Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και σωματικής δραστηριότητας είναι αμφίδρομη

Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και σωματικής δραστηριότητας είναι αμφίδρομη

Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα κατάθλιψης που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα υγείας. 

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπιστώνει ότι οι ενήλικες που ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης την περασμένη εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σωματική δραστηριότητα την ίδια περίοδο και αυτή η σχέση γενικά πηγαίνει αμφίδρομα: το να είσαι πιο δραστήριος συνδέεται επίσης με καλύτερη ψυχική υγεία. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mental Health and Physical Activity, η μελέτη συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η σωματική δραστηριότητα συνδέονται και επηρεάζουν αμοιβαία το ένα το άλλο κατά την ενήλικη ζωή.

«Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τα σημερινά συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας δύο έως πέντε χρόνια αργότερα, ενώ το να είσαι αδρανής σήμερα δεν σχετίζεται με τα μελλοντικά σου συμπτώματα κατάθλιψης», λέει η συγγραφέας Soli Dubash, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Τμήμα Κοινωνιολογίας. «Τα τρέχοντα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να έχουν διαρκή αποτελέσματα, αλλά αυτά μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικά από τα αποτελέσματα της τρέχουσας σωματικής δραστηριότητας».

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το να πηγαίνεις γυμναστήριο, ο χορός, η κηπουρική ή το τακτικό περπάτημα μπορεί να βελτιώσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία, με αποτελέσματα παρόμοια με αυτά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Η νέα μελέτη υποστηρίζει περαιτέρω αυτό το συμπέρασμα, δείχνοντας ότι η εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με τα εβδομαδιαία συμπτώματα κατάθλιψης και ότι η περισσότερη κίνηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

«Η καλύτερη κατανόηση της αμοιβαίας σχέσης μεταξύ ψυχικής υγείας και σωματικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία για την υγεία τους και την υγεία των αγαπημένων τους και των μελών της κοινότητας», λέει ο Dubash. «Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τις αιτίες και τις συνέπειες της σωματικής δραστηριότητας και των συμπτωμάτων κατάθλιψης και να κατανοούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κίνηση περισσότερο ή λιγότερο στη διάθεση και τη γενική υγεία».

Μετά από ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.499 ενηλίκων των ΗΠΑ από το 1986 έως το 2011, η μελέτη αξιολόγησε τις μόνιμες επιδράσεις των βασικών διαφορών στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τα συμπτώματα κατάθλιψης. πώς η προηγούμενη φυσική δραστηριότητα προβλέπει τη μελλοντική σωματική δραστηριότητα; πώς τα προηγούμενα συμπτώματα κατάθλιψης προβλέπουν μελλοντικά συμπτώματα κατάθλιψης. και τη σταθερότητα αυτής της σχέσης κατά την ενηλικίωση.

Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική αιτιώδους συναγωγής για να διασφαλίσει ότι αυτές οι εκτιμήσεις αντιπροσωπεύουν τις εμπειρίες των ανθρώπων στον κόσμο. Η μέθοδος προσαρμόστηκε για σταθερά χαρακτηριστικά ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των παραλειφθέντων μεταβλητών όπως η ατομική βιολογία, τα οικογενειακά και κοινοτικά πλαίσια και το ιστορικό ζωής. Ενώ η ιδέα ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η σωματική δραστηριότητα σχετίζονται κατά την ενηλικίωση δεν είναι νέα, μια νέα τεχνική για την εξέταση των αμοιβαίων σχέσεων με την πάροδο του χρόνου επιτρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορα εναλλακτικά επιχειρήματα.

«Μπορείτε να ρωτήσετε αμέσως πώς οι προσωπικοί παράγοντες παίζουν σε αυτή την αμοιβαία σχέση -δεν θα έχει σημασία η γενετική ή το πρώιμο ιστορικό της ζωής;- και γι’ αυτό μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε αυτή η μέθοδος, σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνικές που υποθέτουν κάποια στοιχεία σχετικά με αυτά τα σημαντικά ερωτήματα μακριά», λέει ο Dubash. Συνολικά, η σωματική δραστηριότητα και η ψυχική υγεία επηρεάζουν αμοιβαία το ένα το άλλο. Από εβδομάδα σε βδομάδα, η περισσότερη κίνηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα προηγούμενα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να επιμένουν, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους θα μπορούσαν να είναι λιγότερο έντονες.

«Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ψυχικής τους υγείας, ιδιαίτερα έχοντας τη γνώση ότι η σωματική δραστηριότητα συνεχίζει να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων και των κοινοτήτων τους – ωστόσο, περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να κατανοήστε πώς τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία», λέει ο Dubash.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συστάσεις της ESMO 2023 για το άγχος και την κατάθλιψη σε ενήλικες ασθενείς με καρκίνο

Πώς τα μαγικά μανιτάρια επιδρούν στην κατάθλιψη;

Μπορούν τα παντζάρια να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σοβαρής κατάθλιψης;

Το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να προάγει τη μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απελευθέρωση από την καταστασιακή κατάθλιψη και πρακτικές συμβουλές για ανάκαμψη

Κατάθλιψη ανάκαμψη: Η καταθλιπτική κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται ως απάντηση σε έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα ή αλλαγή ζωής

Κρίσεις άγχους κατά την διάρκεια της νύχτας και συμβουλές για να τις διαχειριστείτε

Κρίσεις άγχος: Οι κρίσεις άγχους τη νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και τη συνολική ευεξία σας. Η κατανόηση του πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτά τα επεισόδια μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Πώς να σταματήσετε να ευχαριστείτε τους άλλους για να ξεκλειδώσετε τον αυθεντικό σας εαυτό

Η καταπολέμηση της τάσης να ευχαριστείτε τους άλλους περιλαμβάνει την αυτογνωσία, τον καθορισμό ορίων και την προτεραιοποίηση των δικών σας αναγκών και της ευημερίας σας

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας

Σχέση συνήθειες: 7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης απαιτεί προσπάθεια, κατανόηση και αυτογνωσία. Μερικές φορές, οι φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν τα θεμέλια μιας συνεργασίας.

Όταν αφήνουμε το μωρό για πρώτη φορά

Άγχος αποχωρισμού: Το να αφήσετε το μωρό σας για πρώτη φορά μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό. Είτε πρόκειται για μια σύντομη έξοδο είτε για πιο εκτεταμένη περίοδο,

Close Icon