Πολιτική Υγείας

Αύξηση της αποζημίωσης εφημεριών στο ΕΣΥ αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου

Αύξηση της αποζημίωσης εφημεριών στο ΕΣΥ αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου

Αυξάνονται αναδρομικά οι αποζημιώσεις για την εφημερία των γιατρών του ΕΣΥ από 01/01/2024.

Αναδρομική αύξηση 20% από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις αποζημιώσεις των εφημεριών του ΕΣΥ, σύμφωνα με διάταξη που περιγράφεται στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές, που αυτή τη στιγμή υπόκειται σε διαβούλευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, με την ίδια ρύθμιση εισάγονται οι ακόλουθες αλλαγές:

 • Η αποζημίωση εφημερίας θα επεκταθεί και στους νόμιμους εκπροσώπους των δικαιούχων.
 • Από 530 σε 636 ευρώ θα αυξηθεί η μηνιαία πληρωμή για τους προϊσταμένους ιατρών που απαλλάσσονται από τις εφημερίες.
 • Αυξάνεται κατά 5% το ανώτατο μισθολογικό όριο των γιατρών στο ΕΣΥ.

 

Η πρόσφατα προτεινόμενη δομή αποζημίωσης έχει ως εξής:

 • Για καθημερινές εφημερίες έως τις 10 μ.μ., εφαρμόζεται η αντίστοιχη ωριαία χρέωση.
 • Για καθημερινή νυχτερινή υπηρεσία, από τις 10 π.μ. έως τις 6 π.μ., προστίθεται επιπλέον 15% στο ωρομίσθιο για τις νυχτερινές ώρες.
 • Για τις ημερήσιες εφημερίες τις Κυριακές και τις ειδικές αργίες, από τις 6 το πρωί έως τις 22:00, προστίθεται επιπλέον 25% στο ωρομίσθιο για αυτές τις ώρες.
 • Για νυχτερινή εφημερία τις Κυριακές και τις ειδικές αργίες, από τις 10 π.μ. έως τις 6 π.μ., προστίθεται επιπλέον 30% στο ωρομίσθιο για τη νυχτερινή εργασία.
 • Τα συνολικά ποσά για δεκαεπτά ή εικοσιτετράωρα ενεργού εφημερίας, όπως ισχύει, προσαυξάνονται στη συνέχεια κατά 31,80 ευρώ.

Τα ωρομίσθια των εφημεριών, με βάση τον βαθμό ή το επίπεδο, έχουν ως εξής:

 • Συντονιστής Διευθυντής και Καθηγητής Πανεπιστημίου: 8,90 ευρώ.
 • Διευθυντής Πανεπιστημίου και Αναπληρωτής Καθηγητής: 8,46 ευρώ.
 • Επιμελητής 1 και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου: 8,08 ευρώ.
 • Επιμελητής Β’, Λέκτορας, και Διπλωματούχοι Ιατροί αμειβόμενοι με ενιαίο μισθό: 7,06 ευρώ.
 • Μισθωτός Ειδικός: 5,38 ευρώ.

 

Γιατροί που υπηρετούν ως Διευθυντές Συντονιστές σε Νοσοκομεία Ζώνης 1, Διευθυντές Πανεπιστημιακών Κλινικών, Διευθυντές Εργαστηρίων και Μονάδων, καθώς και οι γιατροί που κατέχουν τον τίτλο του Διευθυντή και απαλλάσσονται από εφημερίες, καθώς και εκείνοι που καλύπτουν νομίμως τους ελλείποντες Συντονιστές και Διευθυντές με τις διατάξεις αυτές, θα λαμβάνει μηνιαία καταβολή 636 ευρώ ως αποζημίωση εφημερίας.

Η απουσία διευθυντικών στελεχών και των νόμιμων αναπληρωτών τους για υπηρεσιακούς λόγους, μέχρι δεκαπέντε ημέρες το μήνα κατ’ ανώτατο όριο, δεν επηρεάζει την καταβολή της εφημερίας. Ωστόσο, για άλλους τύπους απουσιών, η αποζημίωση θα προσαρμοστεί ανάλογα. Το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ καθορίζεται ως το ποσό που αντιστοιχεί στον τελικό βασικό μισθό (Μ.Κ. 16) ενός Συντονιστή Διευθυντή, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 2.163 (προηγουμένως πολλαπλασιασμένο με συντελεστή 2,06).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ανώτατα όρια μισθών δεν περιλαμβάνουν αμοιβές που λαμβάνουν οι γιατροί για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς των Υγειονομικών Περιφερειών (Ε.Λ.Κ.Ε.Α.).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινά σήμερα η ενιαία ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων - Τι λέει ο υπουργός;

Γεωργιάδης: Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία

Π.Χαλβατσιώτης:Το burnout στους παθολόγους είναι πολύ πιο ουσιαστικό από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα

Tα νοσοκομεία έχουν υψηλά αποθεματικά και ληξιπρόθεσμα 1,4 δισ. ευρώ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.