Τεχνολογία

Θεωρία Goldilocks: Ο μέτριος χρόνος στο διαδίκτυο ιδανικός για την ψυχική υγεία των εφήβων

Θεωρία Goldilocks: Ο μέτριος χρόνος στο διαδίκτυο ιδανικός για την ψυχική υγεία των εφήβων

Θεωρία Goldilocks: Η μέτρια χρήση είναι σημαντική στον σημερινό ψηφιακό κόσμο και ότι τα χαμηλά επίπεδα διαδικτυακής δέσμευσης ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους. Τώρα τα ερωτήματα για τους ερευνητές είναι πόσο πολύ είναι πολύ και πόσο λίγο είναι πολύ λίγο;

Ούτε πολύ λίγο, ούτε πολύ, αλλά ακριβώς όσο πρέπει. Αυτή η μέση λύση είναι αυτό που λένε οι ερευνητές ότι προσφέρει στους εφήβους τη βέλτιστη ευημερία όσον αφορά το χρόνο που αφιερώνουν στο διαδίκτυο. Μια πρόσφατη μελέτη σε χιλιάδες Ιρλανδούς εφήβους διαπίστωσε ότι τόσο η χαμηλή όσο και η υψηλή ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους συσχετίστηκε με χειρότερη ψυχική υγεία. Αντίθετα, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα μέτρια επίπεδα χρήσης “δεν είναι εγγενώς επιβλαβή”, ένα εύρημα που υποστηρίζει αυτό που είναι γνωστό ως η θεωρία “Goldilocks”. Η μελέτη, από το τμήμα κοινωνιολογίας του Trinity College του Δουβλίνου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behaviour.

“Υπάρχει μια απλή αφήγηση εκεί έξω ότι το περισσότερο είναι χειρότερο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η διαδικτυακή δέσμευση είναι πλέον ένα κανονικό κανάλι κοινωνικής συμμετοχής και η μη χρήση έχει συνέπειες”, αναφέρει ο Richard Layte, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Trinity College του Δουβλίνου και συνεργάτης. -ο συγγραφέας της εφημερίδας, είπε σε δήλωση. “Τα ευρήματά μας αυξάνουν επίσης την πιθανότητα ότι η μέτρια χρήση είναι σημαντική στον σημερινό ψηφιακό κόσμο και ότι τα χαμηλά επίπεδα διαδικτυακής δέσμευσης ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους. Τώρα τα ερωτήματα για τους ερευνητές είναι πόσο πολύ είναι πολύ και πόσο λίγο είναι πολύ λίγο;” Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Growing Up in Ireland που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία παρακολουθούσε δύο ομάδες χιλιάδων παιδιών για χρόνια.

Ως μέρος της πρόσφατης μελέτης, οι ερευνητές μέτρησαν τη διαδικτυακή δέσμευση σε περισσότερους από 6.000 νέους στα 13 και ξανά είτε στα 17 είτε στα 18. Μετά την εξαίρεση των στοιχείων που λείπουν, ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στο τέλος ήταν περισσότεροι από 5.000. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο χρόνο πέρασαν στο Διαδίκτυο και σε ποιες δραστηριότητες ασχολήθηκαν, όπως διαδικτυακά μηνύματα, κοινή χρήση βίντεο και φωτογραφιών, δουλειά στο σχολείο ή στο κολέγιο, παρακολούθηση ταινιών και ακρόαση μουσικής. Η μελέτη μέτρησε την ψυχική ευεξία με βάση τα ψυχιατρικά συμπτώματα που ανέφεραν οι γονείς όταν το παιδί τους ήταν 13 και 17 ετών, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις σχετικά με συναισθηματικά, συμπεριφορικά και θέματα συνομηλίκων.

Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν επίσης για προηγούμενες ψυχιατρικές διαταραχές και συμπτώματα στην ηλικία των εννέα ετών, καθώς και για κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες χρησιμοποιώντας το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας. Τα μέλη της ομάδας χαμηλής αφοσίωσης ανέφεραν ότι ξόδεψαν από ένα έως 30 λεπτά στο διαδίκτυο την ημέρα, οι μέτριες ομάδες περνούσαν μεταξύ 61 και 90 λεπτά στο διαδίκτυο και η ομάδα υψηλής αφοσίωσης ανέφερε μεταξύ 91 και 120 λεπτών στο διαδίκτυο. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι τόσο η υψηλή όσο και η χαμηλή ψηφιακή χρήση συσχετίστηκε με αυξημένα ψυχιατρικά συμπτώματα, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μέτρια χρήση. Ο επικεφαλής συγγραφέας Ross Brannigan, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα κοινωνιολογίας του Trinity, είπε ότι υπήρχαν επίσης σαφείς διακρίσεις μεταξύ των ομάδων που περνούσαν παρόμοιο χρόνο στο διαδίκτυο, αλλά διέφεραν στη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο.

Είπε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη η ποιότητα και το είδος της συμπεριφοράς, όπως εάν είναι παθητική ή ενεργητική, ή εάν είναι για κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς. “Τα ψηφιακά μέσα και η διαδικτυακή χρήση είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα όσον αφορά την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία, χωρίς πραγματική συνέπεια των αποτελεσμάτων συνολικά”, είπε ο Brannigan. “Αν και αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αιτιώδη ή ντετερμινιστικά, τα ευρήματά μας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην πορεία προς την αποκάλυψη γιατί υπάρχουν αυτές οι σχέσεις. Τώρα θα είναι σημαντικό να βασιστούμε σε αυτά τα ευρήματα και να διερευνήσουμε περαιτέρω γιατί η δέσμευση των ψηφιακών μέσων μπορεί να σχετίζεται με την ψυχική ευεξία -να εισαι.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικές αλλαγές ανακουφίζουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά

Η ύπαρξη όπλων στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας εφήβων

Blackout Challenge: Ανησυχία για το θανατηφόρο "παιχνίδι" που έφτασε και στην Ελλάδα

Aντιμετωπίστε τις ερωτήσεις των παιδιών σας για το σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι ο χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Υγεία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την τεχνολογία υγείας ως την εφαρμογή οργανωμένων γνώσεων και δεξιοτήτων με τη μορφή φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, εμβολίων, διαδικασιών και συστημάτων που αναπτύχθηκαν για την επίλυση ενός προβλήματος υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Προστατεύοντας το απόρρητο των ασθενών στα ιατρικά αρχεία

Ψηφιακή μάσκα: Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια «ψηφιακή μάσκα» που θα επιτρέπει την αποθήκευση εικόνων προσώπου σε ιατρικά αρχεία, αποτρέποντας ταυτόχρονα την εξαγωγή και την κοινή χρήση δυνητικά ευαίσθητων προσωπικών βιομετρικών πληροφοριών.

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη διερευνά τη χρήση της τηλεϊατρικής στην παιδική νευρολογία

Μελέτη: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τηλεϊατρική ήταν μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς ασθενείς και χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά από τις προσωπικές επισκέψεις, όπως στην επιληψία και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.