Πολιτική Φαρμάκoυ

Κορωνοϊός: Στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Κορωνοϊός: Στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ανακοινώθηκαν χθες οι συστάσεις για τη χορήγηση των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός και οι σχετικές συστάσεις για τους Έλληνες πολίτες συζητήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής, εβδομαδιαίας συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τις τελικές συστάσεις να αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ECDC και του ΕΜΑ, έχουν εγκριθεί δύο επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, αντιστοίχως. Επιπλέον, ο EMA αξιολογεί ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που περιέχει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Omicron.

  • Τα νέα σκευάσματα θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται στο τέλος Οκτωβρίου, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, και θα ξεκινήσει η θωράκιση των πολιτών ώστε να μειωθεί η δυναμική ενός νέου κύματος, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
  • Στο τέλος του έτους εκτιμάται πως  υπάρχουν  τα εμβόλια που θα στοχεύουν στις μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες και προκάλεσαν τις θερινές εξάρσεις της επιδημίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο έγκαιρος εμβολιασμός και η λήψη αναμνηστικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή επιβάρυνσης και κορεσμού των συστημάτων Υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό».

  • Υπογραμμίζεται επίσης πως τα αρχικά εμβόλια για τον κορονοϊό, το στέλεχος της Ουχάν, εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς.
  • Οι εθνικές αρχές καλούνται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την κυκλοφορία των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων και του τύπου των εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάπλωση της μόλυνσης, τον αντίκτυπο της λοίμωξης σε διαφορετικούς πληθυσμούς και την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Αυτά τα στοιχεία ουσιαστικά θα καθορίσουν ποια εμβόλια λαμβάνουν οι άνθρωποι και πότε, με βάση το επίπεδο κινδύνου και την επιδημιολογική κατάσταση.

Τί εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που αποσαφηνίστηκε κατά τη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση των ειδικών είναι ότι τα νέα εμβόλια είναι ενισχυτικά (booster) και η χορήγηση τους θα γίνει με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες από τις μελέτες που ολοκλήρωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αφορούν μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, με τις δυο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Ανοίγει η πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όσους έχουν λάβει το βασικό σχήμα εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19. Όσοι τυχόν ανέμεναν τα νέα εμβόλια για τη θωράκιση τους, για πρώτη φορά, έναντι της λοίμωξης δεν θα μπορούν να τα λάβουν.

Στην ίδια σύσταση καταλήγουν και οι επιστήμονες του ECDC και του ΕΜΑ. Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα αναφέρει πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

  • Παραμένει ακόμη ανοιχτός ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης σε όσους έχουν νοσήσει. Επίσης, δεν έχει προσδιοριστεί το μεσοδιάστημα που θα πρέπει να έχει παρέλθει από την τελευταία βασική ή την πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση. Μέχρι τώρα το χρονικό διάστημα μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων είναι τέσσερις μήνες.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Τα ενισχυμένα με την παραλλαγή Omicron εμβόλια είναι εγκεκριμένα για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τον βασικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εν τούτοις το ECDC και ο EMA συστήνουν οι αναμνηστικές δόσεις με αυτά να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Aναφέρονται στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

  • Σε ανοσοκατεσταλμένους και σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης covid-19 καθώς και σε έγκυες γυναίκες.
  • Σε υψηλή προτεραιότητα μπαίνουν και όσοι φιλοξενούνται και εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα για την COVID και την Ευλογιά των Πιθήκων

Το FBI εξέδωσε προειδοποίηση για τον αντι-εμβολιαστή που πέρασε τα καναδικά σύνορα για να "διαμαρτυρηθεί" για το άνοιγμα των ΗΠΑ

Οι ακαδημαϊκοί μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την COVID, την ευλογιά των πιθήκων και την ισότητα σe δημαρχείο της διοίκησης Biden

Πλεύρης: Μας ανησυχεί η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 05/09

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 03/09

Οι έγχρωμοι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς

COVID-19: Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ συνέχισε να μειώνεται το 2021

Η Δανία αναμένει έναν χειμώνα χωρίς περιορισμούς COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΦΣ ελλείψεις φαρμάκων: Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη

ΠΦΣ ελλείψεις φαρμάκων: «Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη για άρση της απαγόρευσης σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά».

Ν. Γκογκοζώτου: Τα ορφανά φάρμακα χορηγούνται γρήγορα στους Έλληνες ασθενείς

Τα ορφανά φάρμακα χορηγούνται αρκετά γρήγορα στους Έλληνες ασθενείς και οι διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης έχουν πλέον επισπευθεί, τόνισε η Νάντια Γκογκοζώτου, κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων.

ΕΟΠΥΥ: Έκτακτα μέτρα για πλημμυροπαθείς - Φάρμακα

ΕΟΠΥΥ: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία έχει εξασφαλιτεί η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.