Πολιτική Φαρμάκoυ

Ανοσοποιητικό ΣΚΠ: Τα κύτταρα Th17 προωθούν αυτοάνοσα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας

Ανοσοποιητικό ΣΚΠ: Τα κύτταρα Th17 προωθούν αυτοάνοσα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας

Ανοσοποιητικό ΣΚΠ: Χάρη σε αυτούς τους τύπους θεραπειών υπάρχει η ελπίδα αντιμετώπισης της πάθησης, κάνοντάς την πιο διαχειρίσιμη για τα άτομα που ζουν με ΣΚΠ.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) εντόπισαν γιατί ορισμένα κύτταρα στο σώμα, γνωστά ως κύτταρα Th17, παραβιάζουν και προωθούν την εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ). Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια προηγουμένως άγνωστη και δυσάρεστη παρενέργεια ενός όπλου που καταπολεμά τα βακτήρια στο οπλοστάσιο του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων (NETs). Τα NET είναι υπεύθυνα για την άμεση ενίσχυση της παραγωγής επιβλαβών κυττάρων Th17. “Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική καθώς παρέχει έναν νέο θεραπευτικό στόχο για να διαταράξει αυτές τις επιβλαβείς φλεγμονώδεις αντιδράσεις”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Alicia Wilson, από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg-Mainz στη Γερμανία. “Ανοίγει τις πόρτες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν αυτή την επιβλαβή αλληλεπίδραση NET-Th17, ελπίζοντας να βελτιώσει τις θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις στο μέλλον”.

Πώς λειτουργούν τα κύτταρά αυτά;

Τα NET, τα οποία είναι παρόμοια σε εμφάνιση και λειτουργία με τους ιστούς αράχνης, παράγονται από ένα υποσύνολο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ουδετερόφιλα. Συλλαμβάνουν και σκοτώνουν δυσάρεστα βακτήρια και έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το σώμα από μόλυνση. Όμως, όπως αποδεικνύουν οι ερευνητές του ANU, τα NET έχουν επίσης μια σκοτεινή πλευρά που τους αναγκάζει να χειριστούν τα κύτταρα Th17, καθιστώντας τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα. Τα κύτταρα Th17 είναι συνήθως ωφέλιμα επειδή υπερασπίζονται το σώμα από βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, αλλά όταν υπερενεργοποιούνται, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή. Στην επιθετική τους μορφή, τα κύτταρα Th17 είναι υπεύθυνα για την προώθηση αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ΣΚΠ. “Διαπιστώσαμε ότι τα NET προκαλούν τα κύτταρα Th17 να γίνονται πιο ισχυρά, γεγονός που ενισχύει τις επιζήμιες επιδράσεις τους”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Anne Bruestle, από το Τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων του ANU.

Σημασία των ευρημάτων

Κατανοώντας πώς τα NET μετατρέπουν τα κύτταρα Th17 από φίλο σε εχθρό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν στοχευμένες θεραπείες για να αναστείλουν τις κακές επιπτώσεις των NET. Ο αναπληρωτής καθηγητής Bruestle και μια ομάδα διεθνών ερευνητών πιστεύουν ότι ένα φάρμακο που αρχικά σχεδιάστηκε για τη θεραπεία της σήψης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει τα κακά κύτταρα Th17 και με τη σειρά του να βοηθήσει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους παρέχοντας κάποια ανακούφιση. Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Christopher Parish και την ομάδα του, επίσης από το ANU, και έχει δημιουργηθεί περισσότερα από 10 χρόνια.

“Επειδή βλέπουμε τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους ότι μια ομάδα πρωτεϊνών σε NETs που ονομάζονται ιστόνες μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα Th17 και να τα κάνει επιβλαβή, είναι λογικό ότι το φάρμακο εξουδετέρωσης της ιστόνης mCBS, το οποίο αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της σήψης, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να αναστέλλουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των NETs που συνδέονται με την πρόκληση σκλήρυνσης κατά πλάκας”, είπε ο καθηγητής Parish. Ο αναπληρωτής καθηγητής Bruestle είπε: “Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, χάρη σε αυτούς τους τύπους θεραπειών ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε την πάθηση και να την κάνουμε πιο διαχειρίσιμη για τα άτομα που ζουν με ΣΚΠ”.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλια κατά της COVID-19 και ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ο ιός Epstein-Barr συμβάλλει στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας

Νέα τεχνική για ταχύτερη διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας

H έκθεση στο ηλιακό φως μειώνει τον κίνδυνο ΣΚΠ στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στα σκαριά η διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία

Στη διευκόλυνση επενδύσεων για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης τόσο για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, όσο και για εξαγωγές στοχεύει το νομοθετικό πλαίσιο N. 4523/2018.

Επίσημο δείπνο για τα «40 χρόνια ΣΦΕΕ»

40 χρόνια ΣΦΕΕ: Με κεντρικό μήνυμα "Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία" ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πραγματοποίησε επίσημο δείπνο για τα 40 χρόνια λειτουργίας του τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των ΜΜΕ και της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΣΦΕΕ: Στάσιμη η φαρμακευτική δαπάνη από το 2014-Τι αιτούνται οι Φαρμακοβιομήχανοι

ΣΦΕΕ: Στη χώρα μας, η Πολιτεία επενδύει για τη φαρμακευτική δαπάνη 26% λιγότερους πόρους από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και 47% λιγότερους από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ως εκ τούτου η δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ άλλων, και αιτούνται την αγαστή συνεργασία της Πολιτείας για να καλυφθούν τα κενά που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση.

Μείωση υπερφορολόγησης και έλεγχο συνταγογράφησης ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΠΕΦ: Τα δεδομένα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι καταλυτικά και δείχνουν ότι η αύξηση του clawback οφείλεται στην ανεξέλεγκτη υποκατάσταση των οικονομικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.

PIF Greece : Μέτρα ενάντια στη φαρμακευτική καινοτομία και την υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών

'' Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο Σχέδιο Νόμου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι απολύτως βραχυπρόθεσμα και στοχεύουν στην απλή λογιστική μεταφορά και μετονομασία βάρους των υπερβάσεων από το clawback στα rebates. Σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν οδηγούν στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών και δεν συνάδουν με τη δέσμευση της χώρας για μείωση του Clawback την επόμενη τετραετία. Παράλληλα επιβαρύνουν δυσανάλογα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ παρέχουν αυξημένη προστασία στις ήδη πολύ υψηλές τιμές των γενοσήμων.'' , τονίζει το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece).