Πολιτική Φαρμάκoυ

Novavax Ελλάδα: Αρχές Μαρτίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το πρωτεϊνικό εμβόλιο

Novavax Ελλάδα: Αρχές Μαρτίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το πρωτεϊνικό εμβόλιο

Novavax Ελλάδα: 474.000 δόσεις εμβολίου της Novavax αναμένονται στην Ελλάδα από 21 Φεβρουαρίου και μέσα στον Μάρτιο, ενώ οι εμβολιασμοί με το πρωτεϊνικό εμβόλιο θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου.

Στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 168.000 δόσεις εμβολίου Novavax, ενώ εντός Μαρτίου πρόκειται να παραλάβει άλλες 306.000 δόσεις. Στο σύνολο λοιπόν, όπως ανακοίνωσε χτες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα θα λάβει 474.000 δόσεις εμβολίου από το πρωτεϊνικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε επιλεγμένα εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αυτό πρόκειται να αποτελέσει μια αξιόλογη εναλλακτική λύση σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν με κάποιο mRNA εμβόλιο. Υπενθυμίζεται πως το Novavax έχει λάβει έγκριση τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA).

Τι είναι το εμβόλιο Novavax;

Το Novavax είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας. Περιέχει ένα μη μολυσματικό συστατικό στην επιφάνεια του ιού Sars-CoV-2, το οποίο προκαλεί μια προστατευτική ανοσοαπόκριση όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έρχονται σε επαφή μαζί του. Η τεχνολογία στην οποία κατασκευάζεται το Novavax είναι μια παλαιότερη τεχνολογία. Υπάρχουν ορισμένα άτομα και υπάρχουν ακόμη και ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που, για οποιονδήποτε λόγο, ανησυχούν για τη νέα τεχνολογία, παρόλο που η θεμελιώδης τεχνολογία για τα εμβόλια αγγελιαφόρου RNA, όπως το Pfizer και το Moderna, και για τα εμβόλια αδενοϊού, όπως το AstraZeneca, έχουν υπήρχε εδώ και μερικά χρόνια.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, αυτό είναι ένα ανοσοενισχυτικό πρωτεΐνης (ένα ανοσοενισχυτικό είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης). Ενώ άλλα εμβόλια ξεγελούν τα κύτταρα του σώματος για να δημιουργήσουν μέρη του ιού που μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το εμβόλιο Novavax ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Περιέχει την πρωτεΐνη αιχμής του ίδιου του κορωνοϊού, αλλά έχει διαμορφωθεί ως νανοσωματίδιο, το οποίο δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Όταν το εμβόλιο εγχέεται, αυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα και ανοσοαποκρίσεις των Τ-κυττάρων.

Η Novavax λέει ότι το εμβόλιο είναι 93% αποτελεσματικό ενάντια στις κυρίως κυκλοφορούντες παραλλαγές ανησυχίας και παραλλαγές ενδιαφέροντος. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη διεξήχθη στις ΗΠΑ και το Μεξικό, όταν η Άλφα ήταν το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, αν και άλλες παραλλαγές ήταν σε άνοδο. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του Novavax έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της Όμικρον.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεμιστοκλέους: Αναμένονται 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax στις 21/2

Το Ισραήλ παρήγγειλε 5 εκατ. εμβόλια Novavax

51 εκατ. εμβόλια Novavax στην Αυστραλία από 21 Φεβρουαρίου

Η Novavax συγκέντρωσε τα δεδομένα για αίτηση επείγουσας χρήσης στον FDA

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του healthweb ότι άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων πρόληψης από την Covid-19.

Αποκλειστικό: Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο φάρμακο -συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων για πρόληψη από την Covid-19

Άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη του κορωνοϊού της ASTRAZENECA AZD7442 ,σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του www.healthweb.gr

ΠΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής του κλάδου φαρμάκου στην Ευρώπη

ΠΕΦ: Θετικός για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε πρωταγωνιστή του κλάδου φαρμάκων στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.