Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Διεθνής Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας – Υγεία για Όλους

Διεθνής Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας – Υγεία για Όλους

Οι τάσεις στην οικονομική προστασία επιδεινώνονται επίσης: με περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω δαπανών από την τσέπη τους.

Την Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας (UHC), τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα κράτη μέλη του στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την επίτευξη της Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας (“UHC”), με πρωταρχικό η υγειονομική περίθαλψη ως ακρογωνιαίος λίθος της.

Πριν από έντεκα χρόνια, σήμερα, με ηγεσία από χώρες της Περιφέρειάς μας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών («UNGA») ενέκρινε ένα πρωτοποριακό ψήφισμα που προτρέπει όλες τις χώρες να επιταχύνουν την πρόοδο προς την UHC. Τρία χρόνια αργότερα, το 2015, το UHC έγινε η θεμελιώδης αρχή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία.

Επτά χρόνια παραμένουν στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επέκταση της κάλυψης των υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί πριν από τα κέρδη πριν από το 2015, με περιορισμένη ή καθόλου πρόοδο από το 2019: επί του παρόντος 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν καλύπτονται πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας. Οι τάσεις στην οικονομική προστασία επιδεινώνονται επίσης: με περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω δαπανών από την τσέπη τους.

Αντανακλώντας την ανησυχία τους για την περιορισμένη πρόοδο και τις επενδύσεις στο UHC, τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν να κλιμακώσουν τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες. Σε περιφερειακό επίπεδο, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει δώσει προτεραιότητα στο UHC ως Εμβληματική Προτεραιότητα από το 2014. Την τελευταία δεκαετία, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το UHC έχουν και βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης σε όλη την περιοχή. Σημαντικά κέρδη είναι ήδη εμφανή. Μεταξύ 2015 και 2021, η Περιφέρεια αύξησε τον δείκτη κάλυψης υπηρεσιών UHC από 54 σε 62.

Μεταξύ 2014 και 2020, παράλληλα με την αύξηση του μεριδίου των δημόσιων επενδύσεων, οι δαπάνες για την υγεία από την τσέπη τους ως μερίδιο των τρεχουσών δαπανών για την υγεία μειώθηκαν από 42,8% στο 37,9%. Επιπλέον, ενώ οι καταστροφικές δαπάνες για την υγεία παραμένουν βασική ανησυχία, ο πληθυσμός που εξαθλιώθηκε και περαιτέρω εξαθλιώθηκε λόγω των δαπανών για την υγεία μειώθηκε από 30,5% το 2005 σε 6,6% το 2019.

Ωστόσο, η μέχρι σήμερα πρόοδος παραμένει ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων του ΠΟΥ. Ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ οι μη μεταδοτικές ασθένειες προκαλούν σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των θανάτων στην Περιφέρεια, ο περιφερειακός μέσος υποδείκτης μη μεταδοτικών ασθενειών έχει δείξει τον πιο αργό ρυθμό βελτίωσης.

Απαιτείται επιτάχυνση προς την Καθολική Κάλυψη Υγείας σε μια εποχή σημαντικών παγκόσμιων αναταράξεων με κλιμακούμενες πιέσεις και απαιτήσεις στα συστήματα υγείας. Η πανδημία Covid-19, οι συνεχιζόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις, οι επακόλουθες και συναφείς οικονομικές προκλήσεις, οι επιδημιολογικές και δημογραφικές μεταβάσεις, οι εντεινόμενες κλιματικές κρίσεις, η αυξανόμενη συχνότητα νέων και νέων παθογόνων παραγόντων, η ταχεία αστικοποίηση, η ανάγκη για ενσωμάτωση ιστορικά αποσαφηνισμένων προγραμμάτων και προσεγγίσεων και αυξημένες προσδοκίες του πληθυσμού συλλογικά απαιτούν περισσότερα από τα συστήματα υγείας σε όλη την Περιφέρεια.

Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες, οι χώρες μέλη της Περιφέρειάς μας δεσμεύονται να επιταχύνουν την πρόοδο προς την UHC μέσω της ενίσχυσης των θεμελίων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η Universal Health Coverage παρέχει μια βασική πλατφόρμα για όλα τα τεχνικά τμήματα για να ενσωματώσουν την υποστήριξή μας στις χώρες. Είναι σημαντικό ότι πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της 76ης Περιφερειακής Επιτροπής Περιφέρειας SEA της ΠΟΥ, οι Υπουργοί Υγείας ενέκριναν τη «Διακήρυξη του Δελχί για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως βασικό στοιχείο για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας» (SEA RC/76/R3).

Μέσω της Διακήρυξης του Δελχί, οι Υπουργοί Υγείας των χωρών μελών δεσμεύτηκαν να επαναπροσανατολίσουν τα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας με βάση μια προσέγγιση κύκλου ζωής, με τους ανθρώπους και τις κοινότητες στο επίκεντρο. να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους προϋπολογισμούς υγείας· και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση των πόρων μέσω της ενίσχυσης των συστημάτων λογοδοσίας και παρακολούθησης σε εθνικό και υποεθνικό επίπεδο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο νομοσχέδιο με 240 εκατ. ευρώ στην Υγεία - αυξήσεις στο Δημόσιο

Ενισχύονται οι πανεπιστημιακές δομές με την προσθήκη 250 ιατρών

Έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο κλίμα

Ώρα σκληρών αποφάσεων για την κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας - Όλα τα σενάρια και το παρασκήνιο της σύσκεψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Close Icon