμοιβές των καρδιολόγων θα είναι χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ. Και για τις εξετάσεις καρδιάς θα αξιοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση μέσω της οποίας θα εκδίδονται τα παραπεμπτικά, ενώ τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται και με φυσική παρουσία στις μονάδες υγείας.

Σημειώνεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η οδοντική τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για τα παιδιά του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Η απουσία πρόληψης, οι πρόωροι θάνατοι και η αποτροπή τους

Οι δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Close Icon