Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και ζείτε σε μια πλούσια χώρα, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει κάποια μορφή φαρμακευτικής αγωγής — η οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα διορθώνει. Ο λόγος για αυτό βρίσκεται στα βάθη και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού. Αποτελείται από ένα λαβύρινθο μονοπατιών που συνδέουν τα διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Με τη σειρά τους διέπονται από χημικές ουσίες που υπαγορεύουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Όταν ένα άτομο έχει ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή ο εθισμός, αυτό το περίπλοκο τοπίο συχνά θολώνεται στη σκιά.

Η φαρμακευτική αγωγή ως μορφή θεραπείας αγγίζει κάθε μέρος αυτού του πολύπλοκου συστήματος, τις περιοχές που θέλετε να θεραπεύσετε και οπουδήποτε αλλού εκτός αυτού. Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει ένα φως στο τέλος αυτού του μεταφορικού τούνελ – μια τεχνική που χρησιμοποιεί υπερήχους για να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς του εγκεφάλου. Όταν οι άνθρωποι ακούν τον όρο υπερηχογράφημα, πιθανότατα σκέφτονται τις σαρώσεις που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πρώιμης ανάπτυξης των μωρών στη μήτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, λειτουργεί εκπέμποντας απαλά κύματα ήχου και όταν αυτά αναπηδούν από διάφορα μέρη του σώματος, δημιουργούν «ηχώ» που μετατρέπονται σε κινούμενη εικόνα.

Η ιδέα της χρήσης των ίδιων μεθόδων για τη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να ακούγεται σαν κάτι από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Αλλά βασίζεται σε στέρεες επιστημονικές αρχές. Ο εστιασμένος υπέρηχος περιλαμβάνει τη στοχευμένη παράδοση ηχητικών κυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπου μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Και σε αντίθεση με άλλες μορφές εγκεφαλικής διέγερσης, όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση ή η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, η χρήση της διακρανιακής διέγερσης υπερήχων (TUS) προσφέρει πολλά διακριτά πλεονεκτήματα.

Για αρχή, είναι μη επεμβατικό, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή εμφύτευση ηλεκτροδίων. Το μηχάνημα υπερήχων τοποθετείται απλά στα μαλλιά με τζελ και παρέχει υπερήχους. Αυτό όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο που σχετίζεται με τις επεμβατικές διαδικασίες, αλλά και την καθιστά πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών. Επίσης, ο εστιασμένος υπέρηχος μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια τις βαθιές δομές του εγκεφάλου με πρωτοφανή ακρίβεια, επιτρέποντας εξατομικευμένες παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες των διαταραχών του εγκεφάλου, είτε νευρολογικές, όπως ο ιδιοπαθής τρόμος ή ψυχιατρικές, όπως ο εθισμός. Αυτό το επίπεδο ακρίβειας υπόσχεται την εξατομικευμένη ιατρική, όπου οι θεραπείες μπορούν να προσαρμοστούν σε μεμονωμένους ασθενείς με βάση τη μοναδική οργάνωση του εγκεφάλου και τα συμπτώματά τους.

Οι πιθανές εφαρμογές του εστιασμένου υπερήχου στη θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών είναι τεράστιες και ποικίλες. Συγκεκριμένα, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι η ικανότητά του να μειώνει τον τρόμο σε άτομα με ιδιοπαθή τρόμο στοχεύοντας τις εν τω βάθει περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την υπερβολική κίνηση. Στην κατάθλιψη, οι ερευνητές έχουν επίσης εξερευνήσει την ικανότητά του να αλλάζει τη δραστηριότητα στον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό – μια περιοχή του εγκεφάλου που έχει εμπλακεί στη ρύθμιση της διάθεσης. Σπρώχνοντας απαλά αυτή την περιοχή με κύματα υπερήχων, οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο συναισθηματικό κύκλωμα του εγκεφάλου.

Ομοίως, το TUS δείχνει πολλά υποσχόμενο σε αγχώδεις διαταραχές, όπου η ανώμαλη δραστηριότητα στην αμυγδαλή -μια δομή σε σχήμα αμυγδάλου που εμπλέκεται στις αντιδράσεις φόβου και στρες- μπορεί να συμβάλει στο παθολογικό άγχος. Στοχεύοντας με ακρίβεια την αμυγδαλή, οι ερευνητές στοχεύουν να μειώσουν την υπερδραστηριότητά της, προσφέροντας ανακούφιση σε όσους μαστίζονται από αδιάκοπη ανησυχία και τρόμο.

Ακόμη πιο περίπλοκες καταστάσεις όπως ο εθισμός, που χαρακτηρίζονται από διαταραχές στην ευαισθησία ανταμοιβής, τη γνωστική λειτουργία και την κοινωνική λειτουργία, μπορεί να ωφεληθούν από τις παρεμβάσεις TUS. Ορισμένες ερευνητικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται επί του παρόντος σε μια δοκιμή που εξετάζει τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει τον εθισμό στο αλκοόλ. Με τη ρύθμιση της δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, η ελπίδα είναι να μετριαστούν οι εξουθενωτικές επιπτώσεις της διαταραχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η πολυπλοκότητα των ψυχιατρικών διαταραχών θέτει ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο, και το να το φανταζόμαστε αυτό ως μια λύση που ταιριάζει σε όλους είναι ίσως φανταστικό. Αλλά αυτό είναι ένα πεδίο όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ευρέως. Σε αντίθεση με αυτό, η προοπτική ακριβών εγκεφαλικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στις βαθύτερες αιτίες των ψυχιατρικών διαταραχών θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ψυχιατρική φροντίδα και να προσφέρει ελπίδα σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, όπου οι σκιές των ψυχιατρικών διαταραχών φωτίζονται από το θεραπευτική δύναμη του ήχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο εγκέφαλος αναγνωρίζει εικόνες ακόμη και χωρίς χρώμα;

Πώς η άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή;

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Έμπλαστρο υπερήχων παρακολουθεί την εγκεφαλική ροή του αίματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ταχεία ανίχνευση βακτηρίων σε παιδιατρικά δείγματα αίματος

"Στη συνέχεια, ελπίζουμε να κάνουμε μια προοπτική κλινική δοκιμή σε πολλαπλά κλινικά κέντρα και νοσοκομεία για να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε περισσότερους ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία σε περισσότερα νοσοκομεία και να έχουμε πιο ευρέως διαγνωστικά για βρέφη και παιδιά." είπε η Αραλάρ.

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Βρήκαν το γονίδιο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου 

Γονίδιο ύπνος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται «DEC2» μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τις γνωστικές βλάβες και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

Υγρή βιοψία: Προηγμένη στρατηγική μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευτούν λεπτά μοτίβα στην αλληλουχία δεδομένων - μοτίβα που υποδηλώνουν καρκίνο από αυτά που υποδηλώνουν λάθη αλληλουχίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή στο σπίτι τεστ υπνικής άπνοιας

Η πρόοδος της τεχνολογίας διάγνωσης άπνοιας ύπνου που προσαρτάται στην κοιλιακή χώρα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι

Υπνική άπνοια: Ερευνητές στο UNIST ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή σχεδιασμένη για την ακριβή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για την άνεση του σπιτιού.

Close Icon