Πολιτική Υγείας

Μαρία Θεοδωρίδου: Ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου αφορά η mRNA αναμνηστική δόση εμβολίου

Μαρία Θεοδωρίδου: Ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου αφορά η mRNA αναμνηστική δόση εμβολίου

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναφορικά με την χορήγηση αναμνηστικής δόσης - τρίτης δόσης, η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι αφενός και καταρχάς στοχεύει στην θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν είχαν ανταπόκριση στις προηγούμενες δόσεις. Αφετέρου χορηγείται για την υπενθύμιση στο ανοσοποιητικό σύστημα, την επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν την μείωση αντισωμάτων που παρατηρείται βάσει των μελετών με την πάροδο του χρόνου τόσο σε ομάδες που είναι ευάλωτες, όσο και σε όσους κινούνται σε χώρους με υψηλή έκθεση στον ιό.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (23/08) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η μετάλλαξη δέλτα ανέτρεψε πολλές από τις επιστημονικές προβλέψεις και προσδοκίες των ειδικών. Ωστόσο υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός με 2 δόσεις παρεμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη σοβαρής νόσου και θανάτων σε ποσοστό άνω του 92 %.

Οι εμβολιασμένοι κολλάνε επίσης τον ιό είπε η κα Θεοδωρίδου. Η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο και έχει βραχύτερο χρόνο επώασης. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι έχουν 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδόσουν τον ιό, υπογράμμισε.

Ως εκ τούτου, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος μείωσης εξάπλωσης της δέλτα και προστασίας των ευάλωτων και ανεμβολίαστων συμπολιτών.

Αναφορικά με την χορήγηση αναμνηστικής δόσης – τρίτης δόσης, η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι:

  • Καταρχάς στοχεύει στην θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν είχαν ανταπόκριση στις προηγούμενες δόσεις.
  • Η υπενθύμιση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν την μείωση αντισωμάτων που παρατηρείται βάσει των μελετών με την πάροδο του χρόνου.
  • Κάποιοι συμπολίτες μας λόγω αδυναμίας ή ηλικίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους ή κινούνται ή/και διαβιούν σε χώρους με αυξημένη έκθεση, εξού και η ανάγκη της τρίτης δόσης.

 

Την προηγούμενη Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας συνεδρίασαν για το θέμα της χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου, ανέφερε η καθηγήτρια.

Η τρίτη ή αναμνηστική δόση θα είναι mRNA για όλους, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.

Οι επιτροπές βασίστηκαν στην τρέχουσα βιβλιογραφία και τις επιστημονικές απόψεις των εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά την 2η δόση στις παρακάτω ομάδες υψυλού κινδύνου:

  • άτομα με μεταμόσχευση (συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων) ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • άτομα με καρκίνο υπο αγωγή
  • αιματολογικό καρκίνος κατά την τελευταία 5ετία
  • άτομα σε ανοσοκαταστολή (αυτοάνοσα νοσήματα, ΗΙV)

 

Τέλος, η χορήγηση της 3ης δόσης δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον βασικό εμβολιασμό όλων, επεσήμανε η κα Θοεδωρίδου. Στα εμβολιαστικά κέντρα σας περιμένουν τα εμβόλια, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 23/08 – 2.628 νέα κρούσματα – 34 νεκροί – 319 διασωληνωμένοι

Χαμηλή η αποτελεσματικότητα του εμβόλίου της Pfizer στους οκτώ μήνες!

Πολλοί ενδοκρινείς αδένες έχει βρεθεί ότι εκφράζουν υποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Στις Η.ΠΑ. το 1/3 των ατυχημάτων που σημειώνονται έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC επιτρέπει τουλάχιστον 4 εβδομάδες καθυστέρησης για τη σύνδεση των δεδομένων επιτήρησης περιστατικών με το Σύστημα Πληροφοριών Ανοσοποίησης (IIS) και τα ζωτικά δεδομένα καταγραφής έως και ένα μήνα μετά τη διάγνωση."

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.