Τεχνολογία

Wearables: Βιοδείκτες αναγνωρίζουν συμπτώματα μετά από τραύμα

Wearables: Βιοδείκτες αναγνωρίζουν συμπτώματα μετά από τραύμα

Wearables: Οι φορητές συσκευές στον καρπό μπορούν να παρέχουν χρήσιμους βιοδείκτες για ανάκαμψη μετά από έκθεση σε τραυματικό στρες.

Οι βιοδείκτες που ανιχνεύονται από μια συσκευή που φοριέται στον καρπό μπορεί να είναι χρήσιμοι για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων πόνου, ύπνου και άγχους μετά από έκθεση σε τραύμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 11 Ιανουαρίου στο JAMA Psychiatry. Η Laura D. Straus, Ph.D., από το Ιατρικό Κέντρο του San Francisco VA, και οι συνεργάτες της εξέτασαν εάν οι φορητές συσκευές στον καρπό μπορούν να παρέχουν χρήσιμους βιοδείκτες για ανάκαμψη μετά από έκθεση σε τραυματικό στρες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια διαφορετική ομάδα ατόμων που εμφανίζονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μετά από μια τραυματική έκθεση στο στρες.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές που φοριούνται στον καρπό για οκτώ εβδομάδες και ολοκλήρωσαν σειριακές αξιολογήσεις νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων. Συνολικά 3.040 συμμετέχοντες πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης και 2.021 συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 1.010 για ταυτοποίηση και επικύρωση βιοδεικτών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην κοόρτη προέλευσης, οκτώ βιοδείκτες συσκευών που φοριούνται στον καρπό για συμπτώματα δυσμενών μετατραυματικών νευροψυχιατρικών επιπτώσεων ξεπέρασαν τα όρια σημασίας.

Από αυτές, η μειωμένη διακύμανση της 24ωρης δραστηριότητας συσχετίστηκε με αυξημένη σοβαρότητα πόνου. Παρατηρήθηκαν συσχετισμοί για αλλαγές σε έξι μέτρα δραστηριότητας ανάπαυσης με αλλαγές στον πόνο με την πάροδο του χρόνου. Οι αλλαγές στον αριθμό των μεταβάσεων μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης με την πάροδο του χρόνου συσχετίστηκαν με αλλαγές πόνου, ύπνου και άγχους. Τα άτομα με καλή ανάρρωση για τον πόνο, τον ύπνο και το άγχος ταυτοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας απλές αποκοπές για αυτούς τους βιοδείκτες (θετικές προγνωστικές τιμές, 0,85, 0,63 και 0,76, αντίστοιχα), με υψηλή προγνωστική αξία.

«Στο μέλλον, τέτοιοι βιοδείκτες μπορεί να είναι χρήσιμοι για τον εντοπισμό επιζώντων τραύματος που αξίζουν περαιτέρω αξιολόγηση για αρνητικά αποτελέσματα τραύματος, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς», γράφουν οι συγγραφείς. Αρκετοί συγγραφείς αποκάλυψαν οικονομικούς δεσμούς με εταιρείες βιοφαρμακευτικής και ιατρικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Verily Life Sciences, η οποία ανέπτυξε τη συσκευή που φοριέται στον καρπό που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη και παρείχε μερική χρηματοδότηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έξυπνο δαχτυλίδι που μετρά τον καρδιακό ρυθμό & το επίπεδο οξυγόνου

Ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο στις αλυσίδες εφοδιασμού ιατρικής τεχνολογίας

Ποια καινούργια τεχνολογικά μέσα βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη;

Ποιοι πρέπει να φορούν φορητές συσκευές παρακολούθησης της υγείας τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

Μπορούμε να παγώσουμε τους ανθρώπους για το μέλλον;

Κρυογονική κατάψυξη: Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας, της συνείδησης και της ταυτότητας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, και η κρυονική προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε αυτό το αίνιγμα.

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.