Πολιτική Υγείας

ΟΗΕ ΠΟΥ: Κοινή προσπάθεια για την ενσωμάτωση της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και δημόσιας υγείας.

ΟΗΕ ΠΟΥ: Κοινή προσπάθεια για την ενσωμάτωση της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και δημόσιας υγείας.

"Οι πανδημίες είναι τελικά μια μορφή καταστροφής. Και καθώς είναι σημαντικό οι χώρες να θεσπίσουν πρωτόκολλα μεταξύ οργανισμών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό φυσικών κινδύνων, όπως κυκλώνες και τσουνάμι, είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν παρόμοιες προσπάθειες και επενδύσεις για τη μείωση των βιολογικών κινδύνων και την πρόληψη των εκρήξεων από καταστροφές.

ΟΗΕ ΠΟΥ: Η πανδημία COVID-19 ήταν σε πολλές περιπτώσεις ένα απροσδόκητο γεγονός που έπληξε τον κόσμο. H έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους για το 2020, για παράδειγμα, δεν συμπεριέλαβε πανδημίες στη λίστα με τους 10 πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, ενώ η πανδημία ήταν απρόσμενη, δεν ήταν αναπόφευκτη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αναπτύχθηκαν ορισμένα παγκόσμια πλαίσια και κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τη διαχείριση των καταστροφών αυτών. Το κλειδί ανάμεσά τους είναι το πλαίσιο Sendai για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών 2015-2030, το οποίο περιλαμβάνει βιολογικούς κινδύνους, όπως οι πανδημίες, ως έναν από τους κύριους κινδύνους που πρέπει να σχεδιάζουν οι χώρες σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005).

Ακολούθησε η ανάπτυξη των Αρχών της Μπανγκόκ το 2016, οι οποίες απαιτούν την ενίσχυση της ολοκλήρωσης μεταξύ των τομέων διαχείρισης καταστροφών και υγείας και το 2019, την κυκλοφορία της διαχείρισης κινδύνου έκτακτης ανάγκης και καταστροφών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Δομή. Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές συστάσεις αυτών των πλαισίων ακολουθούνται από χώρες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τρέχουσα κρίση και να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα και τον αντίκτυπο μιας μελλοντικής.

Για να διευκολυνθεί αυτό και να ενθαρρυνθεί η ανταλλαγή μαθημάτων από διατομεακές συνεργασίες στο πλαίσιο της COVID-19, το Περιφερειακό Γραφείο Ασίας-Ειρηνικού του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για τη Νοτιοανατολική Ασία διοργάνωσαν διαδικτυακό σεμινάριο, στις 24 Φεβρουαρίου, με στόχο την εστίαση σε σημεία υγείας και του κινδύνου καταστροφών σε ολόκληρη την περιοχή.

Το διαδικτυακό σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν 473 άτομα, στο πλαίσιο μιας σειράς κοινών προσπαθειών μεταξύ του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών και του ΠΟΥ από την έναρξη της πανδημίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και της δημόσιας υγείας. “Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της COVID-19 και στη συνέχεια να στηριχθούμε σε αυτήν για ταυτόχρονους κινδύνους όλων των ειδών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής, και να εφαρμόσουμε τα διδάγματα της πανδημίας στη μελλοντική μας ατζέντα “, δήλωσε ο Δρ. Η Qudsia Huda, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων καταστροφών και ανθεκτικότητας στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, προσθέτοντας:

“Ο ΠΟΥ αυξάνει την εστίασή του σε μια διαχείριση κινδύνων και μια προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας. Έχουμε μάθει από τον τομέα διαχείρισης κινδύνων καταστροφών ότι τα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων, των εκθέσεων και των τρωτών σημείων είναι βασικά. “Αυτή η έκκληση για διατομεακή συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών υγείας και μείωσης των κινδύνων καταστροφών απηχούσε ο περιφερειακός υπεύθυνος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών, κ. Animesh Kumar:

“Οι πανδημίες είναι τελικά μια μορφή καταστροφής. Και καθώς είναι σημαντικό οι χώρες να θεσπίσουν πρωτόκολλα μεταξύ οργανισμών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό φυσικών κινδύνων, όπως κυκλώνες και τσουνάμι, είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν παρόμοιες προσπάθειες και επενδύσεις για τη μείωση των βιολογικών κινδύνων και την πρόληψη των εκρήξεων από καταστροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Covid-19 φέρνει στο προσκήνιο τις αδυναμίες του ΠΟΥ

Δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ: Αυτή η πανδημία δε θα είναι η τελευταία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Σίτισης και το Βραβείο Νόμπελ

‘Καμπανάκι’ ΟΗΕ για σοβαρές ελλείψεις σε προφυλακτικά

“Καμπανάκι” ΟΗΕ για επικίνδυνη στασιμότητα στους εμβολιασμούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μέχρι τις 16/01 θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι, διευρκίνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως διαφορετικά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα ο οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Όπως είπε, δια νόμου, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.