Πολιτική Φαρμάκoυ

Novo Nordisk: Τα αποτελέσματα της μελέτης CAPTURE για την καρδιαγγειακή νόσο στο διαβήτη

Novo Nordisk: Τα αποτελέσματα της μελέτης CAPTURE για την καρδιαγγειακή νόσο στο διαβήτη

Η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη για την καρδιαγγειακή νόσο στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αναδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση στη γνώση και τη διαχείριση της νόσου.

Η Novo Nordisk ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της μελέτης CAPTURE, μίας παγκόσμιας μη παρεμβατικής μελέτης για την ανάδειξη του επιπολασμού της καρδιαγγειακής νόσου, του κινδύνου και της διαχείρισής της σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, με τη συμμετοχή περίπου 10.000 συμμετεχόντων από 13 χώρες σε πέντε ηπείρους, έδειξε ότι 1 στα 3 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν παρουσιάσει καρδιαγγειακή νόσο και 9 στα 10 από αυτά είχαν αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση λιπιδίων, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών, η οποία μπορεί να στενεύσει τα αγγεία και να οδηγήσει σε μειωμένη ροή αίματος, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε συμβάματα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη μελέτη CAPTURE επισημάνθηκε επίσης ότι μόνο 2 στα 10 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο λαμβάνουν αντιδιαβητική θεραπεία με αποδεδειγμένα καρδιαγγειακά οφέλη.

«Τα ευρήματα της μελέτης CAPTURE είναι σημαντικά για όσους εμπλέκονται με τη θεραπεία ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι, ενώ ο επιπολασμός της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου στον πληθυσμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι υψηλός, η συντριπτική πλειονότητα δεν αντιμετωπίζεται με θεραπείες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων για τη ζωή καρδιαγγειακών επεισοδίων», δήλωσε ο ερευνητής της μελέτης Dr Ofri. Mosenzon, ο οποίος συνεργάζεται με τη Novo Nordisk και τη μονάδα διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στο Ισραήλ. «Είναι κρίσιμο να δώσουμε προτεραιότητα στην καρδιαγγειακή νόσο ως βασικό παράγοντα για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου τους και οι γιατροί πρέπει να τους ελέγχουν για τυχόν παρουσία τους. Σήμερα, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό τον κίνδυνο μέσω θεραπειών με αποδεδειγμένα καρδιαγγειακά οφέλη, όπως συστήνεται από διάφορες κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες.»

Για πρώτη φορά, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για την καρδιαγγειακή νόσο στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τόσο από τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές μονάδες όσο και από τις δευτεροβάθμιες υγειονομικές μονάδες, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παρακολουθούνται από ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνδυασμό με διαβητολόγους.«Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και θανάτου για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μέχρι πρόσφατα, η σημασία της σύνδεσης του σακχαρώδους  διαβήτη τύπου 2 και της καρδιαγγειακής νόσου δεν είχε αναγνωριστεί πλήρως σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Stephen Gough, chief medical officer στην εταιρεία Novo Nordisk. «Μέσω της συνεχιζόμενης επένδυσής μας, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης CAPTURE, η Novo Nordisk ελπίζει ότι με την αυξημένη κατανόηση της νόσου και της διαχείρισής της, οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν μεγαλύτερη γνώση για την επιλογή του καταλληλότερου τρόπου διαχείρισης αυτής και θα επιτύχουν βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.»

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στόχος οι μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το Novo Nordisk

Novo Nordisk: Πρωτοβουλίες της στρατηγικής ‘Defeat Diabetes’

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες Οδηγίες για θεραπεία ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Bayer: Νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την αγωγή με βερισιγουάτη της Bayer για ασθενείς με χρόνια συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης.  

ΗΠΑ Κορωνοϊός: Πανεθνική διανομή της θεραπείας Lilly-Αποτελεσματικός ο συνδυασμός αντισωμάτων κατά της δέλτα

ΗΠΑ Lilly κορωνοϊός: Σημειώνεται ότι η χρήση του συνδυασμού αντισωμάτων της Lilly διεκόπη λόγω ανησυχιών για μη αποτελεσματικότητά της κατά μεταλλαγμένων στελεχών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις του προγράμματος θεραπείας αντισωμάτων της φαρμακευτικής.

Ενέσιμο μακράς δράσης για ενήλικες που ζουν με σχιζοφρένεια εγκρίνειο FDA

«Η σημερινή έγκριση μάς δίνει τη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε πώς διαχειριζόμαστε αυτήν τη χρόνια ασθένεια προσφέροντας στους ασθενείς και τους φροντιστές τη δυνατότητα για μια ζωή λιγότερο καθορισμένη από φάρμακα για σχιζοφρένεια», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

Έγκριση φαρμάκου για ψωρίαση

Η UCB ανακοινώνει την έγκριση του  BIMZELX®▼(μπιμεκιζουμάμπη) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή Ψωρίαση κατά Πλάκας 

Το εμβόλιο Moderna COVID-19 διπλασιάζει το επίπεδο αντισωμάτων έναντι του εμβολίου Pfizer σύμφωνα με μελέτη

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν διάφορους παράγοντες πίσω από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των εμβολίων Pfizer και Moderna, συμπεριλαμβανομένης της δοσολογίας, που σημαίνει ότι «κάθε δόση mRNA-1273 [Moderna] παρέχει τριπλάσια αντίγραφα mRNA της πρωτεΐνης Spike από το BNT162b2 [Pfizer], κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική προετοιμασία της ανοσοαπόκρισης ».

Πότε θα μπορούσαν τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Johnson & Johnson και τη Moderna να κερδίσουν πλήρη έγκριση;

Ομοίως, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, σημείωσε προηγουμένως ότι η εταιρεία ήταν στη διαδικασία υποβολής πρόσθετων δοκιμαστικών δεδομένων σε μεταγενέστερο στάδιο για αναθεώρηση του FDA.