Πολιτική Υγείας

Δημόσια Υγεία: Απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ διαφόρων τύπων οργανισμών υγείας για την προστασία από κρίσεις

Δημόσια Υγεία: Απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ διαφόρων τύπων οργανισμών υγείας για την προστασία από κρίσεις

"Η πανδημία COVID-19 έφερε σε πολύ πιο έντονη εστίαση τη διασύνδεση της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και της κατάστασης του περιβάλλοντος, καθώς και τις καταστροφικές επιπτώσεις της υποτίμησης των απειλών που αναδύονται σε αυτή τη διεπαφή. Καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων του One Health με πλήρη συνεκτίμηση των υποκείμενων αρχών του θα είναι το κλειδί για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου και την ανοικοδόμηση καλύτερων συνθηκών."

Δημόσια Υγεία: Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε αδυναμίες στα παγκόσμια δίκτυα ασφάλειας της υγείας, αναφέρει μια νέα σειρά τεσσάρων εγγράφων που δημοσιεύθηκε στο The Lancet. Οι συγγραφείς της σειράς υποστηρίζουν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε μια προσέγγιση ‘Μία Υγεία’ “One Health” σε παγκόσμιο επίπεδο, με οργανισμούς υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος να συνεργάζονται για την πρόληψη, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Στη σειρά The Lancet Series on One Health and Global Health Security, οι συγγραφείς ζητούν μεγαλύτερες επενδύσεις στην προσέγγιση One Health, ιδίως για παρεμβάσεις πρόληψης και ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για τα οφέλη όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπινων και ζωικών ζωών που σώζονται και την εξοικονόμηση χρημάτων που προκύπτει από τη στενότερη διατομεακή συνεργασία. Απαιτούνται δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως για να υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος στην πρόληψη και την ετοιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο – ένα μικρό κλάσμα του κόστους της αντιμετώπισης και της ανάκαμψης από μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, όπως η πανδημία COVID-19.

Μια παγκόσμια ανάλυση των δικτύων One Health Networks αποκαλύπτει κενά και ανισότητες στη γεωγραφική κατανομή και τις δομές εταιρικής σχέσης, με περισσότερα δίκτυα να δραστηριοποιούνται και να έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από ό,τι σε άλλες περιοχές. Η Σειρά υποστηρίζει ότι το κίνημα “Μία Υγεία” πρέπει να απελευθερωθεί από τις δομές εξουσίας που επικεντρώνονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος για τη δημιουργία πιο ισότιμων παγκόσμιων δικτύων που θα αντιμετωπίζουν το εύρος των θεμάτων και θα εξυπηρετούν τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από τις αναδυόμενες και τις υπάρχουσες απειλές για την ασφάλεια της υγείας. Επιπλέον, οι προτεραιότητες για τη χρηματοδότηση πρέπει να ξεπεράσουν τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις για μια αναπτυξιακή και ακαδημαϊκή βιομηχανία με έδρα τις χώρες υψηλού εισοδήματος, ώστε να επικεντρωθούν περισσότερο στη μετρήσιμη μεταφορά τεχνολογίας και την αυτάρκεια στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Η σειρά διαπίστωσε επίσης ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συχνά απουσιάζουν από τον σχεδιασμό και τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης των δικτύων “Μία Υγεία”, γεγονός που περιορίζει τον βαθμό στον οποίο εφαρμόζεται η πλήρης προσέγγιση “Μία Υγεία”. Οι συγγραφείς ζητούν οι προσεγγίσεις της Μιας Υγείας να εμπλέκουν περισσότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις υγείας και κοινοτικές οργανώσεις για την καλύτερη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, της άγριας ζωής και της γεωργίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη διάχυση των ασθενειών και την απειλή μελλοντικών πανδημιών. Ο δρ Osman Dar, Chatham House, Λονδίνο και συγγραφέας της σειράς, αναφέρει: “Η πανδημία COVID-19 έφερε σε πολύ πιο έντονη εστίαση τη διασύνδεση της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και της κατάστασης του περιβάλλοντος, καθώς και τις καταστροφικές επιπτώσεις της υποτίμησης των απειλών που αναδύονται σε αυτή τη διεπαφή. Καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, η υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων του One Health με πλήρη συνεκτίμηση των υποκείμενων αρχών του θα είναι το κλειδί για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου και την ανοικοδόμηση καλύτερων συνθηκών.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η EPA προτείνει αυστηρότερους κανόνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση

ΕΟΔΥ Διεθνής Άσκηση επί χάρτου: «Πύλες εισόδου – μέτρα ελέγχου, ιχνηλάτηση επαφών»

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022: Το ταξίδι του ασθενούς με Διαβήτη Τύπου 2

Η θεραπεία για την ηπατίτιδα C μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα μετατραυματικό στρες

Η διευθύντρια του CDC λέει ότι είναι «απογοητευτικό» όταν οι αποφάσεις για την υγεία είναι «πολιτικές»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.