Πολιτική Φαρμάκoυ

Καρκίνος θεραπεία: Φάρμακα για τον HIV στη μάχη κατά του προχωρημένου καρκίνου

Καρκίνος θεραπεία: Φάρμακα για τον HIV στη μάχη κατά του προχωρημένου καρκίνου

Καρκίνος θεραπεία: Μια μικρή νέα μελέτη προτείνει ότι ένα από τα τυπικά φάρμακα της HAART σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου σε περίπου ένα τέταρτο των ασθενών που πάλευαν με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η εισαγωγή της HAART (υψηλής δραστικής αντιρετροϊκής θεραπείας) στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έφερε επανάσταση στη θεραπεία του HIV/AIDS, σταματώντας την εξέλιξη της νόσου και παρατείνοντας σημαντικά τις ζωές των ασθενών. Τώρα, μια μικρή νέα μελέτη προτείνει ότι ένα από τα τυπικά φάρμακα της HAART σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου σε περίπου ένα τέταρτο των ασθενών που πάλευαν με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά για τους ιούς εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ντέιβιντ Τινγκ. «Και τώρα αυτή η μελέτη ανοίγει την ευκαιρία να αναπτυχθεί αυτή η κατηγορία φαρμάκων για τον καρκίνο. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από άλλους», σημείωσε ο Τινγκ, που είναι διευθυντής του Κέντρου Χαρτογραφίας Όγκων στο Κέντρο Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Αν και αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, περιέγραψε τα ευρήματα ως «συναρπαστικά», προσθέτοντας ότι πέρα ​​από τον καρκίνο του παχέος εντέρου φαίνεται πιθανό ότι «αυτή η στρατηγική [φαρμάκου] μπορεί να είναι αποτελεσματική σε πολλούς τύπους καρκίνου».

Ο Ting σημείωσε ότι η θεραπεία HAART για ασθενείς με HIV – η οποία συνήθως χορηγείται ως συνδυασμός πολλών φαρμάκων – στοχεύει συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται “αντίστροφες μεταγραφάσες” (RT). Αυτό συμβαίνει επειδή ο HIV χρειάζεται RT για να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί. «[Αλλά] εμείς και άλλοι έχουμε διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι πρωτεΐνες RT στα ανθρώπινα κύτταρα επανενεργοποιούνται στον καρκίνο», εξήγησε ο Ting, επίσης αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Ως εκ τούτου, αυτά τα φάρμακα RT για τον HIV έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν αυτές τις RTs που βρίσκονται στον καρκίνο.”

Για να υπογραμμίσει αυτό το σημείο, ο Ting τόνισε μια ερευνητική εργασία του 2018 που διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που ζουν με HIV ενώ υποβάλλονται σε ένα «κοκτέιλ» τριών φαρμάκων θεραπείας HAART, στην πραγματικότητα, τείνουν να έχουν σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου από τη γενική πληθυσμός. Αυτός ο χαμηλότερος κίνδυνος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, περιλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Για τη νέα μελέτη, ο Ting και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις δυνατότητες ενός μόνο ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου HAART: της λαμιβουδίνης. Στη δοκιμή συμμετείχαν 32 ασθενείς. Όλοι τους είχαν διαγνωστεί με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου που είχε εξαπλωθεί ευρέως, παρά μια σειρά τυπικών αλλά ανεπιτυχών θεραπειών για τον καρκίνο.

Τελικά, σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε λαμιβουδίνη, αλλά σε σημαντικά υψηλότερες δόσεις –που πλησιάζουν το 400% περισσότερες — από ό,τι συνήθως χορηγείται σε ασθενείς με HIV. Η λαμιβουδίνη χορηγήθηκε χωρίς καμία άλλη μορφή θεραπείας για τον καρκίνο. Το αποτέλεσμα, σημείωσε ο Ting, ήταν ότι οκτώ από τους ασθενείς είδαν την εξέλιξη του καρκίνου τους να σταματά, ενώ ένας ακόμη πέτυχε «μικτή ανταπόκριση».

Κανένας από τους ασθενείς δεν είδε τους όγκους του να συρρικνώνονται. Αλλά η ομάδα παρατήρησε ενθαρρυντικές «βιολογικές αλλαγές στους όγκους όταν εξετάσαμε βιοψίες πριν και μετά τη θεραπεία», είπε ο Ting.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Cancer Discovery.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ποιο είναι το καλύτερο εργαλείο εντοπισμού καρκινικών μαζών;

H ογκεκτομή εξίσου αποτελεσματική με τη μαστεκτομή σε νεαρές γυναίκες με Καρκίνο του μαστού

Βιοδιασπώμενο τζελ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ν. Γκογκοζώτου: Τα ορφανά φάρμακα χορηγούνται γρήγορα στους Έλληνες ασθενείς

Τα ορφανά φάρμακα χορηγούνται αρκετά γρήγορα στους Έλληνες ασθενείς και οι διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης έχουν πλέον επισπευθεί, τόνισε η Νάντια Γκογκοζώτου, κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σπάνιων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων.

ΕΟΠΥΥ: Έκτακτα μέτρα για πλημμυροπαθείς - Φάρμακα

ΕΟΠΥΥ: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία έχει εξασφαλιτεί η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους.

ΦΣΘ: Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων

ΦΣΘ: Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στο αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, τη στιγμή που το χρειάζονται και η προστασία της δημόσιας υγείας.