Τεχνολογία

Υποσιτισμός παράλυση: Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. Στην Ινδία, η εκτιμώμενη επίπτωση είναι περίπου 3/1000 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ). Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, η εγκεφαλική παράλυση προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας την ικανότητά του να ρυθμίζει την κίνηση των μυών και να διατηρεί την ισορροπία, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση πολλών εργασιών. Αυτό περιλαμβάνει κινήσεις που περιλαμβάνουν το μάσημα, την κατάποση και το φαγητό, που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο υποσιτισμού. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τον ρόλο του σωλήνα Διαδερμικής Ενδοσκοπικής Γαστροστομίας (PEG) στη θεραπεία των διατροφικών ελλείψεων σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Wiley Online Library υποδηλώνει ότι ανεξάρτητα από το βαθμό κινητικής αναπηρίας, όλα τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση κινδυνεύουν από υποσιτισμό, προσθέτοντας ότι «οι διαταραχές ανάπτυξης και διατροφής είναι κοινές δευτερογενείς καταστάσεις υγείας στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση».

Σύμφωνα με τον Δρ Abhishek Gupta, Σύμβουλο Παιδίατρο και Παιδιατρικό Εντατικό, Manipal Hospital, Gurugram, η εγκεφαλική παράλυση προκαλεί αρκετές γαστρεντερικές επιπλοκές που αναστέλλουν την κανονική διατροφική συμπεριφορά. Είπε: «Τα παιδιά με σημαντική νευρολογική ανεπάρκεια δεν μπορούν να συγχρονίσουν την κίνηση της γλώσσας με το φαγητό και τις περισσότερες φορές το ταϊσμένο τρόφιμο βγαίνει ή πηγαίνει στην αναπνευστική οδό και όχι στον οισοφάγο ή στον σωλήνα τροφής, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων. , κακή ανάπτυξη και πνευμονία εισρόφησης».

Πρόσθεσε, «η ανεπαρκής διατροφή, η άτυπη ευθυγράμμιση του σώματος, η περιορισμένη κίνηση, οι τεντωμένοι μύες, η δυσκολία στην κατάποση, η υπερβολική σιελόρροια και τα σάλια μπορούν όλα να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση». Ο Δρ Γκούπτα είπε, «Το PEG βελτιώνει σημαντικά τον υποσιτισμό σε παιδιατρικούς ασθενείς και δεν προκαλεί σημαντικές επιπλοκές», αναφέροντάς το ως ωφέλιμο και οικονομικό και υποδεικνύοντας ότι έχει υψηλό ποσοστό ανεκτικότητας σε παιδιατρικούς ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση με υποσιτισμό.

Αναφέροντας λεπτομερώς πώς λειτουργεί ο σωλήνας τροφοδοσίας PEG, εξήγησε, “Ο σωλήνας PEG εισάγεται απευθείας στο στομάχι μέσω του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται με την καθοδήγηση ενός ενδοσκοπίου, επιτρέποντας μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Μόλις τοποθετηθεί, το Ο σωλήνας PEG παρέχει μια οδό για την παροχή της διατροφής, των φαρμάκων και των υγρών απευθείας στο στομάχι, παρακάμπτοντας τη στοματική οδό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει ότι το παιδί λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παρά τις δυσκολίες στην κανονική διατροφική συμπεριφορά.” Για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον ρόλο του σωλήνα PEG, ο Δρ Gupta μοιράστηκε την περίπτωση ενός μωρού έξι μηνών με ιστορικό εγκεφαλικής παράλυσης που ήταν προηγουμένως σε ένα στοματογαστρικό σωλήνα (OG), ο οποίος είναι ένας σωλήνας σίτισης που εισάγεται στο στόμα. Το βρέφος υπέφερε από επαναλαμβανόμενες αναρρόφηση (η έκκριση κατέληγε στον αναπνευστικό σωλήνα αέρα αλλά όχι στον σωλήνα τροφής) που οδηγούσαν σε πνευμονία και προκαλούσαν συνεχή ενόχληση και επαναλαμβανόμενη εισαγωγή, είπε.

Στη συνέχεια παρακολούθησε την ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον Dr Gupta, ο οποίος αφαίρεσε τον σωλήνα OG και τον αντικατέστησε με τον σωλήνα PEG. «Πρόσφερε στο παιδί μια νέα πνοή, αυξάνοντας τη διατροφική ικανότητα και εξαλείφοντας τη μικροαναρρόφηση που προκαλούσε πνευμονία λόγω της έκκρισης του σωλήνα OG», σημείωσε ο γιατρός, προσθέτοντας: «Ο σωλήνας PEG είναι η ιδανική μέθοδος σίτισης και παροχής διατροφής σε Παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που χρειάζονται διατροφή, καθώς παρέχει καλύτερη πρόσβαση στο γαστρεντερικό σωλήνα από τις χειρουργικές προσεγγίσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών

O υποσιτισμός θα μπορούσε να εξηγήσει την παγκόσμια αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά

Ο υποσιτισμός στην αρχή της ζωής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κακή ανάπτυξη και θάνατο

Τέλος στην αύξηση του πληθυσμού για επισιτιστική ασφάλεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εξέταση αίματος προβλέπει τη λειτουργική έκβαση μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το BD-tau λειτουργεί ως βιοδείκτης για τις περισσότερες υποομάδες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική κλινική εφαρμογή.

Πώς να αποφύγουν τα νοσοκομεία την αποτυχία στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας;

Πολλά από τα ψηφιακά εργαλεία που υιοθετούν τα νοσοκομεία επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για τους υπαλλήλους τους ή στη βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών. 

Singles in America: Πώς να σπάσετε τον πάγο στα ραντεβού με AI

Singles in America: Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ραντεβού με τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πρώιμα στάδια, με μόλις το 6% όλων των ανύπαντρων και το 14% των ατόμων που βγαίνουν ραντεβού στο διαδίκτυο να λένε ότι έχουν πειραματιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τη ζωή τους. 

Eμπορικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει μέτρια επιτυχία στην πρόβλεψη νεφρικής βλάβης που σχετίζεται με νοσηλεία

«Ο εντοπισμός του κινδύνου HA-AKI με προγνωστικά μοντέλα θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, όπως η προειδοποίηση των παρόχων να μην παραγγείλουν νεφροτοξικά φάρμακα, αλλά απαιτείται περαιτέρω μελέτη πριν από την κλινική εφαρμογή»