Πολιτική Υγείας

Covid19: Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία συνεχίζονται και μετά την πανδημία

Covid19: Οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία συνεχίζονται και μετά την πανδημία

Covid19: Σχετικά με την ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικά φαινόταν καλύτερα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και εντελώς καλά.

Οι πιέσεις στην ψυχική υγεία που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της περιόδου της πανδημίας φαίνεται να επιμένουν παρά τη μετάβαση της χώρας στην ενδημική φάση του Covid-19, με θέματα όπως οι πολιτικές διαμάχες και το αυξανόμενο κόστος ζωής να επιλέγονται ως μερικοί από τους κύριους παράγοντες. Αρκετοί ψυχολόγοι και σύμβουλοι στη Μαλαισία είπαν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγωνίζονται να αναρρώσουν από την πανδημία, όταν η χώρα είχε αντιμετωπίσει μια άμεση απειλή από τον Covid-19.

Ψυχική υγεία και αποτελέσματα πανδημίας

Ένας από αυτούς, ο Hushim Salleh, είπε ότι είχε παρατηρήσει μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ήρθαν σε αυτόν για παροχή συμβουλών, ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε έρθει κατά τη διάρκεια της ίδιας της πανδημίας. Οι πελάτες του προέρχονται από κάθε είδους υπόβαθρο, αλλά τα προβλήματά τους είναι ως επί το πλείστον τα ίδια: απώλεια εργασίας και αδυναμία να κερδίσουν τα προς το ζην. “Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε άλλα προβλήματα, όπως οικογενειακούς καυγάδες και διαζύγιο”, είπε. “Κάποιοι έχουν μιλήσει για επιθυμία να αυτοκτονήσουν. Άλλοι είναι έφηβοι που αρνούνται να συνεχίσουν τις σπουδές τους επειδή θέλουν να βρουν δουλειά και να βοηθήσουν τους γονείς τους”.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής και οι συγκρούσεις μεταξύ των ηγετών της χώρας επιδεινώνουν τα πράγματα, πρόσθεσε. Και ο κόσμος είναι επίσης αναστατωμένος με αναφορές για αυξήσεις μισθών ή επιδομάτων για υπουργούς και διευθυντές των ΓΛΚ. Στη Sabah, για παράδειγμα, η πολιτειακή νομοθετική συνέλευση ενέκρινε στις 19 Ιουλίου μια πρόταση για αύξηση των μισθών του αρχηγού υπουργού, των μελών της συνέλευσης και άλλων μελών της κρατικής διοίκησης. Ο μισθός του κύριου υπουργού αυξήθηκε από 23.595 RM σε 33.033 RM ενώ ο μισθός του αναπληρωτή πρωθυπουργού αυξήθηκε από 20.872,50 RM σε 29.221,50 RM.

Οι ετήσιες αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου της FGV Holdings φέρεται να αυξήθηκαν επίσης όταν οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν 13 ψηφίσματα στην ετήσια γενική συνέλευση τον Ιούνιο. Η αποζημίωση του μη εκτελεστικού προέδρου αυξήθηκε από 300.000 RM σε 480.000 RM ενώ η αμοιβή του μη εκτελεστικού συμβούλου αυξήθηκε από 120.000 RM σε 150.000 RM. “Πολλοί, ειδικά από την εργατική τάξη, αισθάνονται ότι βρίσκονται ήδη υπό συναισθηματική πίεση”, είπε ο Hushim, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στη συμβουλευτική. “Όταν ακούνε τέτοια πράγματα, φυσικά και θυμώνουν”.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός ψυχολογίας Awang Idris είπε ότι οι αναφορές για μισθολογικές αυξομειώσεις και πολιτικές διαμάχες ενδέχεται να μην έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, είπε ότι ήταν κακά νέα, ωστόσο, καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να προσπαθούν να ανακτήσουν τη θέση τους. “Το θέμα δεν είναι γιατί οι υπουργοί λαμβάνουν αύξηση μισθών, αλλά γιατί δεν το κάνουν”, είπε ο Awang, από το Universiti Malaya. “Μερικές φορές, ο θυμός που γινόμαστε μάρτυρες οφείλεται επίσης σε πολιτικά συναισθήματα. Και φυσικά, θα υπάρξουν και εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα ζητήματα ως πολιτικά όπλα.”

Σχετικά με την ψυχική υγεία των ανθρώπων γενικά, ο Awang είπε ότι φαινόταν καλύτερα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Οι άνθρωποι μπορούν πλέον να κάνουν ό,τι θέλουν”, πρόσθεσε. Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το αυξανόμενο κόστος των αγαθών και να αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανθρώπους. “Και ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε πολιτικά παιχνίδια”, είπε. “Πρέπει να επικοινωνήσουν με τους πολιτικούς και να τους πουν να κάνουν ένα διάλειμμα από το να υποστηρίξουν τα συναισθήματα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: "Η νέα καταγραφή θανάτων θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά στοιχεία"

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ιράν "στραγγαλίζει" το διαδίκτυο για να περιορίσει το υλικό από τις διαδηλώσεις

Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν εδώ και καιρό Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα VPN για να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που είναι αποκλεισμένοι στο Ιράν - ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, έχουν λογαριασμούς στο Twitter παρά το γεγονός ότι το δίκτυο είναι αποκλεισμένο στη χώρα.

Αλλαγή στη θέση των διατροφικών ετικετών προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσδιορίσουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων πιο εύκολα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα προτείνει την τοποθέτηση ετικετών διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας αντί στο πίσω μέρος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά αίρει την εντολή για το εμβόλιο covid στα σύνορα

Ο Καναδάς τερματίζει επίσης τον τυχαίο έλεγχο της COVID-19 στα αεροδρόμια και τη συμπλήρωση των πληροφοριών σε αυτό που έγινε η αντιδημοφιλής εφαρμογή ArriveCan, η οποία κατηγορήθηκε για καθυστερήσεις, επίσης, και δεν θα απαιτείται πλέον.

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.