Πολιτική Φαρμάκoυ

Κ. Γκογκοζώτου : Για το 2023 έχουν δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €

Κ. Γκογκοζώτου : Για το 2023 έχουν δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της επετειακής διημερίδας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με αφορμή τα 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του με τίτλο: Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 10 χρόνια προσφοράς σε 11 εκ. πολίτες #συνεχίζουμε, άνοιξε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε θεραπείες και τον ρόλο της διαπραγμάτευσης η μη Εκτελεστική Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης κ. Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου .

Η μη Εκτελεστική Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης κ. Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών είναι πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Υγείας και ευρύτερα του ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι «Κανένας ασθενής δεν πρέπει να μένει χωρίς τη θεραπεία που χρειάζεται». Καθώς όμως το σύστημα υγείας πρέπει να παραμένει βιώσιμο, είπε η κ. Γκογκοζώτου, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας έχει ως σκοπό την επίτευξη συμφωνιών προμήθειας σκευασμάτων με τη μέγιστη δυνατή έκπτωση ώστε ο κατάλληλος ασθενής να λαμβάνει το κατάλληλο φάρμακο, στην κατάλληλη δόση, την κατάλληλη στιγμή με την κατάλληλη τιμή. Η εισηγήτρια  προχώρησε σε έναν απολογισμό του έργου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ενώ είπε ότι ”Για το 2023 έχουν ήδη δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €, αλλά εκκρεμεί η ενσωμάτωση συμφωνιών για κατηγορίες που έληξαν και είναι σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.”

Από το 2020 έως και σήμερα έχουν υπογραφεί 474 συμφωνητικά, από τα οποία μόνο 15 αφορούν σε αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα. Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν σε σκευάσματα που διακινούνται είτε μέσω των νοσοκομείων είτε μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος εξασφαλίζει τα προϊόντα αυτά στους ασθενείς του μέσω των φαρμακείων του ή των ιδιωτικών φαρμακείων. Το 2022 υπεγράφησαν 268 συμφωνητικά. Ειδικά από το τελευταίο τετράμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν 36 συνεδριάσεις, στις οποίες έγιναν 540 συναντήσεις και εξετάσθηκαν 327 σκευάσματα. Από τον Ιανουάριο 2023 έχουν ήδη υπογραφεί 61 συμφωνητικά και είναι σε επεξεργασία άλλα 25, άρα αθροιστικά αντιστοιχούν στο 32% των συνολικών συμφωνητικών του 2022.

  • Το 44% των συνολικών συμφωνιών αφορούν σε κλειστούς προϋπολογισμούς για περισσότερες από 20 μεγάλες κατηγορίες σκευασμάτων και οι οποίοι το 2020 ήταν περίπου 140 εκ. €, το 2021 υπερτριπλασιάστηκαν ενώ το 2022 άγγιξαν τα 922 εκ. €. Αναλογικά, ειδικά για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι κλειστοί προϋπολογισμοί αντιστοιχούν στο 5,4% του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης το 2020, το 17,4% το 2021 και το 36% το 2022.
  • Για το 2023 έχουν ήδη δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς 772 εκ. €, αλλά εκκρεμεί η ενσωμάτωση συμφωνιών για κατηγορίες που έληξαν και είναι σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Η σημασία των διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αν αναλογιστούμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού ορίου του προϋπολογισμού των 6 δισ. €, χωρίς τις υπερβάσεις. Την τελευταία τριετία έχουν εξοικονομηθεί 630 εκ. € από τη διαπραγμάτευση των φαρμάκων, ενώ μόνο το 2022 εξοικονομήθηκαν 390 εκ. €, από τα οποία 280 εκ. € ήταν από τις συμφωνίες των τελευταίων 4 μηνών του έτους.

Η κ. Γκογκοζώτου κατέληξε αναγνωρίζοντας τη συμβολή των τμημάτων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την ιδιαίτερη σημασία τους στη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, καθώς χωρίς τα στοιχεία που της παρέχει σχετικά με τις πωλήσεις των τελευταίων ετών και τα αιτήματα των ΣΗΠ, αλλά και χωρίς την εμπιστευτική διαχείριση των συμφωνιών αυτών, το έργο της Επιτροπής δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Οι συμμετέχοντες στο τραπέζι, καθηγητής Αθανάσιος Βοζίκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ιωάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ, Άννα Σπίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτριος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος ΣΑΦΕΕ, Agata Jakoncic, Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum, Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Astra Zeneca Ελλάδας & Κύπρου, Μέλος Δ.Σ. Σ.Φ.Ε.Ε. και PhRMA Innovation Forum, και Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Head of Market Access Vianex, παρουσίασαν ο καθένας μέσα από τη δικιά του οπτική, την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης και των αποτελεσμάτων της για όλους τους εμπλεκομένους, τον Οργανισμό, τους ασθενείς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου : Θα εργαστούμε για να καταστεί ο ΕΟΠΥΥ ένας σύγχρονος ασφαλιστικός φορέας

Μπάμπης Καραθάνος:Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες

O ΕΟΠΥΥ Πυλώνας στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Διορίστηκε η μη εκτελεστική Προέδρος K. Γκογκοζώτου. Τι αναφέρει η απόφαση

Επιβεβαίωση του ΗealthWeb:Ο υπουργός Υγείας συνόδεψε την Γκογκοζώτου στον ΕΟΠΥΥ και οι συσκέψεις

ΕΟΠΥΥ: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Γκογκοζώτου συνοδευόμενη από τον υπουργό Υγείας

Καρποδίνη διοικήτρια ΕΟΠΥΥ: Ρυθμίσαμε 1,5 δις οφειλές από  clawback και rebate

Στην Βουλή αύριο για ακρόαση και διορισμό η Διοικήτρια και η Εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ UNICEF : Τεράστιο έλλειμμα δόσεων εμβολίου, ενώ τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Η Ζάμπια ζήτησε 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έλαβε μόνο 1,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το απόθεμα πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στα αιτήματα εκείνα που αναμένεται να σώσουν τις περισσότερες ζωές».

Φάρμακα: Αυξήσεις  στη συμμετοχή των ασφαλισμένων καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

 Έντονες και συνεχείς οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα γενόσημα από τις 12 Φεβρουαρίου .    Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων. 

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: H επένδυση στην υγεία και την φαρμακευτική καινοτομία οδηγός για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: Την πίτα έκοψε μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΣΦΕΕ: Αιφνιδιαστικά εξαιρέθηκαν από το clawback τα φθηνά φάρμακα

Πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος προκαλεί η υποστήριξη των "φθηνών φαρμάκων", τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας .