Πολιτική Υγείας

CDC: Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% το 2020 στις ΗΠΑ

CDC: Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% το 2020 στις ΗΠΑ

CDC: Το χάσμα μεταξύ των μαύρων και των λευκών γυναικών αυξήθηκε επίσης κατά τον πρώτο χρόνο που επικράτησε η πανδημία COVID-19, δείχνουν νέα στοιχεία.

Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε το 2020 στις ΗΠΑ, ως πιθανή ένδειξη του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στα αποτελέσματα της μητρικής υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση. Τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC – δείχνουν ότι το συνολικό ποσοστό μητρικών θανάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 20,1 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις το 2019 σε 23,8 θανάτους ανά 100.000 το 2020, σημειώνοντας αύξηση 18%. Το ποσοστό έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 37% από το 2018, όταν υπήρχαν 17,4 θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις.

Συνολικά, 861 γυναίκες το 2020 φέρεται να πέθαναν είτε κατά τη διάρκεια είτε εντός 42 ημερών από το τέλος της εγκυμοσύνης τους, σε σύγκριση με 754 γυναίκες το 2019 και 658 το 2018. Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Ζωτικής Στατιστικής του CDC και περιλαμβάνουν μητρικούς θανάτους που συνδέονται με την εγκυμοσύνη ή τη διαχείρισή της. Δεν περιλαμβάνονται θάνατοι από τυχαία αίτια.

Τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας το 2020 αυξήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές και φυλετικές ομάδες στην έκθεση, με μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στα ποσοστά θανάτων των Ισπανόφωνων και Μαύρων γυναικών. Οι μαύρες γυναίκες είχαν το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας από τις τρεις φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με 55,3 θανάτους για κάθε 100.000 γεννήσεις. Αυτό το ποσοστό ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τους 19,1 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις μεταξύ των λευκών γυναικών –μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι το 2019– και περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από το ποσοστό 18,2 θανάτων ανά 100.000 μεταξύ των Ισπανόφωνων γυναικών.

Ωστόσο, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μεταξύ των Ισπανόφωνων γυναικών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019 έως το 2020, κατά 44% σε σύγκριση με αύξηση 26% στις μαύρες γυναίκες και 7% στις λευκές γυναίκες. Ανά ηλικία, οι γυναίκες 40 ετών και άνω είχαν τόσο το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας όσο και τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019. Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας για τις γυναίκες 40 ετών και άνω ήταν 107,9 θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις το 2020, αύξηση 43% από το 2019 και 7,8 φορές υψηλότερη από το ποσοστό 13,8 ανά 100.000 γεννήσεις για γυναίκες κάτω των 25 ετών.

Τα δεδομένα παρακολούθησης από το CDC δείχνουν ότι 82 θάνατοι μεταξύ εγκύων με τη νόσο Covid φέρεται να σημειώθηκαν το 2020. Και παρόλο που τα τελευταία στοιχεία δεν ορίζουν εάν οι θάνατοι συνέβησαν από τον COVID-19, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους άμεσους και έμμεσους κινδύνους για την υγεία που φέρει πανδημία του COVID-19 για τις έγκυες γυναίκες. Το CDC προειδοποιεί ότι έγκυες είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον COVID-19. Μια μελέτη του CDC που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο και επικεντρώθηκε στο Μισισιπή βρήκε επίσης υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών με μόλυνση από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – καμία από τις οποίες δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως – σε σύγκριση με γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που είχαν λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η πανδημία διατάραξε επιπλέον τη μητρική υγειονομική περίθαλψη, οδηγώντας στην αλλαγή ή ακύρωση των προγεννητικών επισκέψεων, στα νοσοκομειακά πρωτόκολλα που ορίζουν ποιος θα μπορούσε να είναι με τη μητέρα κατά τον τοκετό και ακόμη και στο κλείσιμο ορισμένων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τοκετό. Επιπλέον, ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% το 2020, από περισσότερες από 38.000 γεννήσεις το 2019 σε περισσότερες από 45.000. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης αυξημένα επίπεδα ζητημάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος σε πολλές εγκύους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός εγκύων κατά της Covid δεν συνδέεται με επιπλοκές τοκετού

H Merck στον αγώνα αντιμετώπισης της μητρικής θνησιμότητας με χορήγηση επιπλέον 150 εκατ. δολαρίων

Όταν η ανισότητα στην υγεία έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".