Τεχνολογία

Χειρουργείο τεχνικές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα χειρουργεία;

Χειρουργείο τεχνικές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα χειρουργεία;

Χειρουργείο τεχνικές: Η χειρουργική επέμβαση συχνά αναλύεται σε φάσεις που βοηθούν στην ομαδοποίηση των εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν σε μια δεδομένη στιγμή.

Η χειρουργική επέμβαση είναι ιατρική θεραπεία που παρέχεται μέσω ενός ανοίγματος στο σώμα. Παραδοσιακά, αυτό σήμαινε τη δημιουργία μιας μεγάλης τομής για την εκτέλεση της διαδικασίας, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει τη δημιουργία μερικών μικρών τομών (λιγότερο από 1 εκατοστό) και τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων και φωτογραφικών μηχανών. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης ποικίλλει, αλλά μπορεί να συνιστάται για τη λήψη ή την επιβεβαίωση μιας διάγνωσης, την αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού ή απόφραξης, την επιδιόρθωση ή την επανατοποθέτηση ιστών ή οργάνων, την εμφύτευση συσκευών, την ανακατεύθυνση αιμοφόρων αγγείων ή τη μεταμόσχευση ιστών ή οργάνων. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση για αισθητικούς λόγους.

Το να μάθετε ότι χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια σύγχυση και εκφοβιστική προοπτική και μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τη βασική χειρουργική ορολογία. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Φόρουμ Ποιότητας . Ενώ ο προγραμματισμός της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι αγχωτικός, είναι συνήθως ένα βήμα προς την καλύτερη υγεία και ευεξία.

Κοινοί Χειρουργικοί Όροι

Υπάρχουν πολλοί όροι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης για να περιγράψει τη χειρουργική επέμβαση. Μερικά σχετίζονται με αυτό που ωθεί τη χειρουργική επέμβαση:

Εκλεκτική χειρουργική επέμβαση: Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που είτε σκοπεύετε να κάνετε για θεραπεία (π.χ. ογκεκτομή), βελτίωση της ποιότητας ζωής (π.χ. αντικατάσταση γόνατος) είτε για αισθητικούς σκοπούς (π.χ. ρινοπλαστική).
Επείγουσα χειρουργική επέμβαση: Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την αντιμετώπιση μιας επείγουσας ιατρικής ανάγκης (π.χ. σκωληκοειδεκτομή).

Άλλα αφορούν το πού θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία:

  • Χειρουργείο εσωτερικού νοσοκομείου: Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο με την προσδοκία ότι ο ασθενής θα διανυκτερεύσει για τουλάχιστον μία ημέρα.
  • Χειρουργείο εξωτερικών ασθενών ή αυθημερόν: Η διαδικασία πραγματοποιείται σε νοσοκομείο ή χειρουργικό κέντρο με την προσδοκία ότι ο ασθενής θα επιστρέψει στο σπίτι αφού ξυπνήσει εντελώς από την αναισθησία . Αυτό ονομάζεται επίσης περιπατητική χειρουργική επέμβαση. Φυσικά, υπάρχουν μυριάδες ακόμη. Εάν ακούσετε έναν όρο με τον οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι ή σε σύγχυση, ζητήστε από τον ιατρό σας να σας τον διευκρινίσει.

Είδη και Φάσεις Χειρουργικής

Ο τρόπος με τον οποίο εκτελείται μια διαδικασία μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους σχετικούς κινδύνους και τον χρόνο ανάκτησης των επιπτώσεων. Ανάλογα με το τι έχετε κάνει, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να εκτελέσει:

  • Ανοιχτή ή παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση: Η παραδοσιακή προσέγγιση της χρήσης μιας μονής τομής πλήρους μήκους για την εκτέλεση μιας επέμβασης.
  • Ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική) χειρουργική: Σε αντίθεση με τη μία μακρά τομή που χρησιμοποιείται στην ανοιχτή χειρουργική, αυτή η νεότερη χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει πολλές μικρές τομές. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης συνήθως απαιτεί μικρότερη περίοδο ανάρρωσης από την ίδια διαδικασία που χρησιμοποιεί μια μεγάλη τομή. 1
  • Ρομποτική χειρουργική: Ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, με έναν χειρουργό να καθοδηγεί τα σταθερά «χέρια» του ρομπότ. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται πιο συχνά όταν μικροσκοπικές, ανεπιθύμητες κινήσεις μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Η χειρουργική επέμβαση συχνά αναλύεται σε φάσεις που βοηθούν στην ομαδοποίηση των εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν σε μια δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν τρεις κύριες φάσεις, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερέστερα παρακάτω, είναι:

  • Η προεγχειρητική ή προεγχειρητική είναι η φάση που ξεκινά με τον προγραμματισμό της χειρουργικής επέμβασης και διαρκεί μέχρι την επέμβαση.
  • Η εγχειρητική φάση είναι η ίδια η διαδικασία, από την είσοδο στο χειρουργείο μέχρι την έξοδο.
  • Η μετεγχειρητική ή η μετεγχειρητική φάση ξεκινά όταν ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση και ξεκινήσει η ανάρρωση.

Ο όρος περιεγχειρητικός αναφέρεται σε ολόκληρη τη χειρουργική εμπειρία και περιλαμβάνει και τις τρεις φάσεις.

Λήψη απόφασης για χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί ελαφριά. Με εξαίρεση την επείγουσα χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χρόνο να ερευνήσουν τη διαδικασία και τους πιθανούς χειρουργούς πριν από τη δέσμευση. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις συνοδεύονται από κινδύνους, επομένως είναι σημαντικό να το συζητήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν λάβετε μια απόφαση. Το πρώτο βήμα είναι η εύρεση χειρουργού. Ρωτήστε γύρω σας για συστάσεις. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα σας δώσει κάποιες προτάσεις, αλλά είναι επίσης χρήσιμο να ζητάτε συστάσεις από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Μόλις έχετε μια λίστα με ονόματα, ελέγξτε για να επιβεβαιώσετε ότι περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό σας πρόγραμμα και, στη συνέχεια, ερευνήστε τη φήμη και τα διαπιστευτήρια του επαγγελματία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ηπιότερες θεραπείες και μικρότερα χειρουργεία για τον καρκίνο του μαστού

Νοσοκομεία Αττικής - Κατάσταση χειρουργείων και κτιριακά προβλήματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την χειρουργική αντικατάσταση γονάτου;

Ψηφίστηκε σήμερα νέο νομοσχέδιο για διακίνηση φαρμάκων και Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.

Πώς το GPS βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ατόμων με Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Η ικανότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας, πρόληψης της περιπλάνησης και διευκόλυνσης της ταχείας απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.