Πολιτική Φαρμάκoυ

Φάρμακο Κορωνοϊός: Η θεραπεία COVID-19 έχει βελτιωθεί, αλλά πολλοί επιθυμούν ένα εύκολο χάπι

Φάρμακο Κορωνοϊός: Η θεραπεία COVID-19 έχει βελτιωθεί, αλλά πολλοί επιθυμούν ένα εύκολο χάπι

Tα φάρμακα παρέχουν εργαστηριακές εκδόσεις που μπορούν να βοηθήσουν αμέσως. Οι συνδυασμοί αντισωμάτων χρησιμοποιούνται τώρα, επειδή ορισμένες παραλλαγές ιών μπορούν να ξεφύγουν μεμονωμένες.

Φάρμακο Κορωνοϊός: Η έρευνα για τις θεραπείες COVID-19 είναι πιο αργή επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε αρχικά προτεραιότητα στα εμβόλια. Εάν η Priscila Medina είχε νοσήσει με COVID-19 πριν από ένα χρόνο, δεν θα είχε καμία θεραπεία αποδεδειγμένη ασφαλή και αποτελεσματική . Αλλά όταν η 30χρονη νοσοκόμα έφτασε σε νοσοκομείο του Λονγκ Άιλαντ τον περασμένο μήνα, με τόσο σύντομη ανάσα που δεν μπορούσε να μιλήσει, οι γιατροί ήξεραν τι να κάνουν. Την τακτοποίησαν γρήγορα για να πάρει ένα νέο φάρμακο που παρέχει αντισώματα τα οποία εμποδίζουν τους ιούς και “την επόμενη μέρα ήμουν σε θέση να σηκωθώ και να μετακινηθώ”, είπε. Μετά από δύο μέρες, “Άρχισα πραγματικά να γυρίζω τη γωνία. Ντους, φαγητό, παίζοντας με τον γιο μου.” Θεραπείες όπως αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς να αποφύγουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά είναι κατάφωρα ανεπαρκείς επειδή χρειάζονται ένα IV. Άλλα φάρμακα για ασθενείς μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση, αλλά μόνο μερικά βελτιώνουν την επιβίωση.

Ενώ τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση της πανδημίας, χρειάζονται ευκολότερες και καλύτερες θεραπείες, ειδικά καθώς εξαπλώνονται οι παραλλαγές ιών. “Βλέπουμε όλο και περισσότεροι νέοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα … σοβαρές ασθένειες που απαιτούν νοσηλεία και περιστασιακά ακόμα και τραγικούς θανάτους”, δήλωσε πρόσφατα ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Dr. Anthony Fauci, στο National Press Club.

Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι ένα βολικό φάρμακο όπως ένα χάπι “που μπορεί να αποτρέψει τα άτομα με συμπτώματα να επιδεινωθούν και να χρειαστούν νοσηλεία”, είπε.

Ας δούμε τι υπάρχει στον ορίζοντα και τις επιλογές τώρα. Ένα χάπι με τον τρόπο; Η ανάπτυξη φαρμάκων για αναπνευστικές ασθένειες είναι δύσκολη, εν μέρει επειδή οι δόσεις πρέπει να είναι αρκετά υψηλές ώστε το φάρμακο να φτάσει βαθιά στους πνεύμονες αλλά όχι τόσο υψηλό που να είναι τοξικό.

  • Η έρευνα για τις θεραπείες ήταν επίσης πιο αργή επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε αρχικά προτεραιότητα στα εμβόλια.

Μόνο στα τέλη Απριλίου 2020 η πρώτη θεραπεία COVID-19 έδειξε όφελος σε μια μεγάλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση. Αυτό το φάρμακο – το remdesivir, που πωλείται ως Veklury από την Gilead Sciences Inc. – παραμένει το μόνο εγκεκριμένο για την COVID-19 στις ΗΠΑ, αν και ορισμένα άλλα, όπως αυτό που έλαβε η Medina, έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση. Το Remdesivir είναι επίσης το μόνο αντιιικό φάρμακο COVID-19 – που παρεμβαίνει στην αναπαραγωγή ιών – και “χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερα”, δήλωσε σε πρόσφατο σεμινάριο ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Dr. Francis Collins.

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Roche και AstraZeneca, δοκιμάζουν αντιιικά σε μορφή χαπιού. Το πιο μακρινό μήκος είναι το molnupiravir, από τη Merck και την Ridgeback Biotherapeutics.

Θα μπορούσε να ληφθεί στο σπίτι όταν εμφανιστούν για πρώτη φορά τα συμπτώματα, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τώρα τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη.

Το NIH αναζητά επίσης μια επιλογή οικιακής χρήσης σε μια μελέτη που δοκιμάζει έως και επτά φάρμακα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για άλλες ασθένειες.

  • Ακόμη και τα εμβόλια δοκιμάζονται ως θεραπείες.
  • Μερικά άτομα με «μακρά COVID» δήλωσαν ότι τα παρατεταμένα τους συμπτώματα βελτιώθηκαν μετά τον εμβολιασμό
  • Υπάρχει μια επιλογή τώρα: φάρμακα αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες κατά 70% να χρειαστεί να νοσηλευτείτε εάν δοθούν εντός 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι Φαρμακευτικές Eli Lilly και Regeneron Pharmaceuticals εξουσιοδοτούνται να παρέχουν τις θεραπείες τους σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους παρέχει δωρεάν το IV, αν και μερικές φορές υπάρχει χρέωση.

Τα αντισώματα δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού, αλλά χρειάζονται εβδομάδες μετά τη μόλυνση για να σχηματιστούν.

  • Τα φάρμακα παρέχουν εργαστηριακές εκδόσεις που μπορούν να βοηθήσουν αμέσως. Οι συνδυασμοί αντισωμάτων χρησιμοποιούνται τώρα, επειδή ορισμένες παραλλαγές ιών μπορούν να ξεφύγουν μεμονωμένες.

Η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα ήταν συγκλονιστικά χαμηλή – πολλοί ασθενείς δεν τα γνωρίζουν, οι γιατροί και τα νοσοκομεία αρχικά δεν είχαν σύσταση για να τους τα δώσουν και τα IV είναι άβολα, αν και η Regeneron έχει α δώσει τη θεραπεία της με ένεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπευτικές εξελίξεις Κορωνοιός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πορεία της πανδημίας

Βασικοί φλεγμονώδεις δείκτες ξεκλειδώνουν την covid - 19 και οδηγούν τις θεραπευτικές εξελίξεις.

Η καινοτόμος ανακάλυψη της θεραπείας που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ασθενών covid έως και 85%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

EFPIA: Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να συνεχίσει να προασπίζεται την ιατρική καινοτομία

EFPIA: Από την αρχή της κρίσης, η Ευρώπη αποτέλεσε ένα «μηχανοστάσιο» έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας πάνω στην καταπολέμηση της COVID19. Η λύση που δόθηκε και βασίζεται στην έρευνα μας έδωσε τα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μια απάντηση βασισμένη σε ένα πλαίσιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας που ενθάρρυνε τις καινοτόμες βιομηχανίες να εξερευνήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία αυτών των εργαλείων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου 2021 ψήφισε κατά της άρσης των πατεντών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε σταθερή στην στήριξη της καινοτομίας ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κίνηση-έκπληξη από Μπάιντεν: “Να καταργηθεί η πατέντα των εμβολίων”

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

ΣΦΕΕ καμπάνια Π.Ο.Υ.: Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού - που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και φέτος την εβδομάδα 26 Απριλίου-2 Μαΐου 2021- στοχεύει στην ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρήση εμβολίων για την προστασία των ατόμων κάθε ηλικίας από διάφορες ασθένειες.

Λετονία: Ουρές από 30άρηδες για ένα εμβόλιο της AstraZeneca

Λετονία: Ουρές – όχι για τεστ κατά του κορωνοϊού – αλλά για το εμβόλιο της AstraZeneca σχημάτισαν από το πρωί οι 30άρηδες στη Λετονία, μετά την απόφαση των αρχών της βαλτικής χώρας να προσφέρουν το εν λόγω σκεύασμα σε όποιον το επιθυμεί, καθώς η άρνηση πολλών ηλικιωμένων να το λάβουν έχει δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα.

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Αναστέλλεται προληπτικά η χρήση του στις ΗΠΑ

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζητούν να ανασταλλεί προσωρινά η χρήση του, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

PIF : Δέσμευση Φιλίππου για αξιολόγηση φαρμάκων μέχρι 8 μήνες

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Κου Φιλίππου, Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Προέδρου του ΕΟΦ και εκπροσώπων του PhRMA Innovation Forum (PIF) την 8η Μαρτίου 2021.