Τεχνολογία

Τηλεϋγεία: Πώς η πανδημία βοήθησε στην ανάπτυξη της τηλεϋγείας;

Τηλεϋγεία: Πώς η πανδημία βοήθησε στην ανάπτυξη της τηλεϋγείας;

Τηλεϋγεία: Η χρήση και η προθυμία των Αμερικανών να χρησιμοποιούν την τηλευγεία με βίντεο έχει αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας COVID-19.

Η χρήση και η προθυμία των Αμερικανών να χρησιμοποιούν την τηλευγεία με βίντεο έχει αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας COVID-19, αυξάνοντας πιο έντονα μεταξύ των Μαύρων Αμερικανών και των ατόμων με λιγότερη εκπαίδευση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της RAND Corporation.

 

Η τηλευγεία αυξήθηκε μετά την πανδημία

Μετά από μια αντιπροσωπευτική ομάδα έρευνας Αμερικανών από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2021, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προθυμία για χρήση της τηλευγείας μέσω βίντεο αυξήθηκε συνολικά από 51% τον Φεβρουάριο του 2019 σε 62% τον Μάρτιο του 2021.

Μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές σημειώθηκαν σε υποομάδες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα προθυμίας να χρησιμοποιήσουν την τηλευγεία βίντεο πριν από την πανδημία, αυξάνοντας από 42% σε 67% στους μαύρους ενήλικες και από 30% σε 56% στους ενήλικες με λιγότερη εκπαίδευση γυμνασίου.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται άνετα με την τηλευγεία και χρησιμοποιούν τεχνολογία βίντεο», δήλωσε η Shira H. Fischer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γιατρός επιστήμονας στο RAND, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι η έλλειψη πρόσβασης ή η προθυμία χρήσης βίντεο τηλευγείας μπορεί να επιδεινώσει τις ανισότητες στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης».

Η χρήση της τηλευγείας έχει αυξηθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρόσφεραν τηλεφωνικές ή βιντεοσκοπήσεις για να μειώσουν την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού και γενικά διατήρησαν αυτή την πρόσβαση.

Πριν από την πανδημία, ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Μαύρων Αμερικανών, των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα και των ενηλίκων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ήταν λιγότερο πρόθυμοι να ασχοληθούν με την τηλευγεία μέσω βίντεο. Αν και οι λόγοι είναι αβέβαιοι, οι ερευνητές λένε ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και χαμηλότερα ποσοστά πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Διαδικτύου.

Ενώ οι επισκέψεις τηλευγείας μόνο με ήχο μπορούν να αυξήσουν την πρόσβαση στην περίθαλψη, οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε βάρος της ποιότητας. Τα στοιχεία για την ποιότητα των επισκέψεων μόνο με ήχο είναι ελάχιστα και πολλοί κλινικοί γιατροί αναφέρουν ότι οι επισκέψεις μόνο με ήχο δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κλινικοί γιατροί μπορεί να χάνουν οπτικές ενδείξεις και να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις με τους ασθενείς, ενώ οι επισκέψεις μόνο με ήχο είναι πιο σύντομες. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι πληρωτές υγειονομικής περίθαλψης έχουν επισημάνει ότι ενδέχεται να σταματήσουν να αποζημιώνουν για επισκέψεις μόνο με ήχο όταν λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η νέα μελέτη RAND παρακολούθησε περίπου 1.600 ενήλικες που συμμετείχαν στο RAND American Life Panel και ολοκλήρωσαν έρευνες τον Φεβρουάριο του 2019, τον Μάιο 2020, τον Αύγουστο 2020 και τον Μάρτιο του 2022 σχετικά με τη χρήση και τη στάση τους απέναντι στην τηλευγεία.

Η μελέτη RAND διαπίστωσε ότι τον Μάιο του 2020, το 12% των ανθρώπων είχε χρησιμοποιήσει τηλευγεία βίντεο από την αρχή της πανδημίας, ποσοστό που ήταν υπερτριπλάσιο από το ποσοστό που είχε αναφέρει ότι το είχε χρησιμοποιήσει όταν ρωτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι είχαν επισκέψεις μέσω βίντεο τηλευγείας αυξήθηκε σε σχεδόν 20% έως τον Αύγουστο του 2020 και 45% έως τον Μάρτιο του 2021.

Οι ερευνητές της RAND διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, η προθυμία για χρήση τηλευγείας αυξήθηκε σε όλες τις υποομάδες, με εξαίρεση τα άτομα που ήταν ανασφάλιστα και τα άτομα της κατηγορίας μη Ισπανόφωνων/άλλης φυλής και εθνότητας, των οποίων η προθυμία παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη έκθεση στην τηλευγεία που προκλήθηκε από την πανδημία, καθώς και οι θετικές εμπειρίες με τη μέθοδο, μπορεί να έχουν επηρεάσει την προθυμία των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν την τηλευγεία βίντεο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν γίνει πιο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την τηλευγεία μέσω βίντεο επειδή η τηλευγεία παραδόθηκε ξαφνικά από έμπιστους παρόχους ασθενών (επιπλέον τους παρόχους μόνο τηλευγείας) και στο πλαίσιο υβριδικών μοντέλων περίθαλψης (προσωπικά και τηλευγείας) που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την πλεονεκτήματα και των δύο τρόπων.

«Καθώς η τηλευγεία καθιερώνει μια πιο μόνιμη θέση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι πηγές διακύμανσης στην προθυμία των ασθενών να χρησιμοποιήσουν την τηλευγεία βίντεο για να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη», είπε ο Fischer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στην ελάφρυνση των νοσοκομείων

Τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο είναι ασφαλή με τη χρήση της ιατρικής τεχνολογίας

Μπορεί η τεχνολογία υγείας να κλείσει το χάσμα φροντίδας στις αναδυόμενες αγορές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας.

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι θα επωφεληθούν από την εν λόγω τεχνολογία περισσότερο από άλλους – κυρίως εκείνοι που είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εργαλεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για εργασίες, όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η δημιουργία περιεχομένου, το μάρκετινγκ και οι νομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Φου.

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

AI ήπαρ: Η πιλοτική τεχνολογία μπορεί να είναι σε θέση να δώσει στους γιατρούς κρίσιμες πληροφορίες για να εξετάσουν τους ασθενείς πιο προσεκτικά και έτσι να προσφέρει πιο εξατομικευμένη φροντίδα.