Πολιτική Υγείας

Covid-19: Προϋπόθεση για μεταμόσχευση οργάνου σε ΗΠΑ και Καναδά είναι ο πλήρης εμβολιασμός

Covid-19: Προϋπόθεση για μεταμόσχευση οργάνου σε ΗΠΑ και Καναδά είναι ο πλήρης εμβολιασμός

Όπως και με άλλες ιατρικές απαιτήσεις, ο εμβολιασμός για την COVID-19 βοηθά στη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τους ασθενείς μας

Covid-19: Είναι συνήθης πρακτική να απαιτούνται εμβολιασμοί πριν από τις μεταμοσχεύσεις, λένε οι ειδικοί, επειδή τα φάρμακα κατά της απόρριψης καθιστούν τους λήπτες ανοσοκατεσταλμένους και τους θέτουν σε εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού. Στον Καναδά, το Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας του Τορόντο (UHN) είναι το μεγαλύτερο κέντρο μεταμόσχευσης της χώρας, με σχεδόν 4.300 Καναδούς να περιμένουν ένα όργανο δότη. Σύμφωνα με το CTV Canada, οι γιατροί υιοθέτησαν πρόσφατα μια προηγούμενη πολιτική που απαιτεί από τους ασθενείς να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 προκειμένου να εξεταστούν για μεταμόσχευση οργάνων που σώζουν ζωές.

«Από ιατρική άποψη, όλοι νιώσαμε πολύ έντονα ότι αυτό ήταν απαραίτητο. Έτσι, είχαμε πολλές συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαμόρφωσης αυτής της πολιτικής », δήλωσε ο Δρ Atul Humar, διευθυντής του Κέντρου Μεταμόσχευσης Ajmera του UHN, στο CTV National News. Σε μια δήλωση που εξηγεί την απόφαση, το UHN είπε: «Υπάρχει άφθονη έρευνα που υποστηρίζει ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι ο εμβολιασμός ατόμων πριν από τη μεταμόσχευση, όποτε είναι δυνατόν. Όπως και με άλλες ιατρικές απαιτήσεις, ο εμβολιασμός για την COVID-19 βοηθά στη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τους ασθενείς μας ». Ο Δρ Humar επεσήμανε επίσης ότι η πολιτική δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. «Δεν μπορείτε να πίνετε ενεργά και να εγγράφεστε για μεταμόσχευση ήπατος, δεν μπορείτε να καπνίζετε ενεργά και να έχετε εγγραφεί για μεταμόσχευση πνεύμονα και αυτό είναι πραγματικά το ίδιο πράγμα».

Ο Πάπας εναντιώνεται στους καρδινάλιους «αρνητές» του εμβολίου. Ο Πάπας είναι ισχυρός υποστηρικτής των εμβολίων για τον κορωνοϊό και έχει εκφράσει προηγουμένως την μη κατανόησή του με εκείνους που αρνούνται να το κάνουν

Οι ασθενείς με μεταμόσχευση στις ΗΠΑ δεν διαφέρουν Ενώ τα νέα πρωτόκολλα του UHN είναι πρώτα για τον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα παρόμοιο πρωτόκολλο έχει ήδη δημιουργήσει συζητήσεις ζωής και θανάτου. Τα συστήματα υγείας στο Κολοράντο και την Ουάσινγκτον αφαιρούν τους μη εμβολιασμένους ασθενείς από τους καταλόγους μεταμοσχεύσεων οργάνων, δεδομένης της έρευνας που δείχνει ότι οι απροστάτευτοι λήπτες είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από την Covid-19.

Η Leilani Lutali, μια γυναίκα από το Κολοράντο και μια αναγεννημένη χριστιανή με νεφρική νόσο στο στάδιο 5, αρνήθηκε τη μεταμόσχευση νεφρού για τη ζωή, επειδή λέει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει να εμβολιαστεί για θρησκευτικούς λόγους.

Η Lutali είχε ήδη παρατάξει τον δότη οργάνων της και τόσο εκείνη όσο και ο δότης απομακρύνθηκαν από τη λίστα μεταμοσχεύσεων. «Αισθάνεται λίγο σαν η μεταμόσχευσή μου να είναι όμηρος και υπάρχει μόνο μία απόφαση με την οποία μένω», είπε στο CTV National News.

Ο εκπρόσωπος της πολιτείας Τιμ Γκέιτνερ, ένας Ρεπουμπλικανός, προχώρησε ακόμη περισσότερο, ανάρτησε στο Twitter ένα αντίγραφο της επιστολής που έλαβε η Λουτάλι την Τρίτη και πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας «αρνείται τη σωτήρια θεραπεία». Ωστόσο, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Υγείας (UCH) επεσήμανε σε δήλωση: «Για ασθενείς που έχουν μεταμοσχευθεί και προσβληθούν από COVID-19, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από περίπου 20% έως και περισσότερο από 30%. Αυτό δείχνει τον ακραίο κίνδυνο που ενέχει η COVID-19 στους παραλήπτες μεταμοσχεύσεων μετά από τις εγχειρήσεις τους.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι λήπτες μοσχευμάτων και οι ζωντανοί δότες στο UCHealth καλούνται τώρα να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, εκτός από την εκπλήρωση άλλων απαιτήσεων υγείας και τη λήψη πρόσθετων εμβολιασμών. Ορισμένα αμερικανικά κέντρα μεταμόσχευσης έχουν ήδη εφαρμόσει αυτήν την απαίτηση και άλλα κάνουν αυτήν την αλλαγή στην πολιτική τώρα».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το UCH απαιτεί επίσης από τους λήπτες μοσχεύματος να λαμβάνουν άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για την ηπατίτιδα Β και MMR, σύμφωνα με το FOX News.

Το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον απαιτεί επίσης από τους μεταμοσχευμένους ασθενείς να έχουν το εμβόλιο, διαφορετικά θα αφαιρεθούν από τη λίστα αναμονής και θα κριθούν μη επιλέξιμοι για μεταμόσχευση, εκτός εάν έχουν συγκεκριμένη ιατρική εξαίρεση.

Η UW Medicine απηχούσε την πολιτική της UCHealth, λέγοντας ότι απαιτούν εδώ και χρόνια ενημερωμένους εμβολιασμούς για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής μεταμοσχεύσεων. Η διαφορά τώρα είναι ότι ο εμβολιασμός COVID-19 είναι επίσης στη λίστα. Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις λίστες αναμονής δωρεάς οργάνων στις ΗΠΑ, αλλά μόνο 39.000 μεταμοσχεύσεις γίνονται κάθε χρόνο. Και ανεξάρτητα από το αν ένας ασθενής περιμένει να λάβει μια δωρεά οργάνων στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, υπάρχουν απαιτήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς για να έχουν το ασφαλέστερο αποτέλεσμα από τη χειρουργική επέμβαση.

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το εμβόλιο COVID-19 θα πρέπει να παραμείνει προσωπική επιλογή του ασθενούς και να μην θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ατόμου να κάνει μεταμόσχευση σωτηρίας, σκεφτείτε αυτό-οι μη εμβολιασμένοι λήπτες οργάνων έχουν 25 % υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης ή θανάτου.

Ο γιατρός Dorry Segev, χειρουργός μεταμόσχευσης και καθηγητής επιδημιολογίας στο Johns Hopkins, δήλωσε στη Guardian: «Αν σκεφτούμε ότι έχουν πολύ υψηλές πιθανότητες να πεθάνουν εάν μεταμοσχευθούν, τότε δεν είναι καλοί υποψήφιοι για αυτόν τον πόρο. Είναι ένας σπάνιος πόρος και πρέπει να μοιραστεί σε όλους τους ασθενείς σε όλη τη χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου: Με mRNA η γ' δόση-4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη-Ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου αφορά

Eνισχυτικά εμβόλια COVID-19 για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

Επιτρέπεται η τρίτη δόση του mRNA εμβολίου σε μεταμοσχευμένους ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απονείμει 103 εκ.δολάρια για να βοηθήσει λόγω εξουθένωσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

"Αυτή η χρηματοδότηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις να διασφαλίσει ότι θα έχουμε αρκετούς κρίσιμους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τώρα και πέρα ​​καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις εξουθένωσης και ψυχικής υγείας, είπε σε δήλωση.

Απαραίτητη η τρίτη δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον, λένε τα CDC

CDC μελέτες: Τρεις νέες μελέτες στις ΗΠΑ προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 ανταποκρίνονται στην παραλλαγή omicron, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων που έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσαν τις μελέτες την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Άυλη συνταγογράφηση: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στις διεθνείς πτήσεις της Αυστραλίας από την Κυριακή

Αυστραλία ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Δυο αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή στις διεθνείς πτήσεις, αφαιρώντας την αναγκαιότητα για αρνητικό PCR test 72 ωρών και μειώνοντας τον χρόνο καραντίνας σε 7 ημέρες.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή ότι υγιή παιδιά ή υγιείς έφηβοι χρειάζονται ενισχυτικά" λέει η επικεφαλής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan

Η Swaminathan είπε ότι μια επιτροπή θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει το ερώτημα πώς οι χώρες θα πρέπει να δίνουν ενισχυτές «με σκοπό τη μείωση των θανάτων».

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Γκάγκα: Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος των προκηρύξεων, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Διατηρούμε την πλατφόρμα για να υπάρχει ενιαίο σύστημα μοριοδότησης, αλλά οι κρίσεις θα γίνονται από το εκάστοτε νοσοκομείο ώστε να προχωρούν ταχύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται πλατφόρμα και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι τοποθετήσεις των οποίων θα γίνονται επίσης από τα νοσοκομεία.

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» εξήγησε ο καθηγητής.