Επιστημονικά Νέα

44% μείωση μητρικής θνησιμότητας από το 1990

44% μείωση μητρικής θνησιμότητας από το 1990

Κατά 44% φαίνεται να μειώθηκε η μητρική θνησιμότητα από το 1990, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( Π.Ο.Υ. )

Έκθεση των Π.Ο.Υ., UNICEF, UNFPA, Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και τοy Τμήματος Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών παρατηρεί σημαντική διαφορά και επισημαίνει πρόοδο στα νούμερα Μητρικής Θνησιμότητας το φαινόμενο της οποίας ακολούθησε καθοδική πορεία δηλαδή μειώθηκε τις τάξεως του 44% από το 1990.

Συγκεκριμένα, η Μητρική Θνησιμότητα μειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τις 532.000 περιπτώσεις το 1990, στις 303.000 το 2015. Αυτό ισούται με 216 θανάτους ανά 100.000 γέννες παγκοσμίως, σε σύγκριση με τους 385 θανάτους το 1990. Ως Μητρική Θνησιμότητα, ορίζεται το φαινόμενο κατά το οποίο μια γυναίκα πεθαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή και 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού της.

«Μέσα στους στόχους της νέας χιλιετίας ήταν και η μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού και έγιναν μεγάλες προσπάθειες για αυτό» είπε η Δρ Φλάβια Μπούστρεο, Υπεύθυνη για την Υγεία της Γυναίκας, της Οικογένειας και των Παιδιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Τα τελευταία 25 χρόνια ο κίνδυνος να πεθάνει μια γυναίκα από αιτίες που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Αυτή είναι μια πραγματική πρόοδος όμως δεν είναι αρκετή αφού γνωρίζουμε καλά πως μπορούμε να αποτρέψουμε εντελώς αυτά τα γεγονότα μέχρι το 2030, και θα δουλέψουμε για το σκοπό αυτό».

Ένας τόσο υψηλός στόχος, χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια όπως παραδέχεται ο Δρ Μπαμπατούντε Οσοτιμέχιν, Γενικός Διευθυντής του UNFPA. «Πολλές χώρες με υψηλά επίπεδα Μητρικής Θνησιμότητας πρόκειται να δουν μικρή ή μηδενική πρόοδο αν δεν αυξηθεί ο τωρινός αριθμός μαιών», είπε. «Αν δεν κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τώρα, το 2030 θα είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με έναν χαμένο στόχο σε σχέση με το φαινόμενο».

Παρά τα χαμηλά παγκόσμια ποσοστά, μόνο 9 χώρες κατάφεραν να επιτύχουν το στόχο της μείωσης του φαινομένου κατά 75% και αυτές είναι το Μπουτάν, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Καμπόντια, το Ιράν, το Λάος, οι Μαλδίβες, η Μογγολία, η Ρουάντα και το Τιμόρ. Παρόλη τη μείωση, σε πολλές από αυτές τις χώρες το φαινόμενο της Μητρικής Θνησιμότητας συνεχίζει να εμφανίζεται σε υψηλότερα ποσοστά από αυτά του παγκόσμιου μέσου όρου. «Η εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών, είναι το κλειδί για την επιβίωση των ίδιων αλλά και των παιδιών τους αφού η εκπαίδευση τους παρέχει τη γνώση να κρίνουν τις παραδοσιακές πρακτικές από τις οποίες κινδυνεύουν οι ζωές τους» δηλώνει η υπεύθυνη Διευθύντρια της UNICEF.

Μέχρι το τέλος του έτους, περίπου το 99% των μητρικών θανάτων θα έχουν συμβεί σε αναπτυσσόμενες χώρες με την Υπο Σαχάρια Αφρική να μετρά 2 στους 3 (66%) θανάτους. Και αυτό όμως αποτελεί τεράστια βελτίωση αφού η συγκεκριμένη περιοχή κατάφερε μείωση του φαινομένου κατά 45%. Η μεγαλύτερη βελτίωση όμως παρατηρήθηκε στην Ανατολική Ασία όπου τα ποσοστά μειώθηκαν κατά 72% όταν γενικότερα στις αναπτυσσόμενες περιοχές, η Μητρική Θνησιμότητα έπεσε στο 48% μεταξύ 1990 και 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατίνα ενθαρρύνετε το παιδί σας να γράφει με το χέρι

Επιστήμονες χαρτογραφούν το ανθρώπινο πρωτέωμα

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

Για να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα διαφορετικά παθογόνα, τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μια σειρά υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων των Τ βοηθητικών κυττάρων τύπου 17

Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη

Γρίπη και κορωνοϊός: Ερχόμαστε στην εποχή, όπου πέρα από τον κορωνοϊό, καλπάζει και η γρίπη. Ποια είναι η βασική τους διαφορά και πως μπορούμε να αποφύγουμε να νοσήσουμε; Ο κορωνοϊός επιβιώνει στο δέρμα πέντε φορές περισσότερο από τη γρίπη, σύμφωνα με μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στο ανθρώπινο δέρμα […]