Διατροφή

Πλανήτης Διατροφή: Προσπάθειες αποκατάστασης της ισορροπίας του πλανήτη

Πλανήτης Διατροφή: Προσπάθειες αποκατάστασης της ισορροπίας του πλανήτη

Άλλες διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: αποφεύγουμε τροφές που μεταφέρονται με αεροπλάνα, μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού, χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό, τρώμε προϊόντα εποχής, μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, καλλιεργούμε τις δικές μας τροφές.

Πλανήτης Διατροφή: Η περιβαλλοντική επίδραση των διατροφικών μας επιλογών έχει γίνει βασικό θέμα συζήτησης στο «τραπέζι» της βιωσιμότητας. Γνωρίζοντας τι, πού και πώς παράγεται, η διατροφή μας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στις προσπάθειες αποκατάστασης της ισορροπίας του πλανήτη μας. Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι η παραγωγή τροφής παίζει κρίσιμο ρόλο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με «βαριές» περιβαλλοντικές συνέπειες. Από την αλλαγή των φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας έως την οικολογική ανθεκτικότητα, όλα τα στάδια εντός της αλυσίδας παραγωγής και διανομής (όπως η επεξεργασία, η μεταφορά, η διανομή, η πώληση, η συσκευασία) εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Επιλέγουμε τροφές με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα

Γενικά, η στροφή προς μια διατροφή με ανεπεξέργαστες ολόκληρες τροφές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να θρέψουμε την ψυχική και σωματική μας ευεξία, όπως επίσης και για τον πλανήτη. Οι  9 τροφές με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, που θα μπορούσαμε από την επόμενη φορά να προσθέτουμε στο καλάθι των αγορών μας είναι οι εξής:

– Φρούτα: Ιδανικά φρέσκα, βιολογικά και τοπικά: μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, αβοκάντο, σταφύλια, ροδάκινα, κόκκινα φρούτα εποχής κλπ.

– Σιτηρά ολικής αλέσεως: Κινόα, αμάραντος, ρύζι, καλαμπόκι, βρώμη, πλιγούρι, φαγόπυρο, κεχρί κλπ.

– Λαχανικά: Πατάτες και άλλα λαχανικά ρίζες, μανιτάρια, ντομάτες, φυλλώδη λαχανικά, κασάβα κλπ.

– Καρποί: Κάσιους, καρύδια, φιστίκια κλπ.

– Φασόλια: Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε χύμα

– Όσπρια: φακές ρεβίθια, φάβα κλπ.

– Θαλασσινά από βιώσιμη παραγωγή και μικρά κυρίως ψάρια

– Βιολογικό τόφου

– Τέμπε

Άλλοι τρόποι να τρεφόμαστε με πιο βιώσιμο τρόπο

Η συζήτηση γύρω από ένα πιο βιώσιμο διατροφικό σύστημα γίνεται περίπλοκη, αλλά το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Άλλες διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: αποφεύγουμε τροφές που μεταφέρονται με αεροπλάνα, μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού, χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό, τρώμε προϊόντα εποχής, μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, καλλιεργούμε τις δικές μας τροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπόροι chia, από τις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη

Ξεπερνώντας τους κινδύνους στην υγεία για τον αποικισμό στον Άρη

Καινοτομία: Αντί για μπουκάλια, σφαίρες νερού

Σώστε το πλανήτη τρώγοντας λιγότερο junk food… !

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μοσχάρι στιφάδο

Μοσχάρι στιφάδο: Η εβδομάδα ξεκινάει με μοσχάρι στιφάδο. Ένα φαγητό χορταστικό, θρεπτικό και νόστιμο. Το κρέας σιγοβράζει με τα κρεμμύδια και το γαστρονομικό αποτέλεσμα δεν παίζεται!

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.