Πολιτική Φαρμάκoυ

Εμβόλιο ΠΟΥ: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 24 – 30 Απριλίου 2022

Εμβόλιο ΠΟΥ: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 24 – 30 Απριλίου 2022

Εμβόλιο ΠΟΥ: Η εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Όταν δεν εφαρμόζεται ο συστηματικός εμβολιασμός, ο κίνδυνος επιδημιών αυξάνει και οι χώρες πρέπει να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στον βασικό εμβολιασμό.

Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε μια αυστηρή υπενθύμιση ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Όλες οι χώρες αποδείχθηκαν ευάλωτες ανεξάρτητα από το οικονομικό τους επίπεδο και την ισχύ των συστημάτων υγείας τους. Η ευρεία εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του κορωνοϊού συνέβαλε καθοριστικά στη διαχείριση της πανδημίας και την αποκλιμάκωσή της. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερα από 600 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και σύμφωνα με μελέτη από τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) 470.000 ζωές ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών σώθηκαν, κατά τους πρώτους 11 μήνες της εφαρμογής του εμβολιασμού σε 33 χώρες.

Η εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Όταν δεν εφαρμόζεται ο συστηματικός εμβολιασμός, ο κίνδυνος επιδημιών αυξάνει και οι χώρες πρέπει να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στον βασικό εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αποτελεί δημόσιο αγαθό. Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ακόμη και πριν την πανδημία, η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης είχε δεχτεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα όπως οι επιδημίες ιλαράς που εμφανίσθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, υπαγορεύει την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών, ιδιαίτερα μετά την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση. Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, για την κάλυψη του παιδικού, του εφηβικού και του ενήλικου πληθυσμού και των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Παράλληλα, η ορθή ενημέρωση των πολιτών και η διαμόρφωση σωστών αντιλήψεων σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO/Europe), και πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου 2022. Τα κράτη-μέλη ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας το κοινό σύνθημα « Μακροζωία για όλους» (#Long life for all), με στόχο την ενίσχυση της σημασίας της ισότιμης και διευρυμένης πρόσβασης στα εμβόλια, που θα συμβάλει σε μια μακρά και υγιή ζωή για όλους. Για περισσότερους από 2 αιώνες, τα εμβόλια έχουν βοηθήσει να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής – από το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε για την προστασία από την ευλογιά έως τα νεότερα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων COVID-19. Τα εμβόλια μας προστατεύουν ως άτομα και μας βοηθούν να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τη φετινή επικοινωνιακή εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2022/04/european-immunization-week-2022/european-immunization-week-2022-event
  • Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr και του Υπουργείου Υγείας https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οριστικοποιούνται τα μέτρα εξόδου από την πανδημία - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών

Διάφορες υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, μία προς μία, και επισημάνσεις των στοιχείων που τις υποστηρίζουν.

Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test αύριο 28/04;

Ο Καναδός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση νέας επιτροπής για τη διερεύνηση της ιχρήσης εξουσιών έκτακτης ανάγκης για να καταπνίξει τη διαδήλωση του Freedom Convoy

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα υγείας στη μετά Covid εποχή

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» παρουσιάζονται τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, οι εξελίξεις και οι τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, στον χώρο του φαρμάκου και το ευρύτερο οικοσύστημα της υγείας.

Διάθεση αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Αντιιικά: Το Υπουργείο Υγείας, με την αμέριστη υποστήριξη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών έχει μεριμνήσει για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με Covid-19 στις θεραπείες αντιικών χαπιών τις ημέρες των αργιών - εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το γιατρό τους.

Συνάντηση της PIF με Πλεύρη και Σκέρτσο

Η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Γενικό Γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Θανάσης Κοντογεώργης.