Πολιτική Υγείας

Αντόνιο Γκουτέρες: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις τροφικές προτεραιότητες

Αντόνιο Γκουτέρες: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις τροφικές προτεραιότητες

«Χρειάζονται βιώσιμες μέθοδοι κατανάλωσης και παραγωγής και λύσεις βασισμένες στη φύση. Απαιτείται η έξυπνη, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων - από τα αγροκτήματα μέχρι την αλιεία», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Αντόνιο Γκουτέρες: Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις τροφικές προτεραιότητες για να σώσει τον πλανήτη Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τα κράτη να αναθεωρήσουν τις διατροφικές τους προτεραιότητες την Πέμπτη, λέγοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται συστήματα τροφίμων που προστατεύουν το περιβάλλον. «Ο πόλεμος στον πλανήτη μας πρέπει να τελειώσει και τα συστήματα τροφίμων μπορούν να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε αυτή την ειρήνη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκουτέρες είπε ότι τα συστήματα τροφίμων «μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο» στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έως το 2030. Οι στόχοι περιλαμβάνουν τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία των οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής που περιορίζουν τα απόβλητα.

Ο Γκουτέρες είπε στους εκπροσώπους της συνόδου κορυφής για τα συστήματα τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι ο κόσμος χρειάζεται «λύσεις βασισμένες στη φύση». Σημείωσε ότι τα συστήματα τροφίμων σήμερα παράγουν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

«Είναι δυνατόν να θρέψουμε έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ παράλληλα θα προστατεύσουμε το περιβάλλον μας», είπε. «Χρειάζονται βιώσιμες μέθοδοι κατανάλωσης και παραγωγής και λύσεις βασισμένες στη φύση. Απαιτείται η έξυπνη, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων – από τα αγροκτήματα μέχρι την αλιεία», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν υπόψη το κάλεσμα του Γκουτέρες, ανακοινώνοντας ότι θα επενδύσουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αρκετά χρόνια για να προωθήσουν τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων. Ο κορυφαίος διπλωμάτης του κόσμου είπε ότι η διεθνής κοινότητα «διεξάγει πόλεμο ενάντια στη φύση – και θερίζει την πικρή σοδειά». Ανέφερε «κατεστραμμένες καλλιέργειες, μειωμένα εισοδήματα και χαλασμένα συστήματα τροφίμων».

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να «ανεβάσει» τα συστήματα τροφίμων και διατροφής έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που επηρεάζονται από συγκρούσεις ή έκτακτα περιστατικά κλίματος και να επενδύσει σε συστήματα πρόληψης της πείνας που προειδοποιούνται έγκαιρα. Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Πρόσθεσε ότι δύο δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με 462 εκατομμύρια λιποβαρείς.

Υπενθύμισε στους εκπροσώπους ότι σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται χάνεται ή πετιέται και είπε ότι η αλλαγή των συστημάτων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία. Ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν για να αυξήσουν την πρόσβαση σε υγιεινές δίαιτες, εκφράζοντας τη λύπη του ότι τα θρεπτικά τρόφιμα είναι «συχνά πολύ δαπανηρά ή απρόσιτα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δέσμευση μεγάλων εταιρειών για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η Guardian αλλάζει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για το περιβάλλον

Τρόποι να καάνουμε τη διατροφή μας πιό φιλική στο περιβάλλον

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά τον πλανήτη

Σώστε το πλανήτη τρώγοντας λιγότερο junk food… !

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει

Yποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω των διαφορών για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 συνεχίστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι, ενώ έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός προβλημάτων υγείας, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Υπάρχουν περισσότεροι από 189 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ και τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από 726.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του John's Hopkins Coronavirus Resource Center.

Προσπάθεια της FDA βελτίωσης της πρόσβασης στα ακουστικά βαρηκοΐας και μείωσης του κόστους για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Και οι δύο νομοθέτες έστειλαν στον FDA μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα ζητώντας κανονισμούς για τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή χωρίς καθυστέρηση.

Tα 5 νέα μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης παρουσίασε στο Εconomist ο Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης: Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις δημογραφικές προκλήσεις και τις πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση.

Συνεχίζεται η μάχη του Βασίλη Λεβέντη με τον κορωνοϊό-Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Βασίλης Λεβέντης: Για 25η ημέρα παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό.

Οι αστυνομικοί πρέπει να βλέπουν τον εμβολιασμό ως βασικό μέρος της δουλειάς τους, λέει ο Fauci

Κατά το 2020 και το 2021, 94 αξιωματικοί πέθαναν από πυρά. "Δεν ζούμε σε κενό ως άτομα. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί", δήλωσε ο Fauci την Κυριακή. "Και το κάνετε αυτό όχι μόνο προστατεύοντας τον εαυτό σας, αλλά προστατεύοντας τους ανθρώπους γύρω σας, κάνοντας εμβολιασμό".

Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την μάχη της μητέρας του Ντόρας με τον καρκίνο

Κώστας Μπακογιάννης για Ντόρα: Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση της μητέρας του, Ντόρας ότι πάσχει από καρκίνο. «Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.