Πολιτική Υγείας

ΟΗΕ ΠΟΥ: Κοινή προσπάθεια για την ενσωμάτωση της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και δημόσιας υγείας.

ΟΗΕ ΠΟΥ: Κοινή προσπάθεια για την ενσωμάτωση της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και δημόσιας υγείας.

"Οι πανδημίες είναι τελικά μια μορφή καταστροφής. Και καθώς είναι σημαντικό οι χώρες να θεσπίσουν πρωτόκολλα μεταξύ οργανισμών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό φυσικών κινδύνων, όπως κυκλώνες και τσουνάμι, είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν παρόμοιες προσπάθειες και επενδύσεις για τη μείωση των βιολογικών κινδύνων και την πρόληψη των εκρήξεων από καταστροφές.

ΟΗΕ ΠΟΥ: Η πανδημία COVID-19 ήταν σε πολλές περιπτώσεις ένα απροσδόκητο γεγονός που έπληξε τον κόσμο. H έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους για το 2020, για παράδειγμα, δεν συμπεριέλαβε πανδημίες στη λίστα με τους 10 πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, ενώ η πανδημία ήταν απρόσμενη, δεν ήταν αναπόφευκτη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αναπτύχθηκαν ορισμένα παγκόσμια πλαίσια και κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τη διαχείριση των καταστροφών αυτών. Το κλειδί ανάμεσά τους είναι το πλαίσιο Sendai για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών 2015-2030, το οποίο περιλαμβάνει βιολογικούς κινδύνους, όπως οι πανδημίες, ως έναν από τους κύριους κινδύνους που πρέπει να σχεδιάζουν οι χώρες σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005).

Ακολούθησε η ανάπτυξη των Αρχών της Μπανγκόκ το 2016, οι οποίες απαιτούν την ενίσχυση της ολοκλήρωσης μεταξύ των τομέων διαχείρισης καταστροφών και υγείας και το 2019, την κυκλοφορία της διαχείρισης κινδύνου έκτακτης ανάγκης και καταστροφών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Δομή. Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές συστάσεις αυτών των πλαισίων ακολουθούνται από χώρες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τρέχουσα κρίση και να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα και τον αντίκτυπο μιας μελλοντικής.

Για να διευκολυνθεί αυτό και να ενθαρρυνθεί η ανταλλαγή μαθημάτων από διατομεακές συνεργασίες στο πλαίσιο της COVID-19, το Περιφερειακό Γραφείο Ασίας-Ειρηνικού του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για τη Νοτιοανατολική Ασία διοργάνωσαν διαδικτυακό σεμινάριο, στις 24 Φεβρουαρίου, με στόχο την εστίαση σε σημεία υγείας και του κινδύνου καταστροφών σε ολόκληρη την περιοχή.

Το διαδικτυακό σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν 473 άτομα, στο πλαίσιο μιας σειράς κοινών προσπαθειών μεταξύ του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών και του ΠΟΥ από την έναρξη της πανδημίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και της δημόσιας υγείας. “Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της COVID-19 και στη συνέχεια να στηριχθούμε σε αυτήν για ταυτόχρονους κινδύνους όλων των ειδών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής, και να εφαρμόσουμε τα διδάγματα της πανδημίας στη μελλοντική μας ατζέντα “, δήλωσε ο Δρ. Η Qudsia Huda, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων καταστροφών και ανθεκτικότητας στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη, προσθέτοντας:

“Ο ΠΟΥ αυξάνει την εστίασή του σε μια διαχείριση κινδύνων και μια προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας. Έχουμε μάθει από τον τομέα διαχείρισης κινδύνων καταστροφών ότι τα μέτρα για τη μείωση των κινδύνων, των εκθέσεων και των τρωτών σημείων είναι βασικά. “Αυτή η έκκληση για διατομεακή συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών υγείας και μείωσης των κινδύνων καταστροφών απηχούσε ο περιφερειακός υπεύθυνος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών, κ. Animesh Kumar:

“Οι πανδημίες είναι τελικά μια μορφή καταστροφής. Και καθώς είναι σημαντικό οι χώρες να θεσπίσουν πρωτόκολλα μεταξύ οργανισμών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό φυσικών κινδύνων, όπως κυκλώνες και τσουνάμι, είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν παρόμοιες προσπάθειες και επενδύσεις για τη μείωση των βιολογικών κινδύνων και την πρόληψη των εκρήξεων από καταστροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Covid-19 φέρνει στο προσκήνιο τις αδυναμίες του ΠΟΥ

Δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ: Αυτή η πανδημία δε θα είναι η τελευταία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Σίτισης και το Βραβείο Νόμπελ

‘Καμπανάκι’ ΟΗΕ για σοβαρές ελλείψεις σε προφυλακτικά

“Καμπανάκι” ΟΗΕ για επικίνδυνη στασιμότητα στους εμβολιασμούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών – Διεύρυνση ωραρίου

Μάριος Θεμιστοκλέους: Τα εμβόλια της AstraZeneca είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χαμηλοί, διαβεβαίωσε o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Έχουμε κάνει και στη χώρα μας πάνω από 2,5 εκατ. εμβολιασμούς με ελάχιστα συμβάντα δήλωσε γενικά για τα εμβόλια.

Υπουργείο Υγείας: Πρωτοβουλίες για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Ζωή Ράπτη: Η συνεργασία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός 5ετούς επιστημονικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του τομέα ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Βασίλης Κικίλιας: Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 με AstraZeneca – Εμβολιασμοί και σε ιδιωτικά κέντρα

Βασίλης Κικίλιας: Με έντονο συναισθηματικό τόνο, ο κ. Κικίλιας μίλησε για όλους τους ανθρώπους που έχουν χαθεί από τον φονικό ιό και το δράμα που περνούν οι οικογένειές τους, καθώς και για την αδιάκοπη προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ, καταλήγοντας ότι όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν όλοι οι πολίτες εμβολιαστούν.

Αριστοτελία Πελώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στη λογική της κορωνοκαπηλείας

Αριστοτελία Πελώνη: Για «ξαφνικό ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης κάνει λόγο σε δηκτικό σχόλιο της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με αφορμή τις τοποθετήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου που θέτουν το ζήτημα αυτό.

Ο Μπάιντεν και ο σύμβουλός του Fauci χαρακτηρίζουν την ένοπλη βία «κρίση στη δημόσια υγεία»

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους πυροβολισμούς ως «επιδημία και διεθνή αμηχανία». Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης την ένοπλη βία ως «κρίση για τη δημόσια υγεία» όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα σύνολο εκτελεστικών δράσεων και προτάσεων για τον έλεγχο των όπλων.

Τα εμβόλια covid -19 θα διατίθενται σε βασικά αεροδρόμια της Αλάσκας από την 1η Ιουνίου

Οι λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή διέφεραν από το αίτημα του τμήματος τον Μάρτιο που περιελάμβανε το ενδιαφέρον για χρήση εμβολίου μίας δόσης, βάσει διαθεσιμότητας.