Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει

Άδωνις Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει

Άδωνις Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακή και retail, θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια, ενώ πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη ήταν 1,940 δις.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, 15 Μαΐου 2024, στο 5ο Συνέδριο που διοργάνωσαν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος». Κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ με τίτλο «Οικοσύστημα Φαρμάκου: Θωρακίζοντας την παραγωγή και την καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα», μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρο Τρύφων και την Πρόεδρο της Pharma Innovation Forum Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη:

«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακή και retail, θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια. Αν σκεφτείτε ότι πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη ήταν 1,940 δις., είναι ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια παραπάνω. Η αύξηση του ενάμιση δισεκατομμυρίου δεν έγινε λόγω του επενδυτικού clawback. Δεν συνδέονται τα δύο».

«Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, αυτή είναι δουλειά της ιατρικής κοινότητας. Όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμείς τα εφαρμόζουμε. Από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

«Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο. Διότι ναι μεν έχεις μια μείωση των τιμών από δελτίο σε δελτίο, αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Και επίσης, έχεις έναν πληθυσμό που γηράσκει. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εφαρμόσω με όρους διαφάνειας όλα τα μέτρα που έχουμε σκεφτεί και να δούμε πώς αυτό θα έχει επίπτωση στην πραγματική πορεία της δαπάνης».

Για τα καινοτόμα φάρμακα:

«Οι εταιρείες δεν πρόκειται να φέρουν το πολύ καινούργιο και ακριβό φάρμακο σε μία χώρα όταν πιστεύουν ότι από εκεί τελικά δεν θα πληρωθούν, ενώ θα πάνε σε μια άλλη χώρα που θα πληρωθούν. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες, για τα πολύ καινοτόμα φάρμακα, δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνουν αίτηση να έρθουν. Η Ελλάδα είναι σε δεύτερη ταχύτητα. Εμείς πραγματικά θέλουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα. Διότι έστω και ένας ασθενής να χρειάζεται συγκεκριμένο φάρμακο για να γίνει καλά, εγώ θέλω να μπορώ να του το δώσω. Θέλω κάθε ασθενής που χρειάζεται πραγματικά το φάρμακό του να μπορεί να το βρει. Και αν υπάρχει κάπου στον κόσμο ένα φάρμακο που μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο, να μπορούμε να το φέρουμε και να του το δώσουμε».

«Το 2025, θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η Ελλάδα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή. Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε μερικά φάρμακα, το 2023, πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα λοιπόν, ναι, πιστεύουμε αυτό το μοντέλο, το θεωρώ σωστό,. παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα καινούργια φάρμακα που μπαίνουν μέσα καταναλίσκουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη, διότι είναι ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές».

«Εγώ θέλω να φτιάξω ένα σύστημα πολύ διαφανές που να συμφωνούμε όλοι, το οποίο θα οδηγήσει σε μία δαπάνη που θα ξέρει περίπου η κάθε πλευρά της βιομηχανίας τι να περιμένει την επόμενη χρονιά. Έτσι θα μπορούμε και να πείσουμε τις εταιρείες να φέρουν τα καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να βλάψουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, την οποία χρειαζόμαστε. Τη χρειαζόμαστε και ως χώρα, με την έννοια των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας, τη χρειαζόμαστε και επί της ουσίας, γιατί παράγουν καλά φάρμακα που καταναλώνουν οι ασθενείς μας».

Για τον ψηφιακό φάκελο υγείας:

«Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς. Άρα, θα έχουμε για πρώτη φορά στ’ αλήθεια στη διάθεσή μας τεράστιο όγκο δεδομένων, που θα μας επιτρέψει να εφαρμόζουμε πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το κάνουμε μέχρι σήμερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία στο Abu Dhabi

Στην Καστοριά και στη Φλώρινα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Στην Κοζάνη και τα Γρεβενά ο Υπουργός Υγείας

Περιοδεία Άδωνι Γεωργιάδη στη Δυτική Μακεδονία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: Να αναπτύξουμε τις υποδομές για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: "Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό".

Κικίλιας: "Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι"

Κικίλιας: Σήμερα συνελήφθη ο υπαίτιος εμπρηστής, Τούρκος υπήκοος, που ομολόγησε την εγκληματική του πράξη. Θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη βάσει του νέου νόμου. Το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι.

Μητσοτάκης: Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαρκής

Μητσοτάκης: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, άλλη μια παρέμβαση που μπορεί να σώσει ζωές.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Μητσοτάκης: Η πορεία προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι, όμως, ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς.

Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων ΔΕΠΥ

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Close Icon