Πολιτική Φαρμάκoυ

Κορωνοϊός: Στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Κορωνοϊός: Στο τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ανακοινώθηκαν χθες οι συστάσεις για τη χορήγηση των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός και οι σχετικές συστάσεις για τους Έλληνες πολίτες συζητήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής, εβδομαδιαίας συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τις τελικές συστάσεις να αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του ECDC και του ΕΜΑ, έχουν εγκριθεί δύο επικαιροποιημένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα Comirnaty Original/Omicron BA.1 και Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, αντιστοίχως. Επιπλέον, ο EMA αξιολογεί ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που περιέχει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Omicron.

  • Τα νέα σκευάσματα θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται στο τέλος Οκτωβρίου, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, και θα ξεκινήσει η θωράκιση των πολιτών ώστε να μειωθεί η δυναμική ενός νέου κύματος, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
  • Στο τέλος του έτους εκτιμάται πως  υπάρχουν  τα εμβόλια που θα στοχεύουν στις μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες και προκάλεσαν τις θερινές εξάρσεις της επιδημίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο έγκαιρος εμβολιασμός και η λήψη αναμνηστικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή επιβάρυνσης και κορεσμού των συστημάτων Υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό».

  • Υπογραμμίζεται επίσης πως τα αρχικά εμβόλια για τον κορονοϊό, το στέλεχος της Ουχάν, εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς.
  • Οι εθνικές αρχές καλούνται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την κυκλοφορία των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων και του τύπου των εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάπλωση της μόλυνσης, τον αντίκτυπο της λοίμωξης σε διαφορετικούς πληθυσμούς και την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Αυτά τα στοιχεία ουσιαστικά θα καθορίσουν ποια εμβόλια λαμβάνουν οι άνθρωποι και πότε, με βάση το επίπεδο κινδύνου και την επιδημιολογική κατάσταση.

Τί εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που αποσαφηνίστηκε κατά τη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση των ειδικών είναι ότι τα νέα εμβόλια είναι ενισχυτικά (booster) και η χορήγηση τους θα γίνει με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες από τις μελέτες που ολοκλήρωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αφορούν μόνο σε εμβολιασμένο πληθυσμό, με τις δυο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Ανοίγει η πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όσους έχουν λάβει το βασικό σχήμα εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19. Όσοι τυχόν ανέμεναν τα νέα εμβόλια για τη θωράκιση τους, για πρώτη φορά, έναντι της λοίμωξης δεν θα μπορούν να τα λάβουν.

Στην ίδια σύσταση καταλήγουν και οι επιστήμονες του ECDC και του ΕΜΑ. Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα αναφέρει πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

  • Παραμένει ακόμη ανοιχτός ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης σε όσους έχουν νοσήσει. Επίσης, δεν έχει προσδιοριστεί το μεσοδιάστημα που θα πρέπει να έχει παρέλθει από την τελευταία βασική ή την πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση. Μέχρι τώρα το χρονικό διάστημα μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων είναι τέσσερις μήνες.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό

Τα ενισχυμένα με την παραλλαγή Omicron εμβόλια είναι εγκεκριμένα για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τον βασικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εν τούτοις το ECDC και ο EMA συστήνουν οι αναμνηστικές δόσεις με αυτά να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Aναφέρονται στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

  • Σε ανοσοκατεσταλμένους και σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης covid-19 καθώς και σε έγκυες γυναίκες.
  • Σε υψηλή προτεραιότητα μπαίνουν και όσοι φιλοξενούνται και εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα για την COVID και την Ευλογιά των Πιθήκων

Το FBI εξέδωσε προειδοποίηση για τον αντι-εμβολιαστή που πέρασε τα καναδικά σύνορα για να "διαμαρτυρηθεί" για το άνοιγμα των ΗΠΑ

Οι ακαδημαϊκοί μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την COVID, την ευλογιά των πιθήκων και την ισότητα σe δημαρχείο της διοίκησης Biden

Πλεύρης: Μας ανησυχεί η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 05/09

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου Covid-19 σήμερα 03/09

Οι έγχρωμοι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς

COVID-19: Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ συνέχισε να μειώνεται το 2021

Η Δανία αναμένει έναν χειμώνα χωρίς περιορισμούς COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλεύρης: "Στήριξη στην καινοτομία των φαρμάκων μέσω του επενδυτικού clawback"

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει πως στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθώσεων στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού.

Ενισχύεται το δίκτυο συμμετοχής σε μελέτες εμβολίων κατά της Covid-19

Covid-19: Εδώ και λίγες ημέρες οι Ιταλοί, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, μπορούν να εγγραφούν εθελοντικά στο Μητρώο Εθελοντών του VACCELERATE για άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μελέτες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 και σε άλλες μελέτες, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων.

Τι επιφυλάσσει το αύριο της φαρμακευτικής πολιτικής

Η πολιτική φαρμάκου χαράσσεται από το Υπουργείο Υγείας με διαφάνεια και με επίκεντρο τον ασθενή , αυτή είναι η βασική μας στοχοθεσία , είπε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Υγείας για το φάρμακο Μπάμπης Καραθάνος κατά την διάρκεια του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ αλλά και η έγκαιρη , ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση των πολίτων σε αναγκαίες θεραπείες και προσιτά ασφαλή φάρμακα και υπηρεσίες υγείας .

Ξεκίνησε το 9ο Συνέδριο του ΣΥΦΑΚ- Καραθάνος: Έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες στην Ελλάδα

Η λύση στις ελλείψεις των φαρμάκων είναι η συνεργασία και η κατανόηση, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημητρης Φιλίππου, στην έναρξη του 9ου Συνεδρίου του ΣΥΦΑΚ. Παράλληλα ο σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τα φάρμακα κ. Καραθάνος επεσήμανε πως έρχονται νέες πρωτοποριακές θεραπείες με νέα φάρμακα στην Ελλάδα.

Επαναλειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης ζητούν οι φαρμακευτικές  

Την επαναλειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης ζητάει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ ) από το Υπουργείο Υγείας , με σημερινή επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη.