Τεχνολογία

Τηλεϊατρική: Το 80% των καταναλωτών έχει χρησιμοποιήσει τηλεϊατρική

Τηλεϊατρική: Το 80% των καταναλωτών έχει χρησιμοποιήσει τηλεϊατρική

Τηλεϊατρική: Οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην τηλεϊατρική για φροντίδα χαμηλής οξύτητας, επανεξετάζοντας τις μη οπτικές μεθόδους, αυξάνοντας σταδιακά τα ποσοστά κατοχής φορητών συσκευών.

Το 80% όλων των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει την τηλεϊατρική κατά τη διάρκεια της ζωής τους και είναι πλέον το προτιμώμενο κανάλι για τη λήψη συνταγών και τη φροντίδα για μικρές ασθένειες, σύμφωνα με την Έρευνα 2022 Digital Health Consumer Adoption Survey της Rock Health. Η έρευνα, η οποία ρώτησε 8.014 ενήλικες των Η.Π.Α. σχετικά με την εμπειρία τους με την ψηφιακή υγεία, διαπίστωσε επίσης ότι οι μέθοδοι τηλεϊατρικής μόνο με ήχο και η ασύγχρονη έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο τον περασμένο χρόνο.

Η υιοθέτηση φορητών συσκευών επίσης αυξήθηκε, αλλά η κλινική χρήση αυτών των συσκευών δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο των αριθμών απευθείας προς τους καταναλωτές. Και η προθυμία των καταναλωτών να μοιράζονται δεδομένα με ψηφιακές εφαρμογές υγείας, ιστότοπους και εταιρείες τεχνολογίας υγείας ωχριά σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη τους στους γιατρούς και τους κλινικούς γιατρούς. Το 2022 σημείωσε μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης τηλεϊατρικής από ομάδες που ιστορικά δεν εξυπηρετούνταν στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι υψηλότερες αυξήσεις από έτος σε έτος παρατηρήθηκαν μεταξύ:

  • των ερωτηθέντων 55 ετών και άνω με 76%, από 64% το 2021,
  • κατοίκων αγροτικών περιοχών, που αυξήθηκε σε 73% από 60%,
  • και ερωτηθέντων χωρίς ασφάλιση υγείας, που αυξήθηκε στο 50% από 37%.

 

Παρόλο που η χρήση της τηλεϊατρικής βίντεο παρέμεινε κάπως αμετάβλητη από το 2021, σημειώθηκε αυξημένη χρήση σε όλες τις άλλες μεθόδους τηλεϊατρικής — το live τηλέφωνο αυξήθηκε 12 ποσοστιαίες μονάδες στο 57%, η χρήση της τηλεϊατρικής εφαρμογής υγείας ή ιστότοπου αυξήθηκε κατά 11 βαθμούς στο 48%, η τηλεϊατρική μέσω email αυξήθηκε 9 βαθμούς σε 43 % και τα γραπτά μηνύματα αυξήθηκαν 8 μονάδες σε 36%. Οι συντάκτες της έρευνας σημείωσαν ότι η χρήση φορητών συσκευών παρέμεινε σταθερή.

Ωστόσο, η κατοχή φορητών συσκευών μεταξύ των ηλικιωμένων ερωτηθέντων, εκείνων με χαμηλότερα εισοδήματα και εκείνων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο 21%, μια αύξηση από 18% το 2021. Οι πιο υγιείς ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να κατέχουν wearables από εκείνους που ανέφεραν κακή υγεία και «[χρειάζεται] να γίνουν περισσότερα για να συνδεθούν άτομα με wearables που βελτιώνουν τη διαχείριση της νόσου ή παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου».

Όσον αφορά τις πηγές λήψης πληροφοριών για την υγεία, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τους γιατρούς και τους κλινικούς ιατρούς σε σύγκριση με τις ψηφιακές εφαρμογές υγείας (28%), τους ιστότοπους (16%), τις εταιρείες τεχνολογίας υγείας (15%) και τις ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (11%). Όσον αφορά την κοινή χρήση των δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο διστακτικοί από το 2020, με μόνο το 20% ανοιχτό να μοιράζονται τα δεδομένα τους με ερευνητικούς οργανισμούς, 1% με εταιρείες τεχνολογίας υγείας, 14% με φαρμακευτικές εταιρείες, 11% με τους εργοδότες τους, 7% με εταιρείες τεχνολογίας και το 8% με κρατικούς οργανισμούς.

«Τα δεδομένα της έρευνας του 2022 υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην τηλεϊατρική για φροντίδα χαμηλής οξύτητας, επανεξετάζοντας τις μη οπτικές μεθόδους, αυξάνοντας σταδιακά τα ποσοστά κατοχής φορητών συσκευών και επανεξετάζοντας την κοινή χρήση δεδομένων υγείας με φορείς υγειονομικής περίθαλψης και μη», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Αλλά με τους τροχούς της τηλεϊατρικής να μην βαραίνουν πλέον έκτακτη χρηματοδότηση και εξαιρετικές ρυθμιστικές περιστάσεις, η ψηφιακή υγεία χρειάζεται ακόμα περισσότερη υποστήριξη για να φτάσει στην κορυφή της. Ελπίζουμε ότι αυτό έρχεται με τη μορφή μιας συνεχούς δέσμευσης για φροντίδα υψηλής ποιότητας, ενισχυμένη τηλευγεία και ασθενείς παρακολούθηση των οδών αποζημίωσης και (επανα)τροφοδότηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 84% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης αυξάνει τον προϋπολογισμό του φέτος

Η τηλεϊατρική μειώνει τις μεταφορές στο νοσοκομείο για πολύ άρρωστα παιδιά σε αγροτικά, κοινοτικά τμήματα επειγόντων περιστατικών

Πόσο πολύ βελτιώνουν τη ζωή μας τα apps υγείας;

Πώς η ιατρική τεχνολογία θα εξελιχθεί το 2023;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας

Ανάλογα το μοντέλο έχουν εισαχθεί επίσης τεχνολογίες για καλύτερη επίγνωση του κύκλου ύπνου ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο που κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία Sleep Breathing Awareness που εντοπίζει αναπνευστικές ιδιαιτερότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δίνοντας στον χρήστη πρόσθετες πληροφορίες για την αναπνευστική του υγεία την ώρα που κοιμάται.

Ο σημαντικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διατροφή

AI διατροφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγιεινής διατροφής, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαχειριζόμαστε και προάγουμε την ευημερία.

Οι σαρώσεις των ματιών μπορούν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη

"Αυτή η φανταστική έρευνα δείχνει τη δυνατότητα για έναν πολύ πιο ευγενικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ομάδα καθώς διερευνά κατά πόσον η προσέγγισή της θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στη νεφρική νόσο".