Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Γρίπη των πτηνών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια- Ξεκινάει ο εμβολιασμός από την Φινλανδία

Γρίπη των πτηνών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια- Ξεκινάει ο εμβολιασμός από την Φινλανδία

Ο εμβολιασμός της γρίπη των πτηνών ξεκινάει να πραγματοποιείται από την Φινλανδία όπου θα γίνου  άμεσοι εμβολιασμοί  των εργαζομένων που κινδυνεύουν να εκτεθούν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους της ΕΕ. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 665.000 εμβόλια, σύμφωνα με την κ. Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων .

Η γρίπη των πτηνών αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπαθεί να βρει λύσεις απέναντι σε μια ενδεχόμενη επιδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψε εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών κοινή σύμβαση για την προμήθεια έως και 665.000 δόσεων εμβολίων ζωονοσογόνου γρίπης Seqirus, καθώς και δυνατότητα για επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Χάρη σε αυτή τη σύμβαση, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών.

Τι είναι το εμβόλιο ζωονοσογόνου γρίπης;

Το Seqirus είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιείται σε ενήλικες για την προστασία από τη γρίπη που προκαλείται από στελέχη H5 του ιού της γρίπης Α. Το εμβόλιο προορίζεται για όσους είναι πιο εκτεθειμένοι σε πιθανές μεταφορές της γρίπης των πτηνών από πτηνά ή ζώα, όπως οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και οι κτηνίατροι. Στοχεύει στην πρόληψη της εξάπλωσης ή πιθανών κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, προστατεύοντας τους πολίτες και τα μέσα διαβίωσης. Το εμβόλιο είναι το μόνο προληπτικό εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ.

Δεκαπέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε αυτήν την εθελοντική προμήθεια με την εταιρεία Seqirus UK Ltd. Η σύμβαση επιτρέπει σε κάθε συμμετέχουσα χώρα να λάβει υπόψη το πλαίσιο της δημόσιας υγείας της και να παραγγείλει εμβόλια ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες. Η σύμβαση θα έχει μέγιστη διάρκεια 4 ετών. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται αποστολές στη Φινλανδία για άμεσους εμβολιασμούς των εργαζομένων που κινδυνεύουν να εκτεθούν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες συμμετέχουσες χώρες.

Ιστορικό της Seqirus

Η Seqirus UK Ltd έχει τροποποιημένη άδεια κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ για αυτό το εμβόλιο για χρήση σε ενήλικες, το οποίο προστατεύει από τη γρίπη που προκαλείται από στελέχη H5 του ιού της γρίπης Α. Ο μηχανισμός κοινών προμηθειών της ΕΕ ορίζεται στην κοινή συμφωνία προμήθειας της ΕΕ για ιατρικά αντίμετρα, η οποία έχει υπογραφεί από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ και του ΕΟΧ. Ο μηχανισμός επιτρέπει στις συμμετέχουσες χώρες να προμηθεύονται από κοινού ιατρικά αντίμετρα σε εθελοντική και ευέλικτη βάση.

Αυτά τα αντίμετρα περιλαμβάνουν εμβόλια, θεραπευτικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση ή ως συμπλήρωμα των προμηθειών σε εθνικό επίπεδο. Η συμφωνία διασφαλίζει μια πιο δίκαιη πρόσβαση σε συγκεκριμένα ιατρικά αντίμετρα και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού, μαζί με πιο ισορροπημένες τιμές για τις συμμετέχουσες χώρες. Η συμφωνία συμβάλλει επίσης στην ετοιμότητα σε επίπεδο ΕΕ για κρίσεις ή πανδημίες δημόσιας υγείας.

“Ενώ η απειλή της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλή, πρέπει να προστατεύσουμε τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως οι εργαζόμενοι στα πουλερικά και στις φάρμες ή ορισμένοι κτηνίατροι. Σήμερα ανακοινώνουμε μια συμφωνία εκ μέρους των συμμετεχουσών χωρών για την εξασφάλιση πρόσβασης σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση σε περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας μας προστατεύει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και η προετοιμασία για απειλές για την υγεία αποτελεί τον πυρήνα του έργου μας.”  τονίζει η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιστήμονες εξερευνούν την παραγωγή γάλακτος χρησιμοποιώντας φυτά, μικροοργανισμούς

Χατζηχριστοδούλου στο healthweb: Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες του ΕΟΔΥ με πρόγραμμα από το RRF 4ων εκατομμυρίων ευρώ

Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώνεται ραγδαία στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής των ΗΠΑ

Η γρίπη των πτηνών H5N2 μολύνει 4χρονο στην Ινδία

Κορίτσι στην Αυστραλία, 2 ετών, χτυπήθηκε από τη γρίπη των πτηνών H5N1: ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ περιμένει δεδομένα μετά το θανατηφόρο πρώτο κρούσμα της H5N2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΦΕΕ : Απάντηση στην επιστολή του ΠΦΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο

Σε απάντηση της επιστολής του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τον ΣΦΕΕ, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ με θέμα: "Επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων κατά τον μήνα Αύγουστο".

ΣΕΙΒ: Καταστροφικές οι επιπτώσεις απο την επικείμενη εφαρμογή rebate στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

ΣΕΙΒ: Δυστυχώς, ο Υπουργός Υγείας δεν φάνηκε να συμμερίζεται τις αντιρρήσεις και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η οριζόντια εφαρμογή rebate τόσο στη λειτουργία ή και επιβίωση των εταιρειών του κλάδου όσο και στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο:  Ενίσχυση της ογκολογικής φροντίδας μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου 

Στην ανάγκη επίσπευσης της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, καθώς και της διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας επικεντρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στις 19 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.)

Σπύρος Φιλιώτης:Στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ για κλινικές έρευνες

Tην κρίσιμη σημασία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly. 

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Άρ. Αγγελής: Η παροχή κινήτρων στην βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε

Π. Καρασιώτου: Η χρηματοδότηση των καναλιών αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Π. Καρασιώτου: Η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής περιέγραψε το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν για την Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Novartis λαμβάνει έγκριση ΕΜΑ για το iptacopan

Η Novartis λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το iptacopan ως την πρώτη από του στόματος μονοθεραπεία για ενήλικες με παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία.

Close Icon