Πολιτική Υγείας

Covid-19: Οι ΗΠΑ ανανεώνουν την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για τον Covid-19

Covid-19: Οι ΗΠΑ ανανεώνουν την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για τον Covid-19

Covid-19: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανανέωσε και πάλι την Τετάρτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία Covid-19.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανανέωσε και πάλι την Τετάρτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία Covid-19, μια διάταξη που δίνει στις διοικητικές αρχές να ανταποκριθούν στην πανδημία καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ξανά. Ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Xavier Becerra, ανανέωσε τη δήλωση κατά την ημερομηνία λήξης της – ένα αναμενόμενο βήμα επειδή οι αξιωματούχοι είπαν ότι θα παράσχουν ειδοποίηση 60 ημερών εάν δεν σκοπεύουν να ανανεώσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν το είχαν κάνει.

Οι ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Becerra ανανέωσε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για τον Covid-19 επειδή «υπάρχει ακόμα πολύς Covid εκεί έξω και η έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία και η αποφασιστικότητά του μας δίνουν εργαλεία για να το καταπολεμήσουμε», είπε ο Συντονιστής Αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου Δρ. Ashish Jha στο Alisyn του CNN.  Ο Jha τόνισε ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή XBB.1.5 ήταν μόνο μία από τις παραλλαγές που οδήγησαν στην απόφαση, αλλά δεν ήταν ο μόνος λόγος. «Ο γραμματέας πήρε μια απόφαση ότι τα εργαλεία της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί η καταπολέμηση αυτού του ιού», είπε ο Jha.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ευρείες αρχές σε μια σειρά από τομείς που σχετίζονται με τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης δεδομένων και επιτρέποντας σε φαρμακοποιούς, αντί για γιατρούς, να χορηγούν το εμβόλιο Covid-19, μεταξύ άλλων διατάξεων. Ωστόσο, ο νόμος για τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θεσπίστηκε τον περασμένο μήνα αποσύνδεσε πολλά σημαντικά μέτρα ανακούφισης από την έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Το πακέτο καταργεί σταδιακά την απαίτηση που αποτρέπει τις πολιτείες από την απεγγραφή των παραληπτών του Medicaid όσο ισχύει η έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία με αντάλλαγμα μια ενισχυμένη ομοσπονδιακή αντιστοιχία. Αυτό το μέτρο συνεχούς κάλυψης θεσπίστηκε ως μέρος ενός πακέτου ανακούφισης Covid-19 που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020 και οδήγησε σε ρεκόρ 90 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στο Medicaid, πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να μην πληρούν πλέον τις εισοδηματικές απαιτήσεις για να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τώρα, οι πολιτείες μπορούν να ξεκινήσουν την επεξεργασία των επαναπροσδιορισμών Medicaid από την 1η Απριλίου, ανεξάρτητα από το πότε λήγει η έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ως προς το πόσοι άνθρωποι θα έχαναν τα οφέλη του Medicaid, αν και κυμαίνονται έως και 19 εκατομμύρια. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για άλλη κάλυψη.

Επίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει ενισχυμένα προνόμια κουπόνι τροφίμων σε εκατομμύρια Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Αυτές οι ενισχυμένες μηνιαίες πληρωμές θα λήξουν μετά τον Φεβρουάριο. Και ως μέρος του πακέτου δαπανών, το Κογκρέσο επέκτεινε για δύο χρόνια τις ευελιξίες τηλευγείας που επέτρεψαν σε περισσότερους εγγεγραμμένους στο Medicare να έχουν πρόσβαση στην εικονική περίθαλψη.

Τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ξανά

Η ανανέωση της Τετάρτης έρχεται εν μέσω της εμφάνισης της υποπαραλλαγής Omicron XBB.1.5. Τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι ο μέσος όρος επτά ημερών των εβδομαδιαίων νέων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε κατά 16,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.  Ο Becerra ανέφερε στη δήλωση ότι ανανεώνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), αυτήν την ημερομηνία και μετά από διαβούλευση με αξιωματούχους δημόσιας υγείας, όπως απαιτείται».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον γραμματέα HHS της διοίκησης Trump, Alex Azar, τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια ανανεώθηκε 11 φορές. Ενώ οι συζητήσεις σχετικά με το πότε πρέπει να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι σε εξέλιξη και μια ανακοίνωση για κατάργηση 60 ημερών θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή – δεν χρειάζεται να είναι το τέλος της παράτασης των 90 ημερών και θα μπορούσε να προηγηθεί – ημερομηνία λήξης δεν έχει οριστεί ακόμη.

Τα Κέντρα Υπηρεσιών Medicaid και Medicare βρίσκονται σε στενή επαφή με πολιτείες και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους σχετικά με τον τρόπο προστασίας των δικαιούχων του Medicare και του Medicaid μόλις ληφθεί αυτή η απόφαση.

Και οι αναφορές για μια καθορισμένη ημερομηνία λήξης του Απριλίου είναι «αναληθή», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της διοίκησης, καθώς η λήψη αποφάσεων συνεχίζεται στο HHS. «Η απόφαση για τον τερματισμό του Covid (έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία) θα ληφθεί από τον γραμματέα του HHS με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα και την επιστήμη. Οποιαδήποτε πρόταση ότι έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης είναι αναληθής», είπε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ Ευρώπη: Καμία άμεση απειλή COVID-19 από την Κίνα

Το 90% των ανθρώπων σε επαρχία της Κίνας έχει μολυνθεί με COVID

Παίκτες με COVID-19 μπορούν να αγωνιστούν στο Αυστραλιανό Open

Covid: Τα 12 συμπτώματα του νέου στελέχους των λοιμώξεων XBB.1.5

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι κορυφαίοι οργανισμοί της χώρας για τη φροντίδα της παχυσαρκίας αναπτύσσουν δήλωση συναίνεσης για τη νόσο

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλιστές έχουν υιοθετήσει πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για τον καθορισμό των θεραπευτικών υπηρεσιών που καλύπτονται για τα μέλη τους, με αποτέλεσμα μεγάλες ανισότητες στη φροντίδα, και γι' αυτόν τον λόγο το προτεινόμενο από την STOP Ολοκληρωμένο Επίδομα Φροντίδας θα πρέπει να καθοδηγήσει τους ασφαλιστές κατά την ανάπτυξη των σχεδίων κάλυψης στο μέλλον

Δωρεάν εξετάσεις για την καρδιά για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες – Συνέχεια στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Σημειώνεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών.

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για τον τερματισμό του Covid-19 ως έκτακτη ανάγκη

ΗΠΑ: Παρά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι δηλώσεις έκτακτης ανάγκης σχετικά με τον COVID-19 θα λήγουν τον Μάιο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν τον άμεσο τερματισμό της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Απογευματινά Χειρουργεία: Πότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο μέτρο και πού – Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

Όσο για τις αμοιβές των γιατρών, του προσωπικού αλλά και τα νοσήλια, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει πλήρως τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Έτσι, ο ασθενής θα επιβαρύνεται μόνο με την αμοιβή του γιατρού. Τα ποσά θα καθορίζονται με βάση τον τιμοκατάλογο των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες πληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές ξεχωριστά και διαφορετικά για κάθε πράξη.

Μετά τις κάλπες ο προσωπικός γιατρός – Στον «πάγο» πρόστιμα και κίνητρα

Ο θεσμός αυτός δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί στην τύχη του αν ανανεωθεί η λαϊκή εντολή στην παρούσα κυβέρνηση. Μεταξύ των κινήτρων που σκοπεύουν να δώσουν θα περιλαμβάνεται ένα επιπλέον ποσό στους γιατρούς για έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων κατ΄οίκον στους εγγεγραμμένους πολίτες, ώστε να έχουν ένα κίνητρο να εγγραφούν

Η Σκωτία αλλάζει την πολιτική της για την αποστολή τρανσέξουαλ κρατουμένων σε φυλακή αποκλειστικά για γυναίκες

Το AFP ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας Κιθ Μπράουν διέταξε την επανεξέταση των υφιστάμενων πρακτικών, καθώς το θέμα είναι "εξαιρετικά συναισθηματικό" και ότι "η ανησυχία του κοινού είναι κατανοητή". Ο Μπράουν προειδοποίησε κατά του στιγματισμού των διαφυλικών γυναικών ως εγγενή απειλή για τις γυναίκες.