Πολιτική Φαρμάκoυ

Φάρμακο Κορωνοϊός: Η θεραπεία COVID-19 έχει βελτιωθεί, αλλά πολλοί επιθυμούν ένα εύκολο χάπι

Φάρμακο Κορωνοϊός: Η θεραπεία COVID-19 έχει βελτιωθεί, αλλά πολλοί επιθυμούν ένα εύκολο χάπι

Tα φάρμακα παρέχουν εργαστηριακές εκδόσεις που μπορούν να βοηθήσουν αμέσως. Οι συνδυασμοί αντισωμάτων χρησιμοποιούνται τώρα, επειδή ορισμένες παραλλαγές ιών μπορούν να ξεφύγουν μεμονωμένες.

Φάρμακο Κορωνοϊός: Η έρευνα για τις θεραπείες COVID-19 είναι πιο αργή επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε αρχικά προτεραιότητα στα εμβόλια. Εάν η Priscila Medina είχε νοσήσει με COVID-19 πριν από ένα χρόνο, δεν θα είχε καμία θεραπεία αποδεδειγμένη ασφαλή και αποτελεσματική . Αλλά όταν η 30χρονη νοσοκόμα έφτασε σε νοσοκομείο του Λονγκ Άιλαντ τον περασμένο μήνα, με τόσο σύντομη ανάσα που δεν μπορούσε να μιλήσει, οι γιατροί ήξεραν τι να κάνουν. Την τακτοποίησαν γρήγορα για να πάρει ένα νέο φάρμακο που παρέχει αντισώματα τα οποία εμποδίζουν τους ιούς και “την επόμενη μέρα ήμουν σε θέση να σηκωθώ και να μετακινηθώ”, είπε. Μετά από δύο μέρες, “Άρχισα πραγματικά να γυρίζω τη γωνία. Ντους, φαγητό, παίζοντας με τον γιο μου.” Θεραπείες όπως αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς να αποφύγουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά είναι κατάφωρα ανεπαρκείς επειδή χρειάζονται ένα IV. Άλλα φάρμακα για ασθενείς μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση, αλλά μόνο μερικά βελτιώνουν την επιβίωση.

Ενώ τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση της πανδημίας, χρειάζονται ευκολότερες και καλύτερες θεραπείες, ειδικά καθώς εξαπλώνονται οι παραλλαγές ιών. “Βλέπουμε όλο και περισσότεροι νέοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα … σοβαρές ασθένειες που απαιτούν νοσηλεία και περιστασιακά ακόμα και τραγικούς θανάτους”, δήλωσε πρόσφατα ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Dr. Anthony Fauci, στο National Press Club.

Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι ένα βολικό φάρμακο όπως ένα χάπι “που μπορεί να αποτρέψει τα άτομα με συμπτώματα να επιδεινωθούν και να χρειαστούν νοσηλεία”, είπε.

Ας δούμε τι υπάρχει στον ορίζοντα και τις επιλογές τώρα. Ένα χάπι με τον τρόπο; Η ανάπτυξη φαρμάκων για αναπνευστικές ασθένειες είναι δύσκολη, εν μέρει επειδή οι δόσεις πρέπει να είναι αρκετά υψηλές ώστε το φάρμακο να φτάσει βαθιά στους πνεύμονες αλλά όχι τόσο υψηλό που να είναι τοξικό.

  • Η έρευνα για τις θεραπείες ήταν επίσης πιο αργή επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε αρχικά προτεραιότητα στα εμβόλια.

Μόνο στα τέλη Απριλίου 2020 η πρώτη θεραπεία COVID-19 έδειξε όφελος σε μια μεγάλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση. Αυτό το φάρμακο – το remdesivir, που πωλείται ως Veklury από την Gilead Sciences Inc. – παραμένει το μόνο εγκεκριμένο για την COVID-19 στις ΗΠΑ, αν και ορισμένα άλλα, όπως αυτό που έλαβε η Medina, έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση. Το Remdesivir είναι επίσης το μόνο αντιιικό φάρμακο COVID-19 – που παρεμβαίνει στην αναπαραγωγή ιών – και “χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερα”, δήλωσε σε πρόσφατο σεμινάριο ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Dr. Francis Collins.

Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Roche και AstraZeneca, δοκιμάζουν αντιιικά σε μορφή χαπιού. Το πιο μακρινό μήκος είναι το molnupiravir, από τη Merck και την Ridgeback Biotherapeutics.

Θα μπορούσε να ληφθεί στο σπίτι όταν εμφανιστούν για πρώτη φορά τα συμπτώματα, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τώρα τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη.

Το NIH αναζητά επίσης μια επιλογή οικιακής χρήσης σε μια μελέτη που δοκιμάζει έως και επτά φάρμακα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για άλλες ασθένειες.

  • Ακόμη και τα εμβόλια δοκιμάζονται ως θεραπείες.
  • Μερικά άτομα με «μακρά COVID» δήλωσαν ότι τα παρατεταμένα τους συμπτώματα βελτιώθηκαν μετά τον εμβολιασμό
  • Υπάρχει μια επιλογή τώρα: φάρμακα αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες κατά 70% να χρειαστεί να νοσηλευτείτε εάν δοθούν εντός 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι Φαρμακευτικές Eli Lilly και Regeneron Pharmaceuticals εξουσιοδοτούνται να παρέχουν τις θεραπείες τους σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους παρέχει δωρεάν το IV, αν και μερικές φορές υπάρχει χρέωση.

Τα αντισώματα δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού, αλλά χρειάζονται εβδομάδες μετά τη μόλυνση για να σχηματιστούν.

  • Τα φάρμακα παρέχουν εργαστηριακές εκδόσεις που μπορούν να βοηθήσουν αμέσως. Οι συνδυασμοί αντισωμάτων χρησιμοποιούνται τώρα, επειδή ορισμένες παραλλαγές ιών μπορούν να ξεφύγουν μεμονωμένες.

Η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα ήταν συγκλονιστικά χαμηλή – πολλοί ασθενείς δεν τα γνωρίζουν, οι γιατροί και τα νοσοκομεία αρχικά δεν είχαν σύσταση για να τους τα δώσουν και τα IV είναι άβολα, αν και η Regeneron έχει α δώσει τη θεραπεία της με ένεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπευτικές εξελίξεις Κορωνοιός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πορεία της πανδημίας

Βασικοί φλεγμονώδεις δείκτες ξεκλειδώνουν την covid - 19 και οδηγούν τις θεραπευτικές εξελίξεις.

Η καινοτόμος ανακάλυψη της θεραπείας που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ασθενών covid έως και 85%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ισραήλ παρήγγειλε 5 εκατ. εμβόλια Novavax

Novavax Ισραήλ εμβόλιο: Μετά την Αυστραλία που θα παραλάβει 51 εκατ. εμβόλια έως 21 Φεβρουαρίου, τους ερχόμενους μήνες στο Ισραήλ πρόκειται να διατεθούν 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Novavax.

Ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το χάπι της Pfizer για τον κορωνοϊό

EMA Pfizer χάπι: Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε υπό όρους σήμερα τη χρήση του αντιικού χαπιού COVID-19 της Pfizer Inc για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Η BDSI ανακοίνωσε την κυκλοφορία του 1ου πόσιμου φαρμάκου για τη θεραπεία της ημικρανίας

BDSI: Το ELYXYB είναι το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA έτοιμο προς χρήση πόσιμο διάλυμα για την θεραπεία της οξείας ημικρανίας, με ή χωρίς αύρα, σε ενήλικες. Η BDSI σκοπεύει να κυκλοφορήσει το ELYXYB εντός του επόμενου μήνα.

Nέα εποχή στην μάχη κατά της ελονοσίας και ο ρόλος της τεχνολογίας mRNA

Η ελονοσία προκαλείται από την μετάδοση παράσιτου (πλασμώδιο) στο αίμα μετά από δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Η ελονοσία ήταν ενδημική στην Ελλάδα μέχρι και το 1960, ενώ μέσω εντατικού προγράμματος εκρίζωσης της νόσου η Ελλάδα κηρύχθηκε ελεύθερη ελονοσίας το 1974.