Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς θα ξεκουράσεις τα μάτια σου από την ψηφιακή κόπωση;

Τεχνολογία: Πώς θα ξεκουράσεις τα μάτια σου από την ψηφιακή κόπωση;

Τεχνολογία: Αυτό το πολύ κοινό πρόβλημα της ψηφιακής κόπωσης των ματιών επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.

Αν είσαι σαν εμένα, περνάς πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες. Είτε αυτή είναι η δουλειά σας είτε απλά το πώς σας αρέσει να χαλαρώνετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε τα μάτια σας. Ψηφιακή κόπωση ματιών είναι ο όρος για την κόπωση των ματιών που προκαλείται από τη χρήση της τεχνολογίας. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, θολή όραση και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις θεραπείες της ψηφιακής κόπωσης των ματιών, ώστε να προστατευτείτε από αυτά στο μέλλον.

Ποτέ μην αγνοείς!

Οι συνέπειες του να μην παρατηρήσετε προβλήματα στα μάτια μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν τον έλεγχο των ματιών τους εκτός εάν δουν αλλαγή στην όραση ή χρειάζονται ένα νέο ζευγάρι γυαλιά.

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, 40 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένου 1 εκατομμυρίου τυφλών, 3 εκατομμυρίων που έχουν προβλήματα όρασης μετά τη διόρθωση και 8 εκατομμυρίων που έχουν διαταραχή της όρασης λόγω μη διορθωμένου διαθλαστικού σφάλματος.

Μην περιμένετε, λοιπόν, την τελευταία στιγμή για να εξετάσετε τα μάτια σας εάν έχετε κάποια προβληματικά συμπτώματα. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα και να αποφύγετε την απώλεια της όρασής σας.

Ο κανόνας 20-20-20

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών και την κούραση που προκαλεί η τεχνολογία, που είναι ο κανόνας 20-20-20.

Αν κοιτάτε μια οθόνη, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά. Σηκωθείτε και κοιτάξτε κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 20 πόδια μακριά σας για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τα μάτια σας, ώστε να μην καταπονούνται από το να κοιτάζουν την οθόνη για μεγάλες περιόδους.

Δοκιμάστε μπλε γυαλιά φιλτραρίσματος φωτός ή γυαλιά σχεδιασμένα για ανάγνωση

Εάν ανησυχείτε για την όρασή σας, δοκιμάστε γυαλιά φιλτραρίσματος μπλε φωτός ή γυαλιά σχεδιασμένα για ανάγνωση. Τα γυαλιά μπλε φωτός μπορούν να βοηθήσουν στην καταπόνηση των ματιών και τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το κοίταγμα στις οθόνες των υπολογιστών όλη την ημέρα και ανακουφίζει από συμπτώματα που σχετίζονται με ξηροφθαλμία, όπως κάψιμο.

Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου επιτρέποντας στο σώμα σας να παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα πρότυπα ύπνου τη σωστή ώρα της ημέρας. Και τέλος, τα φίλτρα μπλε φωτός μπορούν να μειώσουν την αντανάκλαση στις οθόνες των υπολογιστών, ώστε να είναι ευκολότερο να διαβάσετε ένα κείμενο χωρίς να καταπονήσετε την όρασή σας.

Τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως από τους ενήλικες

Αρχικά, οι υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από ενήλικες. Σήμερα, εκατομμύρια παιδιά χρησιμοποιούν υπολογιστές σε καθημερινή βάση στο σχολείο και στο σπίτι. Το μπλε φως είναι η κύρια πηγή φωτός που εκπέμπεται από ψηφιακές συσκευές. Τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως από τους ενήλικες, επομένως είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες.

  • Η καταπόνηση των ματιών και η κόπωση είναι κοινά συμπτώματα που προκύπτουν από την έκθεση στο μπλε φως.
  • Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση τα επόμενα χρόνια.
  • Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταρράκτη ή βλάβη του αμφιβληστροειδούς.

Οι ειδικοί της οφθαλμικής φροντίδας συνιστούν να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης του παιδιού σας και να βεβαιωθείτε ότι κάνει συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια των ψηφιακών περιπέτειών του, κάτι που συνιστάται επίσης για όλες τις ηλικίες.

Μείωση της λάμψης και των αντανακλάσεων

Η διακοπή της αντανάκλασης της οθόνης είναι δυνατή στον υπολογιστή και στο τηλέφωνό σας με τη βοήθεια ενός φίλτρου αντανάκλασης. Τα φίλτρα θάμβωσης είναι διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, καθώς και στο διαδίκτυο. Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία στυλ για διαφορετικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των tablet.

Καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε τις επιπτώσεις της ψηφιακής κόπωσης των ματιών, σκεφτείτε να μεταβείτε εντελώς σε άλλη συσκευή. Ένα που δεν έχει τη δική του πηγή φωτός. Για παράδειγμα:

  • Χρησιμοποιήστε μια λάμπα αντί για το tablet σας στο κρεβάτι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα «παλιομοδίτικο» βιβλίο αντί για το τηλέφωνό σας στο κρεβάτι.
  • Χρησιμοποιήστε ένα παλιομοδίτικο στυλό και χαρτί αντί για το τηλέφωνο ή το tablet σας στο κρεβάτι.

Υγιεινή ύπνου

Αν και είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά, είναι επίσης σημαντικό να είστε στο κρεβάτι όταν υποτίθεται ότι πρέπει να κοιμάστε. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο με κιρκάδιους ρυθμούς, οι οποίοι υπαγορεύουν τους κύκλους ύπνου/αφύπνισης μας. Η τεχνολογία έχει τον τρόπο να διαταράσσει αυτούς τους φυσικούς ρυθμούς και να προκαλεί άγχος στο μυαλό και το σώμα μας.

Η αποφυγή της καφεΐνης μετά το μεσημεριανό γεύμα θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετό ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα, καθώς η καφεΐνη μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για το σώμα σας να αποκοιμηθεί εάν καταναλωθεί πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

Αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε οθόνης δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, καθώς το μπλε φως από αυτές τις συσκευές καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης και η μελατονίνη βοηθά στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών μας. Τέλος, αποφύγετε να διαβάζετε στο κρεβάτι, καθώς αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν κύκλο να ξαπλώνετε αφυπνισμένοι μετά τον ύπνο, επειδή ο εγκέφαλός σας θα συνδέσει το διάβασμα με το να είστε ξύπνιοι!

Συμπέρασμα

Αυτό το πολύ κοινό πρόβλημα της ψηφιακής κόπωσης των ματιών επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους. Αυτά τα μέτρα που συζητήθηκαν παραπάνω είναι μερικά από τα οποία μπορείτε να το αποφύγετε και να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Εάν μπορείτε να ασκήσετε καλές συνήθειες και να αφήσετε τις κακές, είναι εγγυημένο ότι τα μάτια σας θα γίνουν πιο υγιή και επίσης πιο φωτεινά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νέες τεχνολογίες της ιατρικής συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας

AI: 5 τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Πώς σχετίζεται η νευροτροποποίηση με τον ύπνο και τι ακριβώς είναι;

Μπορούν τα social media να προκαλέσουν διατροφικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.