ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μάριος Θεμιστοκλέους
Υφυπουργός Υγείας
video

Μ.Θεμιστοκλέους -healthweb: Το management του ΕΣΥ θα βρίσκεται υπό την εποπτεία νέου φορέα το 2024

‘’Το 2024 η διοικητική και το management του ΕΣΥ να βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός νέου φορέα, αποκάλυψε ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους στην διαδικτυακή εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και συνεχίζοντας είπε  ότι ο Υγειονομικός χάρτης θα επιτευχθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Παράλληλα μέσα από την συνέντευξη βγήκε και η είδηση, μεταξύ άλλων,  ότι «Αρχές της επόμενης χρονιάς θα παρουσιαστεί η συνολική πρόταση για προσπάθεια ενίσχυσης των αμοιβών των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.»

Αναλυτικότερα , η  εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr φιλοξενούμε   τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Συζητάμε για τη δουλειά που γίνεται στο ΕΣΥ, τα νοσοκομεία, την ΕΚΑΠΥ καθώς και το ΕΚΑΒ, ενώ μιλάμε και για τα προβλήματα και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αρχικά, ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε την εικόνα των νοσοκομείων και του ΕΣΥ σήμερα , λέγοντας  ότι:  «Τα νοσοκομεία μας βρίσκονται σε πλήρη παραγωγικότητα, βοηθώντας πάρα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας την ώρα που διακυβεύεται το πολυτιμότερο αγαθό – το αγαθό της υγείας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια, έτσι ώστε να έχουμε αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες, μέσα από 3 πυλώνες:

  • Ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με προγράμματα συνολικού κόστους που ξεπερνά το 1,5 δισεκ. ευρώ.
  • Η ψηφιακή αναβάθμιση όλου του τομέα της Υγείας, αλλά ιδιαίτερα των νοσοκομείων μέσα από την ψηφιακή ενοποίηση και την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, μαζί με τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς και με πολλές ακόμη εφαρμογές και το έργο αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024.
  • Το προσωπικό, τόσο μέσα από οικονομικές ενισχύσεις όσο και με τις διορθώσεις εντός του συστήματος, για να καλυφθούν κενά εκεί που υπάρχουν.»

Ερωτηθείς για τον νέο υγειονομικό χάρτη, ο Υφυπουργός Υγείας είπε ότι : «Έχουμε κάνει την αξιοποίηση των δεδομένων. Ο υγειονομικός χάρτης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κλείσιμο κάποιας δομής κάποιου. Ο αριθμός των κρεβατιών στη χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουμε περισσότερα κρεβάτια από όσα χρειαζόμαστε. Χρειάζεται όμως μια καλύτερη γεωγραφική κατανομή, όσον αφορά το νοσοκομειακό χάρτη. Σίγουρα εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα δούμε μια συνολικότερη αναδιοργάνωση της διοικητικής υπηρεσίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έτσι ώστε το Υπουργείο Υγείας να διαδραματίζει έναν πιο στρατηγικό και ελεγκτικό ρόλο. Η διοικητική και το management του ΕΣΥ να βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός νέου φορέα. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια αναδιάρθρωση των υγειονομικών περιφερειών, βελτιώνοντας την σημερινή γεωγραφική κατανομή του για να μπορέσουμε να περάσουμε ακολούθως στα νοσοκομεία. Εκεί θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να είναι πιο παραγωγικές. Αυτό βασικά είναι ο υγειονομικός χάρτης και αυτό θα επιτευχθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.»

Σε διευκρινιστική  ερώτηση : Εάν ο υγειονομικός χάρτης θα δημιουργηθεί με παλιά υλικά του 2010 και του 2012 διότι  παρουσιάστηκε πριν λίγες ήμερες μια μελέτη όπου είχε στοιχεία του 2010 και 2013, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι : «Τα δικά μας στοιχεία που είναι και η δική μας ευθύνη είναι απολύτως τα δεδομένα της συγκεκριμένης στιγμής, real data. Σε κάποια πράγματα υστερούμε ακόμη, όσον αφορά τα στοιχεία, αλλά έχουμε δρομολογήσει τα ψηφιακά συστήματα που σας ανέφερα προηγουμένως, έτσι ώστε να τα έχουμε.»

Για τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει  έλλειψη πιστώσεων ή και σπατάλη στα νοσοκομεία , ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό: «Στον προϋπολογισμό που συζητείται στην Βουλή και ψηφίζεται την Κυριακή, για πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλο οικονομικό μέρος όσον αφορά τον τομέα της υγείας. Σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2023, υπάρχει μια αύξηση 980 εκατομμυρίων συνολικά στον τομέα της υγείας και 480 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι τομέας της υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αυτή. Δεύτερον, για την σπατάλη στα νοσοκομεία, ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάλυσης των δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε. Μετά από πάρα πολλά χρόνια τα νοσοκομεία θα πάρουν προϋπολογισμούς στην αρχή της χρονιάς, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν και να κάνουν το στρατηγικό τους πλάνο για ό,τι αφορά την λειτουργία τους – από τις προμήθειες μέχρι και την πλήρη διάταξη του νοσοκομείου, έχοντας τον προϋπολογισμό από την αρχή. Δεν πρόκειται για εξοικονόμηση πόρων έτσι ώστε να μειώσουμε σε απόλυτο αριθμό τα χρήματα. Όμως σκοπός είναι τα χρήματα των φορολογούμενων να πιάνουν τόπο.»

Η δημοσιογράφος Νικολέτα Ντάμπου , ανέφερε στον υπουργό ,  το παράδοξο γεγονός ότι  υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία  όπως το  Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, τα οποία  δεν έχουν μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, ενώ έχουν κάποια μικρότερα περιφερειακά. Είναι ένα ζήτημα λοιπόν εάν υπάρξει ένας εξορθολογισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Ο Υφυπουργός Υγείας είπε  σχετικά πως: «Ελάχιστα μεγάλα νοσοκομεία δεν έχουν μηχανήματα, ενώ τα χρειάζονται. Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα έχουμε πλέον πλήρη σχεδιασμό όλων των ιατροτεχνολογικών συστημάτων που έχουμε, για να μην παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα. Δεν αποτελεί συνήθη πρακτική αυτό για το ΕΣΥ, αλλά είναι καθήκον μας και εκεί όπου παρουσιάζεται να το διορθώσουμε.»

Κάποια νοσοκομεία έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαγνώσεις των αξονικών και των μαγνητικών σε πολύ υψηλές τιμές. Γιατί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας δεν προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό, αφού θα κοστίζει λιγότερο;

Ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι οι  τιμές είναι υψηλές και εξήγησε ότι «Δεν είναι ότι δεν προχωράμε στην πρόσληψη του προσωπικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχει γίνει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, το αν είναι υψηλές οι τιμές αυτό που ονομάζετε εσείς, είναι γιατί δεν βρέθηκε μόνιμο προσωπικό είτε δεν βρέθηκε καν επικουρικό προσωπικό, για να καλύψει τη θέση. Στις ειδικότητες που έχουμε πρόβλημα στη χώρα μας, όπως στους ακτινολόγους, τους αναισθησιολόγους και τους παθολόγους, υπάρχει πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτή η τακτική εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό, έχουν εξαντληθεί όλες σχεδόν οι προσπάθειες, έχουν προκηρυχθεί θέσεις μόνιμου προσωπικού, έχουν προκηρυχθεί θέσεις επικουρικού προσωπικού, έχουμε απευθύνει συνεργασία με ιδιώτες. Από τη στιγμή που αυτά τα 3 δεν καλύπτονται, φυσικά θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και να προχωρήσουμε σε σύμβαση με ιδιώτες. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο εργαστηριακός τομέας από θέμα γιατρών έχει τα προβλήματά του και με αυτό τον τρόπο βρίσκουμε λύση, έτσι ώστε αυτό που απαιτείται για τον πολίτη να μην διαταράσσει τη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι προκηρύξεις βγαίνουν ειδικά στις θέσεις που έχουμε ανάγκη. Αλλά αν συνεχίζουν να παρουσιάζονται ανάγκες, παρά την προκήρυξη μιας θέσης, τότε θα γίνουν όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να έχουμε την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.»

Τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων αποτελούν ένα ακόμη ‘’αγκάθι ‘’ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουν φτάσει στα 1.350 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο λέει ότι τα 650 εκατομμύρια είναι από το clawback που δεν έχει εισπραχθεί ακόμη. Και όλο να πληρωθεί, όμως, θα πρέπει να βρεθούν άλλα 700 εκατομμύρια. Πώς θα συμβεί αυτό, αφού δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό;

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναγνώρισε το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι: «Πέρα από τον αρκετά αυξημένο προϋπολογισμό σε σύγκριση με πέρσι, θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε αφαιρώντας το clawback να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Τα ληξιπρόθεσμα είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι διαχρονικό στο σύστημα υγείας και παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια. Πάντα υπήρχαν ληξιπρόθεσμα και δεν είναι η εξήγησή τους τόσο απλοϊκή όσο ότι φταίει η διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου. Άλλωστε πίσω από τα ληξιπρόθεσμα υπάρχει η εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος είναι ασθενής και δεν έχει καλυφθεί με πλήρη χρησιμοποίηση του προϋπολογισμού. Είναι πολυπαραγοντικό το φαινόμενο με πολλές αιτίες που συμβάλλουν στη δημιουργία των ληξιπρόθεσμων, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση. Πάνω από όλα, πέρα από την οικονομική διαχείριση, είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους δημιουργίας των ληξιπρόθεσμων.»

Τι συμβαίνει όμως με την αξιολόγηση των Διοικητών στα κρατικά νοσοκομεία και τα κριτήρια για τις  νέες προσλήψεις,  αφού έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις κακοδιαχείρισης διοικητών στα νοσοκομεία τους και οι οποίοι δεν έχουν απομακρυνθεί . Ο Υφυπουργός μας απαντά: «Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου υπήρξε κακοδιαχείριση από τους διοικητές, ήμασταν πάρα πολύ αυστηροί. Με αυτό τον τρόπο και κυρίως χρησιμοποιώντας πλέον δείκτες (KPIs) που έχουν συνδεθεί και με την αμοιβή τους, μπορούμε να αξιολογούμε τους διοικητές σε καθημερινή βάση.»

Ένας διοικητής νοσοκομείου μπορεί να ξαναπροσληφθεί, ακόμα και αν έχει καθαιρεθεί.  Διαβάζοντας τον νόμο διαπιστώνει κάποιος και το επιβεβαιώνουν  όσοι γνωρίζουν από προσλήψεις ότι θα ξανά προσληφθούν οι ίδιοι διοικητές αφού θα έχουν τα μόρια της διοικήσεως στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ποιος θα τους εμποδίσει να ξανά είναι;

Ο κ. Θεμιστοκλέους σχολιάζει σε σχέση με αυτό: «Δεν είναι αυτοσκοπός μας να εμποδίσουμε κάποιον από το να ξαναπροσληφθεί. Αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην διοίκηση η διαδικασία με πολύ μεγάλη εμπλοκή του ΑΣΕΠ, τεστ δεξιοτήτων και μόρια. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία πάρα πολύς κόσμος θα προχωρήσει με αξιοκρατικά κριτήρια και δεν είναι αυτοσκοπός να αποκλειστούν κάποιοι διοικητές. Πέρα από τους κακούς διοικητές, οι υπόλοιποι διοικητές ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι κράτησαν τα νοσοκομεία στην πανδημία και την ώρα που άλλα συστήματα ευρωπαϊκών χωρών και οργανωμένα και πιο πλούσια από τη δική μας χώρα, δεν άντεξαν.» Όσο για την προϋπόθεση ενός υποψηφίου να έχει 5 έτη προϋπηρεσίας στη διοίκηση, ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για οποιονδήποτε τομέα και όχι μονάχα τον τομέα της Υγείας.

  • Εμείς στο healthweb , θυμίζει η δημοσιογράφος ότι γράψαμε πολλές φορές ότι είχαν διοριστεί οι διοικητές χωρίς τις διαδικασίες προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος μέσω ΑΣΕΠ αλλά δεν έγινε τίποτα αφού ήταν καθαρά κομματική άνθρωποι όπως ήταν και οι προηγούμενοι  και οι  πιο προηγούμενοι  και πάει λέγοντας. Κάποιοι λοιπόν χρεοκόπησαν τα  νοσοκομεία τους και τώρα θα ξανά τοποθετηθούν με το νέο νόμο. Είναι νόμιμο και ηθικό να μπαίνουν  τέτοια κριτήρια που να τους επιβραβεύουν;

Ένα ακόμη ‘’αγκάθι’’ είναι οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων . Ο ίδιος ο κ. Θεμιστοκλέους το ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από τους διοικητές των νοσοκομείων. Όμως ο νόμος 4412 τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν μέχρι και 30.000 ευρώ απευθείας αναθέσεις και δεν ελέγχονται για τις κατατμήσεις που κάνουν, όπως είπε η Νικολέτα Ντάμπου για να απαντήσει , μεταξύ άλλων , ο Υφυπουργός Υγείας  ότι «Υπάρχει πλέον ο μηχανισμός που αφορά σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και των διοικητών και στις υγειονομικές περιφέρειες και σε εμάς πιο κεντρικά, η αυστηρή παρακολούθηση, έτσι ώστε να μειωθεί το ποσοστό των απευθείας αναθέσεων.»

Τι αλλάζει στα DRGs και στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων; Δεν θα αποζημιώνεται ένα νοσοκομείο, αλλά θα αποζημιώνεται η ΥΠΕ. Γιατί γίνεται αυτό; Εφόσον ο κύριος Μεσσαρόπουλος – Πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ- είπε ότι μπορεί να γίνει ανά νοσοκομείο. Ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι: «Μια από τις βελτιώσεις που θα φέρουν τα DRGs στο σύστημα είναι ότι κάθε νοσοκομείο θα αμείβεται ανάλογα με το παραγόμενο έργο που είναι το DRG. Οπότε φεύγει από την ευχέρεια κάποιου να καθορίζει τα χρήματα με βάση άλλους δείκτες. Ο απόλυτος δείκτης θα είναι τα DRGs. Εάν ένα νοσοκομείο έχει κάνει αυτό το έργο, θα πληρωθεί για αυτές τις επιχειρήσεις.»

Ένα ερώτημα σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ είναι γιατί, ενώ θα έπρεπε να καταβάλει στα νοσοκομεία ετησίως 901 εκατομμύρια ευρώ, κατέβαλε 721 εκατομμύρια του 2022; Εάν τα DRGs που θα του υποβληθούν το 2024 είναι 200 εκατομμύρια, θα καταβάλει 200 εκατομμύρια μόνο; Ο κ. Θεμιστοκλέους εξηγεί: «Η φιλοσοφία είναι από το 2025, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα, τα χρήματα να μεταφερθούν όλα στον ΕΟΠΥΥ, αυτά που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή και το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε πλέον τα νοσοκομεία να πληρώνονται ανάλογα με τις πράξεις τις οποίες έχουν κάνει. Άρα δεν θα υφίσταται το πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή, καθώς αλλά χρήματα διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας, αλλά διαχειρίζονται. Με την πλήρη εφαρμογή των DRGs από το 2025, όλα τα χρήματα θα είναι στον ΕΟΠΥΥ.»

Πώς αξιολογεί ο Υφυπουργός την ΕΚΑΠΥ; «Μέχρι στιγμής η ΕΚΑΠΥ έχει να βγάλει έναν μεγάλο διαγωνισμό και έχουν επιτευχθεί εξοικονομήσεις. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Η ΕΚΑΠΥ να μην ξεχνάμε ότι είναι ένας οργανισμός που πρόσφατα πήρε την νέα μορφή και ενισχύθηκε με προσωπικό. Ήδη μπορώ να πω ίσως ένα από τα πιο δημιουργικά είναι το σύστημα παραγγελιοληψίας φαρμάκων στα νοσοκομεία, που διορθώνει παρά πολλά πράγματα, μας δίνει πολλά στοιχεία σε real time, μπορεί να υπολογίσει το clawback σε άμεσο χρόνο και έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΕΚΑΠΥ.»

Πώς όμως ο κ. Θεμιστοκλέους είναι αισιόδοξος ότι από το 2024 οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα είναι πραγματικοί; «Το πρώτο πράγμα που έχει γίνει είναι να μπορούν να έχουν τα νοσοκομεία έτοιμους τους προϋπολογισμούς από την αρχή της χρονιάς και με βάση τους δείκτες που είχαμε από την προηγούμενη λειτουργία να κάνουμε μια καλύτερη κατανομή των χρημάτων και να μειώσουμε τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού από τον μήνα Αύγουστο-Σεπτέμβριο, που ήταν πάγια τακτική των νοσοκομείων. Το μεγαλύτερο πράγμα που ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε είναι ο αυξημένος προϋπολογισμός που έχουμε – 500 εκατομμύρια σε σύγκριση με πέρσι.»

Σημείωσε η Νικολέτα Ντάμπου ότι ‘’ Οι ίδιοι οι διοικητές  θα τους υποβάλουν με το ίδιο προσωπικό τι θα αλλάξει; Εξάλλου όπως μόνο  εμείς στο HEALTHWEB έχουμε γράψει πολλές φορές και δικαιωθήκαμε οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων  είναι πλασματικοί  και δυστυχώς θα παραμείνουν κύριε Υπουργέ.  -Γιατί τις μη εισπράξεως  του claw back θα τις γράφουν, τα παλαιότερα έσοδα θα τα αναγράφουν- αφού έτσι επιβάλλεται από την λογιστική και ου το κάθε εξής . Γιατί πιστεύετε ότι θα είναι ρεαλιστικοί ;

Χρηματοδότηση των  νοσοκομείων  και της Υγείας από το RRF

Ο κ. Θεμιστοκλέους ερωτήθηκε , επίσης  για την χρηματοδότηση των  νοσοκομείων  και της Υγείας από το RRF καθώς γίνεται πολύς λόγος . Παρόλα αυτά, ισχυρίστηκε η δημοσιογράφος ότι  λίγοι διαγωνισμοί έχουν προκηρυχθεί και ακόμα λιγότεροι έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύετε ότι θα γίνει κάτι καλό στο τέλος οι κάποιες που επιφανειακές επισκευές σε κτίρια…  άντε και κανένα μηχάνημα;
Απάντησε, μεταξύ άλλων,   ο Υφυπουργός ότι  «Είμαστε αρκετά καλά στους διαγωνισμούς, και όχι μόνο στους διαγωνισμούς. Υπάρχουν έργα που έχουμε ολοκληρώσει, όπως:

  • Η πνευμονολογική κλινική στο Παπανικολάου
  • Τα ΤΕΠ σε πάρα πολλά νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται

‘’Αυτή τη στιγμή και με βάση ειδικά τις καθυστερήσεις που είχαμε στο παρελθόν έχουμε μια πολύ καλή απορρόφηση των χρημάτων του RRF και στην κτιριακή υποδομή και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.» τόνισε .

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως τα έργα που αφορούν στην ψηφιακή τεχνολογία είναι πάρα πολλά και πολύ σύνθετα. Απαιτούν ειδικές γνώσεις τόσο για να προκηρυχθούν όσο και για να παραδοθούν, ενώ το χρονικό διάστημα του 2 ή 3 χρόνων είναι πάρα πολύ μικρό. Τι λέει ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά; «Το χρονικό διάστημα των 2-3 ετών καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εταιρείες που έχουν συμμετέχει στους διαγωνισμούς γνωρίζουν τους όρους. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό.»

  • Πολλή συζήτηση γίνεται και για τα big data σε όλο τον κόσμο, την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα άργησε να καταγραφεί στην ψηφιακή υγεία και περιμένουμε ακόμη τον ΕΟΦ να μας δώσει τις πωλήσεις των φαρμάκων τα 3 τελευταία χρόνια. Ο ΕΟΠΥΥ με την ΗΔΙΚΑ δεν ανταλλάσσουν στοιχεία και σίγουρα δεν παίρνουν στοιχεία τα πανεπιστήμια, οι φορείς, οι ερευνητές. Πότε θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τα χρήσιμα αυτά στοιχεία, έτσι ώστε να πηγαίνουν εκεί που πρέπει, να είναι χρήσιμα και ασφαλή και να μπορούν να βοηθήσουν την πραγματική έρευνα;

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο έχουμε σαν χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί ένα πολύ πρωτοπόρο σύστημα που στην Ευρώπη το έχουν άλλες μία με δύο χώρες. Υπάρχουν χώρες που ακόμη συνταγογραφούν σε χαρτάκι, μεγάλες και πολύ πλούσιες χώρες, για να τα βάζουμε όλα στη σωστή βάση. Υπάρχουν τομείς που υστερούμε. Όμως στο ψηφιακό κομμάτι, όπως π.χ. στο εμβολιαστικό, καταφέραμε να είμαστε πρωτοπόροι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όσον αφορά το θέμα των δεδομένων και των big data, βρίσκεται αυτή τη στιγμή μία μεγάλη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στην ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα. Η χώρα μας συμμετέχει σε αυτό. Θα υπάρξουν δεδομένα τα οποία θα είναι αξιοποιήσιμα, γιατί είναι 2 διαφορετικά πράγματα:

  • Δεδομένα τα οποία χειριζόμαστε εμείς ως κεντρική διοίκηση και έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
  • Στοιχεία τα οποία μπορούν να δίνονται δημόσια, σε πανεπιστήμια ή σε άλλους φορείς για να κάνουν έρευνες.

Προχωρώντας στη συζήτηση, ρωτήσαμε τον Υφυπουργό πώς θα γίνει να εργάζονται οι γιατροί στα νοσοκομεία με διαφορετικές συμβάσεις, διαφορετικό ωράριο και αμοιβές. Ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι: «Αρχές της επόμενης χρονιάς θα παρουσιαστεί η συνολική πρόταση για προσπάθεια ενίσχυσης των αμοιβών των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.»

Τέλος, για το ΕΚΑΒ ο Υφυπουργός είπε ‘ότι : «Παρουσιάστηκε τους προηγούμενους μήνες και είμαστε έτοιμοι για το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αρχές του 2024. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όπου έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για πλήρη αναβάθμιση του στόλου και αναφερόμαστε στα ασθενοφόρα. Θα έχουμε ενίσχυση των αεροδιακομιδών. Ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό το νομοσχέδιο για ενίσχυση της αεροδιακομιδής με 6 βάσεις που θα είναι και διάσωσης και έρευνας. Θα ενισχύσουν και το στόλο των υπαρχόντων, καθώς και θα έχουμε μια πλήρη αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να περάσουμε στη σύγχρονη εποχή. Από εκεί και πέρα θα γίνουν όλες οι διοικητικές ενέργειες, πράγματα που συζητούνταν στη χώρα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Όπως είχαμε εργαζομένους στα κέντρα υγείας να τους εντάξουμε στο προσωπικό του ΕΚΑΒ που δεν είναι συνδικαλιστικό το θέμα. Αλλά το ΕΚΑ θα πρέπει  να έχει πλήρως ανεπτυγμένο το προσωπικό του, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να καλύψουμε όλη τη χώρα με τις βάρδιες οι οποίες χρειάζονται για να είμαστε κοντά στον πολίτη, την ώρα που μας χρειάζεται.»

 

Δείτε αναλυτικά όλη την συνέντευξη στο βίντεο .