Τεχνολογία

Το κόκκινο φως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Το κόκκινο φως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων και αυτό επηρεάζει το σώμα μας σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biophotonics, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 670 νανόμετρα (nm) κόκκινου φωτός διεγείρουν την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης. Συγκεκριμένα, οδήγησε σε μείωση κατά 27,7% των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την πρόσληψη γλυκόζης και μείωσε τη μέγιστη αύξηση της γλυκόζης κατά 7,5%. Ενώ η μελέτη διεξήχθη σε υγιή άτομα, η μη επεμβατική, μη φαρμακολογική τεχνική έχει τη δυνατότητα να έχει αντίκτυπο στον έλεγχο του διαβήτη μετά τα γεύματα, καθώς μπορεί να μειώσει τις βλαβερές διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος στο σώμα που συμβάλλουν στη γήρανση.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τις σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απορρύθμισης των σακχάρων στο αίμα που προκαλείται από τη μακρά έκθεση στο μπλε φως. Δεδομένης της εξέχουσας θέσης του φωτισμού LED και του γεγονότος ότι τα LED εκπέμπουν προς το μπλε άκρο του φάσματος με πολύ λίγο κόκκινο, οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα πιθανό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Τα μιτοχόνδρια παρέχουν ενέργεια για ζωτικές κυτταρικές διεργασίες, χρησιμοποιώντας οξυγόνο και γλυκόζη για την παραγωγή του πλούσιου σε ενέργεια νουκλεοζίτη τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι το φως μεγάλου μήκους κύματος μεταξύ περίπου 650-900 nm (που εκτείνεται από το ορατό έως το εγγύς υπέρυθρο εύρος) μπορεί να αυξήσει τη μιτοχονδριακή παραγωγή ATP που μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και βελτιώνει επίσης την υγεία/διάρκεια ζωής στα ζώα.

Οι συγγραφείς Dr. Michael Powner, Ανώτερος Λέκτορας Νευροβιολογίας στη Σχολή Υγείας & Ψυχολογικών Επιστημών της πόλης, και ο καθηγητής Glen Jeffery, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL, λένε επίσης ότι αυτή η βελτίωση στην παραγωγή ATP μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σηματοδότησης που μεταδίδονται σε όλο το σώμα.

Προτείνουν ότι μπορεί να μεσολαβεί στο κοιλιακό αποτέλεσμα, το οποίο αναφέρεται στο φαινόμενο στη θεραπεία του καρκίνου όπου η ειδική ακτινοβόληση ενός πρωτοπαθούς όγκου μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση δευτερογενών όγκων που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος του σώματος. Ομοίως, φως 670 nm έλαμψε επιλεκτικά στην πλάτη ποντικών σε προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε βελτιώσεις στο ATP που βελτιώνουν τα συμπτώματα τόσο σε ένα μοντέλο της νόσου του Πάρκινσον όσο και σε ένα μοντέλο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Για να διερευνήσουν την επίδραση του κόκκινου φωτός 670 nm στη γλυκόζη του αίματος, οι ερευνητές στρατολόγησαν 30 υγιείς συμμετέχοντες, οι οποίοι στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: 15 στην ομάδα του κόκκινου φωτός των 670 nm και 15 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (χωρίς φως). Δεν είχαν γνωστές μεταβολικές καταστάσεις και δεν έπαιρναν φάρμακα. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα και να καταγράφουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κάθε 15 λεπτά τις επόμενες δύο ώρες. Τα άτομα που έλαβαν έκθεση σε κόκκινο φως 45 λεπτά πριν από την κατανάλωση γλυκόζης εμφάνισαν μειωμένο μέγιστο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη συνολική γλυκόζη αίματος κατά τη διάρκεια των δύο ωρών.

Ο Δρ Πάουνερ, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, είπε: “Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων και αυτό επηρεάζει το σώμα μας σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο. Η μελέτη μας έδειξε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μόνο 15 -λεπτή έκθεση στο κόκκινο φως για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Αν και αυτό έχει γίνει μόνο σε υγιή άτομα σε αυτό το άρθρο, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον έλεγχο του διαβήτη στο μέλλον, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των δυνητικά επιβλαβών αιχμών γλυκόζης στο σώμα μετά τα γεύματα».

Ο καθηγητής Jeffery είπε, “Το φως του ήλιου έχει μια ισορροπία μεταξύ κόκκινου και μπλε, αλλά τώρα ζούμε σε έναν κόσμο όπου το μπλε φως είναι κυρίαρχο γιατί, αν και δεν το βλέπουμε, τα φώτα LED κυριαρχούν στο μπλε και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κόκκινο. Αυτό μειώνει μιτοχονδριακή λειτουργία και παραγωγή ATP. Ως εκ τούτου, τα εσωτερικά μας περιβάλλοντα λιμοκτονούν. Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως είναι δυνητικά τοξική χωρίς το κόκκινο. Το μπλε φως από μόνο του επηρεάζει άσχημα τη φυσιολογία και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του σακχάρου στο αίμα που μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει για τον διαβήτη και υπονομεύουν τις δυνατότητες υγείας.

“Πριν από το 1990, όλοι είχαμε φωτισμό πυρακτώσεως που ήταν εντάξει επειδή είχε την ισορροπία του μπλε και του κόκκινου παρόμοια με το ηλιακό φως, αλλά υπάρχει μια πιθανή ωρολογιακή βόμβα για την υγεία στην αλλαγή σε LED σε έναν γηρασμένο πληθυσμό. Αυτό μπορεί εν μέρει να διορθωθεί περνώντας περισσότερο χρόνο στο φως του ήλιου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η φορητή τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας

Τι είναι η κορτιζόλη και πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Υγεία εγκεφάλου: Ανθυγιεινές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Ποιος ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του διαβητικού ποδιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.