Πολιτική Υγείας

CDC: Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% το 2020 στις ΗΠΑ

CDC: Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% το 2020 στις ΗΠΑ

CDC: Το χάσμα μεταξύ των μαύρων και των λευκών γυναικών αυξήθηκε επίσης κατά τον πρώτο χρόνο που επικράτησε η πανδημία COVID-19, δείχνουν νέα στοιχεία.

Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξήθηκε το 2020 στις ΗΠΑ, ως πιθανή ένδειξη του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στα αποτελέσματα της μητρικής υγείας, σύμφωνα με νέα έκθεση. Τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC – δείχνουν ότι το συνολικό ποσοστό μητρικών θανάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 20,1 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις το 2019 σε 23,8 θανάτους ανά 100.000 το 2020, σημειώνοντας αύξηση 18%. Το ποσοστό έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 37% από το 2018, όταν υπήρχαν 17,4 θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις.

Συνολικά, 861 γυναίκες το 2020 φέρεται να πέθαναν είτε κατά τη διάρκεια είτε εντός 42 ημερών από το τέλος της εγκυμοσύνης τους, σε σύγκριση με 754 γυναίκες το 2019 και 658 το 2018. Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Ζωτικής Στατιστικής του CDC και περιλαμβάνουν μητρικούς θανάτους που συνδέονται με την εγκυμοσύνη ή τη διαχείρισή της. Δεν περιλαμβάνονται θάνατοι από τυχαία αίτια.

Τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας το 2020 αυξήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές και φυλετικές ομάδες στην έκθεση, με μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στα ποσοστά θανάτων των Ισπανόφωνων και Μαύρων γυναικών. Οι μαύρες γυναίκες είχαν το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας από τις τρεις φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με 55,3 θανάτους για κάθε 100.000 γεννήσεις. Αυτό το ποσοστό ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τους 19,1 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις μεταξύ των λευκών γυναικών –μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι το 2019– και περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από το ποσοστό 18,2 θανάτων ανά 100.000 μεταξύ των Ισπανόφωνων γυναικών.

Ωστόσο, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας μεταξύ των Ισπανόφωνων γυναικών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019 έως το 2020, κατά 44% σε σύγκριση με αύξηση 26% στις μαύρες γυναίκες και 7% στις λευκές γυναίκες. Ανά ηλικία, οι γυναίκες 40 ετών και άνω είχαν τόσο το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας όσο και τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2019. Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας για τις γυναίκες 40 ετών και άνω ήταν 107,9 θάνατοι για κάθε 100.000 γεννήσεις το 2020, αύξηση 43% από το 2019 και 7,8 φορές υψηλότερη από το ποσοστό 13,8 ανά 100.000 γεννήσεις για γυναίκες κάτω των 25 ετών.

Τα δεδομένα παρακολούθησης από το CDC δείχνουν ότι 82 θάνατοι μεταξύ εγκύων με τη νόσο Covid φέρεται να σημειώθηκαν το 2020. Και παρόλο που τα τελευταία στοιχεία δεν ορίζουν εάν οι θάνατοι συνέβησαν από τον COVID-19, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους άμεσους και έμμεσους κινδύνους για την υγεία που φέρει πανδημία του COVID-19 για τις έγκυες γυναίκες. Το CDC προειδοποιεί ότι έγκυες είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον COVID-19. Μια μελέτη του CDC που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο και επικεντρώθηκε στο Μισισιπή βρήκε επίσης υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών με μόλυνση από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – καμία από τις οποίες δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως – σε σύγκριση με γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που είχαν λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η πανδημία διατάραξε επιπλέον τη μητρική υγειονομική περίθαλψη, οδηγώντας στην αλλαγή ή ακύρωση των προγεννητικών επισκέψεων, στα νοσοκομειακά πρωτόκολλα που ορίζουν ποιος θα μπορούσε να είναι με τη μητέρα κατά τον τοκετό και ακόμη και στο κλείσιμο ορισμένων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τοκετό. Επιπλέον, ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% το 2020, από περισσότερες από 38.000 γεννήσεις το 2019 σε περισσότερες από 45.000. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης αυξημένα επίπεδα ζητημάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος σε πολλές εγκύους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός εγκύων κατά της Covid δεν συνδέεται με επιπλοκές τοκετού

H Merck στον αγώνα αντιμετώπισης της μητρικής θνησιμότητας με χορήγηση επιπλέον 150 εκατ. δολαρίων

Όταν η ανισότητα στην υγεία έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έλλειψη βρεφικών τροφών - O FDA αναφέρει ξεπερασμένο σύστημα και θέματα εκπαίδευσης

Ο Οργανισμός είχε δηλώσει προηγουμένως στο Κογκρέσο ότι οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν έμαθαν για την καταγγελία μέχρι τον Φεβρουάριο λόγω καθυστερήσεων στην αλληλογραφία και της αποτυχίας κλιμάκωσης των ισχυρισμών του υπαλλήλου της Abbott.

Αυστραλία: Η κυβέρνηση διπλασιάζει τον αριθμό των νοσηλευτών που εντάσσονται στην SA Health

Αυστραλία: Ο αριθμός των πτυχιούχων νοσηλευτών που θα ενταχθούν στα νοσοκομεία της Νότιας Αυστραλίας θα διπλασιαστεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός σχεδίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση. 

ΠΟΥ: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας

ΠΟΥ: Ειδικοί από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα.

Οι ΗΠΑ ηγούνται νέων δεσμεύσεων για την καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών

Η Power δήλωσε ότι μια πλήρης πορεία των θεραπευτικών πακέτων διαρκεί αρκετές εβδομάδες και απαιτεί παρακολούθηση από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, ενώ η θεραπεία κοστίζει λίγο περισσότερο από 100 δολάρια ανά παιδί.

Πώς χορηγήθηκε η ομοσπονδιακή εκπαιδευτική βοήθεια COVID-19 σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ

Περαιτέρω κονδύλια έκτακτης βοήθειας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση διατέθηκαν μέσω των νόμων “Φροντίζει” CARES και “Συμπληρωματικές πιστώσεις για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τον κορωνοϊό”  CRRSA.